Kula Ilçe Saglik Müdürlügünden Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Karsi Uyari

Kula Ilçe Saglik Müdürü Dr. Hülya Yasar Özçelik, karbonmonoksit gazi zehirlenmeleriyle ilgili vatandaslara uyarilarda bulunarak, “Yatmadan önce kesinlikle sobaya yakit koyulmamasi, lodoslu havalarda sobali odada kesinlikle yatilmamasi ve yine lodoslu havalarda mümkünse soba yakilmamalidir” dedi.

Kula Ilçe Saglik Müdürlügünden Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Karsi Uyari
Kula Ilçe Saglik Müdürü Dr. Hülya Yasar Özçelik, karbonmonoksit gazi zehirlenmeleri ile ilgili yaptigi basin açiklamasinda zehirlenmeye yol açabilecek unsurlar, dikkat edilmesi gereken konular ve tedavi süreci ile ilgili bilgi verdi. Özellikle güneybati yönünden esen lodos rüzgarinin etkisiyle her yil onlarca vatandasin isinma araçlarindan sizan karbonmonoksit gazi sebebiyle yasamini yitirdigini dile getiren Dr. Özçelik, “Ülkemizde özellikle, güneybati yönünden esen lodos rüzgarinin estigi günlerde her yil onlarca kisi isinma araçlarindan sizan karbonmonoksit gazi ile zehirlenmektedir. Vatandaslarimizin bu araçlarla ilgili yanlis bilgileri, kullanim hatalari ve ihmalleri sonucunda soba, sofben, kombi ve bacalardan kaynaklanan zehirlenmeler özellikle alçak basinçli havalarda tehlikeli boyutlara ulasmaktadir. Mevsim itibariyle önümüzdeki günlerde karbonmonoksit zehirlenmelerinde artis olabilecegi düsünülerek vatandaslarimizin özellikle; karbonmonoksit zehirlenmelerinden korunmak için evin içinde ve civarinda alinmasi gereken birçok önlem bulunmaktadir. Bunlar kullandigimiz soba, kombi, sofben ve bacalarin sertifikali ve egitimli profesyonellere düzenli olarak kontrol ettirilmesi, düzenli olarak baca deligi ve havalandirmanin yeterli oldugundan ve yanan gazin rahat bir sekilde disari verildiginden emin olunmasi, karbonmonoksit zehirlenmesinin belirtileri ve yapilmasi gerekenler hakkinda bilgi sahibi olunmasi, kömürlü sobalarda yakitin üstten yanmasinin saglanmasi ve böylece soba içinde ortaya çikan zehirli gazin yanarak sobayi terk etmesini saglamaktir. Ayrica soba asiri doldurulmamali ve yanan sobaya üstten kesinlikle yakit takviyesi yapilmamalidir. Yatmadan önce kesinlikle sobaya yakit koyulmamasi, lodoslu havalarda sobali odada kesinlikle yatilmamasi ve yine lodoslu havalarda mümkünse soba yakilmamalidir. Çünkü zehirlenmelerin büyük çogunlugu lodoslu havalarda yakilan sobalardan kaynaklanmaktadir. Ayrica bacalarin ve çatilarin en üst seviyesinin 50-80 santimetre üzerinde olmasi gerekir” ifadelerini kullandi.

Karbonmonoksit kaçagindan süphelenildigi takdirde yapilmasi gerekenleri de anlatan Dr. Özçelik, “Eger evinizde bir karbonmonoksit kaçagindan süphelenirseniz yapacaginiz ilk sey orayi terk etmektir. Sanki yangin varmis gibi hareket edilmesi gerekir, giderken açabileceginiz pencere ya da kapi varsa açilmasi gerekir. Bu durumlarda ilk olarak 112 acil servisi arayip yardim istenmesi gerekir ya da derhal hastaneye gidin ve ailenizin bütün fertlerini karbonmonoksit zehirlenmesi açisindan kontrol ettirin. Unutulmamalidir ki; soba degil, ihmal öldürür” seklinde konustu.

Kaynak: İHA