Sulama Sahalarinda Suyun Verimli Kullanimi Için Kartli Sayaç

Konya’nin Seydisehir ilçesi Tarasçi Mahallesi’nde sulama suyunun verimli kullanimi için Tarasçi Göleti sulama sahasindaki 2 bin 200 dekarlik tarim arazisine 62 ön ödemeli kartli sayaç takiliyor.

Tarasçi Mahallesi’ndeki sulama göleti kisin yagmur ve kar yagislarindan gelen sularla dolarken, üretici çiftçiler yazin mahsullerini sulamak için göletten faydalaniyor. Toplamda 2 bin 200 dekar tarim arazisi vahsi sulama yöntemiyle sulanirken, göletteki su yaklasik 3-4 aylik sürede bitiyor.

“Vahsi sulamaya son verilecek”

Tarasçi Mahallesi Tarimsal Kalkinma Kooperatifi Baskani Dursun Arslan, Tarasçi Göletinin tarim alanlarini sulamak için kullanildigini söyledi.

Göletin yapimina 1992 yilinda baslandigini ve 2013 yilindan itibaren sulama göleti olarak faaliyete geçtigini anlatan Arslan, “Göletimizden bugüne kadar tarim arazilerini cazibeli sekilde sulattiriyorduk. Fakat arazilere su yetmedigi için sayaç sistemine geçmeye karar verdik. Sayaç sistemiyle buna çözüm buldugumuzu inaniyoruz. Sayaç sistemi ile damlama sulama sistemine geçilecek. Vahsi sulama sistemine son verecegiz. Sulama daha verimli hale gelecek. Bu projede bizlere destek olan Konya Devlet Su Isleri Bölge Müdürümüze ve tüm emegi geçenlere tesekkür ediyoruz. Iyi bir projeyi hayata geçirdigimize inaniyoruz” dedi.



“64 adet sayaç takiliyor”

Projeden Tarasçi Göleti sulama sahasinda 2 bin 200 dekar arazinin faydalanacagini, bölgede sulama maliyetlerinin düsecegini aktaran Arslan, "64 adet vana takacagiz. Montaj islemlerine baslandi. Vanalar etkin kullanilmaya baslandiktan sonra göletten kullanilan suyu anlik olarak takip edebilecegiz. Vahsi sulama sisteminden dönülecek. Kaçak orani düsecek. Üretici kullandigi su miktarini daha kolay takip edecek ve israftan kaçinacak. Böylece çiftçimiz kullandigi suyun parasini öderken su tasarrufu saglanmis olacak. Bu projeye basvurmamizin nedeni ise dünyada görülen kuraklik ile biz de buna önlem almak için sayaç sistemine basvurduk. DSI tarafindan yapilan 3 milyon 500 bin liralik bir projedir. Su anda 64 adet kartli sayaç taktirdik. Çalismalarimiz bitmek üzere. Mahallede 2 bin 200 dekar arazide sulu tarim yapilmaktadir. Basta çilek olmak üzere misir, yonca, kiraz, ceviz bahçeleri önem kazanmaktadir. Göletimizde daha önce vanalarimizi mayis ayinda açtigimizda 3-4 ay ancak gidiyordu. Bundan sonra 6-7 ay suyun gidecegine inaniyoruz. Sayacimiz kartli sistem olacak. Yilbasinda karta ücretini yükleterek yil boyunca sulamasini saglikli sekilde yapacaklar” diye konustu.

Tarasçi Mahallesinde çiftçilik ile ugrasan Mahmut Arslan, “Sebze ve meyve yetistiriyoruz. Özellikle son yillarda çilek yetistiriyoruz. Sulu tarim yapiyoruz. Sulamalarimiz daha önce vahsi sulama ile yapiliyordu. Göletin suyundan ancak 3-4 ay istifade ediyorduk. Sayaçlarin takilmasi ile birlikte artik 6-7 ay faydalanacagiz. Herkes ihtiyaci kadar su kullanacak. Herkesin emeginin karsiligini alacagina inaniyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA