Emet Belediyesinin Keçi Peyniri Projesinde Üretici Sayisi Artiyor

Kütahya’nin Emet Belediyesi, "Keçi Belediyeden, Süt Köylüden, Peynir Kooperatiften" adli projesinde üretici sayisini artirarak keçi sütü ve peyniri üretimini tesvik etmeye devam ediyor.

Emet Belediyesinin Keçi Peyniri Projesinde Üretici Sayisi Artiyor
Zafer Kalkinma Ajansi’nin destek vermesiyle baslayan proje, 3. yilinda büyümeye devam ediyor. Ilk asamada 26 aileye bin 30 keçi dagitarak projeyi hayata geçiren Emet Belediyesi, bu projeye basvuran 35 aileden 26’sina sürü sayisini 100’e tamamlamalari için keçi verdi. Belediye, 5 yillik bir süreç içinde dagittigi hayvanlarin yüzde 20’sini geri alarak diger üreticilere dagitmaya devam ediyor. Geçen yil 200 keçi geri alindi ve 5 aileye dagitildi. Bu yil ise geri toplanan 200 keçi, 4 aileye dagitildi. 5 yillik süreç boyunca her üreticiden yillik yüzde 20 hayvan geri alinmaya devam edilip yeni ailelere dagitilacak.

Emet Belediyesi hayata geçirdigi proje ile keçi sütü üretimini artirarak keçi peyniri üretimini tesvik etmeyi hedefliyor. Ayrica, belediye markalasma yolunda ilerlerken, kendi mandirasini kurma çalismalarini sürdürüyor. Ilçe sanayisinde kurulan üretim atölyesi mandiraya dönüstürülürken, teknik makine ve ekipmanlar ise tedarik ediliyor.

“Emet için keçi peyniri bir degerdir”

Emet için keçi peynirinin bir deger olduguna dikkat çeken Emet Belediye Baskani Hüseyin Dogan, “Her yil yüzlerce insanimiz keçi peyniri bulma telasina girer. Üreticilerimiz peynir yetistirmek için ugras verir. Bu noktada üretimi artirarak hem üreticiye hem de tüketicilere destek için projemizi hayata geçirdik. Simdi de mandiramizin kurma çalismalarina basladik. Mandiramizda keçi peyniri üretimi yani sira, büyükbas hayvan üreticilerimizin sütlerini de toplamayi planliyoruz. Emet için bu projenin büyük bir önemi var ve bakanligimizin örnek proje olarak gösterdigi projemize emegi geçen herkese tesekkür ediyoruz" dedi.



“Keçi peyniri projesi nasil isliyor?”

Toplam 1 milyon 350 bin TL degerindeki keçi peyniri projesinin yüzde 77.78’i hibe olarak alindi. Proje, 25 kisinin sürülerinin en az 100’e çikartilmasina destek vermeyi amaçliyor. Emet Belediyesi, su ana kadar 35 aileye bin 430 keçi dagitarak projeyi uygulamis durumda. Keçi verilen aileler, keçi sütlerini belediyeye satarak katki sagliyor. Belediye, topladigi sütleri mandirada isleyerek keçi peynirine dönüstürüyor. Projeye devam edilerek mandira kurulmasi planlaniyor.
Kaynak: İHA