AEDAS'tan Hayati Uyari Açiklamasi 'Elektrik Sebekelerine Bilinçsiz Müdahale Son Derece Tehlikeli'

Akdeniz Elektrik Dagitim AS (AEDAS), elektrik sebekelerine yapilan bilinçsiz müdahaleler konusunda hem vatandaslari hem de sirketleri uyardi. AEDAS’tan yapilan açiklamada, elektrik dagitim sebekelerine üçüncü sahislarin müdahalesinin ölümlü kazalara yol açabilecegi vurgulandi.

Akdeniz Elektrik Dagitim AS (AEDAS) yetkilileri elektrik sebekelerine bilinçsiz müdahalelerin son derece tehlikeli sonuçlar olusturabilecegi konusunda uyarida bulundu. Antalya, Isparta ve Burdur’da 2,3 milyondan fazla aboneye kaliteli, kesintisiz ve yüksek standartlarda hizmet hedefi için çalisan AEDAS’tan yapilan açiklamada, elektrik enerjisinin güvenli kullaniminin can ve mal güvenligi için büyük önem tasidigina dikkat çekildi.

AEDAS yetkilileri; alçak gerilim (AG) ve orta gerilim (OG) hatlarinda her türlü bakim, onarim ve baglanti yetkisinin sadece dagitim sirketine ait olduguna vurgu yapti. Sirketten yapilan açiklamada, elektrik arizalari, enerji açma-kesme, armatür arizasi, elektrik tellerine temas eden cisim veya kuslarin olmasi gibi durumlarda en kisa zamanda AEDAS teknik ekiplerine bilgi verilmesi gerektigi uyarisinda bulunuldu.

"Elektrik direklerindeki iletkenlere yaklasma mesafesine dikkat"

Elektrik dagitim sebekelerine üçüncü sahislarin müdahalesinin ölümlü kazalara yol açabileceginin alti çizilen açiklamada, "Bu nedenle üçüncü sahislarin müdahalesi son derece tehlikeli ve ayni zamanda yasaktir" denildi. Açiklamada elektrik direklerinde yer alan iletkenlere yaklasma mesafesine de dikkat çekildi. Insaat veya tadilat gibi isler sirasinda güvenlik mesafelerine uyulmadigi durumda ve elektrik iletkenlerine müdahale edildiginde ciddi can ve mal kayiplarinin yasanabilecegi vurgulandi.

Açiklamada su ifadelere yer verildi:

"Bu nedenle firmalar, Yapi Islerinde Is Sagligi ve Güvenligi Yönetmeligi’nde belirtilen kurallara mutlaka uymalidir. Enerji kesilerek çalisma yapilmasi gereken durumlarda hem yasa hem de kamu güvenligi geregi firmalarin dagitim sirketi çagri merkezi veya isletmelerine bilgi vermesi gerekir. Dagitim sirketi tarafindan enerji kesintisi yapilmadan çalismaya baslanmamasi sarttir. Vatandaslarin da elektrik arizalari ve acil durumlarda 186 Çagri Merkezi’ni aramalari büyük önem tasimaktadir."
Kaynak: İHA