NATO Ilk Kez Siber Savunma Konferansi Düzenledi

NATO, Almanya’nin baskenti Berlin’de ilk kez Siber Savunma Konferansi düzenledi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Enerji tedarikimiz için Rusya’ya bel baglamanin sonuçlarini gördük. Kritik aglarimizin teknolojisini saglamak için Çin’e güvenerek bu hatayi tekrarlamamaliyiz” dedi.

NATO Ilk Kez Siber Savunma Konferansi Düzenledi
Almanya’nin baskenti Berlin’de NATO tarafindan ilk kez Siber Savunma Konferansi düzenledi.

Konferansin açilisinda konusan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Hepinizi bu ilk NATO Siber Savunma Konferansi’nda agirlamaktan ve bunu Bakan Baerbock ile birlikte yapmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum” dedi.

Günümüzde herhangi bir çatismayi siber boyutu olmadan düsünmenin mümkün olmadigini ifade eden Stoltenberg, “Siber saldirilar en az kinetik saldirilar kadar zarar verici ve tehlikeli olabilmektedir. NATO’nun uzun yillardir siber tehditleri çok ciddiye almasinin nedeni de budur” dedi.

NATO’nun eskiden hava, deniz ve kara olmak üzere üç askeri alanda yer aldigini belirten Stoltenberg, “Daha sonra siber tehditlerin ne kadar önemli oldugunu göstermek için siber alani bagimsiz bir askeri alan olarak ekledik” dedi.



“Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için”

NATO’nun birkaç yil önce siber saldirilarin 5. maddeyi tetikleyebilecegi konusunda da mutabik kaldigini hatirlatan Stoltenberg, “Bu da ittifakimizin merkezinde yer alan, birine yapilan saldirinin herkese yapilmis sayilacagi vaadidir. Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için. Çünkü siber saldirilar en az kinetik saldirilar kadar zarar verici olabilir” dedi.

Çin ve Rusya’nin da dahil oldugu otoriter rejimlerin NATO üyesi ülkelerin çikarlarina, degerlerine ve güvenligine meydan okudugunu aktaran Stoltenberg, “Çin bizim düsmanimiz olmasa da degerlerimizi paylasmiyor. Pekin yeni teknolojileri kendi ülkesinde baski araci olarak kullaniyor. Yüz tanima da dahil olmak üzere teknolojilerini dünyanin dört bir yanindaki ülkelere devlet kontrolü araçlari olarak ihraç ediyor” dedi.

Siber saldirilarin caydirilmasi ve gerekirse bunlara karsi savunma yapilmasi gerektigini aktaran Stoltenberg, “Çogu zaman bu saldirilarin tespit edilmesi ve hatta iliskilendirilmesi zordur. Vilnius’taki NATO Zirvesi’nde müttefikler siber savunmamizi güçlendirmek için yeni bir konsept üzerinde anlastilar. Siyasi açidan bu, potansiyel düsmanlara bize saldirdiklari takdirde bunun sonuçlari olacagina dair güçlü bir mesaj göndermek ve SACEUR’e gerektiginde karsilik verme yetkisi vermek anlamina geliyor” dedi.



“Kritik aglarimizin teknolojisini saglamak için Çin’e güvenerek bu hatayi tekrarlamamaliyiz”

Özellikle 5G aglari da dahil olmak üzere güvenli iletisim sistemlerine ihtiyaç oldugunu ifade eden, Stoltenebrg, “Bu da gelecege yönelik dijital omurgamizi insa etmek için otoriter rejimler tarafindan tedarik edilen ekipmanlara güvenmekten kaçinmamiz gerektigi anlamina geliyor. Enerji tedarikimiz için Rusya’ya bel baglamanin sonuçlarini gördük. Kritik aglarimizin teknolojisini saglamak için Çin’e güvenerek bu hatayi tekrarlamamaliyiz” dedi.



“Ukrayna’da gördügümüz üzere Microsoft, Amazon ve Starlink gibi özel sirketler kendi baslarina kritik aktörler haline gelmistir"

Siber alanda özel sektörün önemine deginen Stoltenberg, “Ukrayna’da gördügümüz üzere Microsoft, Amazon ve Starlink gibi özel sirketler kendi baslarina kritik aktörler haline gelmistir. Kiev’den gelen dogrudan yardim taleplerine yanit verdiler” dedi.



“Özel sirketler ile ordunun isbirligi yapmasinin etik olmadigini düsünenler oldugunu biliyorum”

Özel sektör olmadan ülkeleri güvende tutmanin mümkün olmadigini ifade eden Stoltenberg, "Dolayisiyla daha fazla konusmamiz, planlamamiz ve birlikte tatbikat yapmamiz gerekiyor. Özel sirketler ile ordunun isbirligi yapmasinin etik olmadigini düsünenler oldugunu biliyorum. Kendi uluslarimizi savunmanin etik olmayan bir yani yok, özgürlügümüzü savunmanin etik olmayan hiçbir yani yok” dedi.

Endüstri olmadan savunmanin, caydiriciligin ve güvenligin olmayacagini vurgulayan Stoltenberg, “Dolayisiyla birlikte çalisma konusunda daha iyi olmaliyiz. Iste bu yüzden bu konferans çok önemli. Çünkü hükümetleri ve özel sektörü bir araya getirerek birlikte nasil daha yakin çalisabileceklerini tartisiyor ve ele aliyor” dedi.

Artik daha tehlikeli bir dünyada yasandigini belirten Stoltenberg, “Bu tehlikeler fiziksel dünyada oldugu kadar siber dünyada da mevcut. NATO araciligiyla kendi siber güvenligimizi güçlendirmek için birlikte çalisabiliriz” dedi.

Kaynak: İHA