Bandirma Ve Çevresindeki Barajlarda Alarm

Yüksek Ziraat Mühendisi Burak Ugur, Gönen/Yenice Baraji’ndaki doluluk oraninin kritik seviyede olduguna dikkat çekerek kuraklik uyarisinda bulundu.

Bandirma Ve Çevresindeki Barajlarda Alarm
Iklim degisikliginin özellikle son 15 yildir dünyayi ciddi anlamda etkiledigini belirten Ugur, Bandirma ve çevresindeki barajlardaki doluluk oranlarinin kurakliktan kaynakli olarak tehlikeli seviyelere geriledigini isaret etti. Ugur, Yenice/Gönen Baraji doluluk oraninin yüzde 7.9, Susurluk Havzasi içerisinde olan Çaygören, Manyas, Çinarcik ve Devecikonagi barajlarinin ise maksimum doluluk oranlarinin yüzde 30 seviyelerinde oldugunu belirterek, “Bu tehlike çanlarinin çaldiginin bize bire bir göstergesidir” dedi.

“Özellikle 2023 yazini inceledigimizde son derece kurak geçen ve yagis alamadigimiz bir yil olarak karsimiza çikiyor" diyen Ugur, "Rakamsal verilerle degerlendirdigimiz zaman, Bandirma ve yakin cografyasinda bulunan barajlarin doluluk oranlari bunu bize dogrudan gösteriyor. Yenice/Gönen Baraji doluluk oraninin yüzde 7.9 oldugunu görüyoruz. Bu tehlike çanlarinin çaldiginin bize bire bir göstergesidir. Yakin cografyamizdaki diger barajlari da inceleyecek olursak Susurluk Havzasi içerisinde olan Çaygören, Manyas, Çinarcik ve Devecikonagi barajlarinda da maksimum doluluk oranlarinin su anda yüzde 30 seviyelerinde oldugunu görüyoruz. Bu gerçekten son derece riskli bir tablodur" dedi.

Ugur, sözlerini söyle sürdürdü:

"Özellikle Bandirma’yi çok yakindan ilgilendiren Yenice/Gönen Baraji’nin daha yüzde 10 doluluk seviyesine bile ulasmamis olmasi bizi gerçekten çok büyük endiseye sevk ediyor. Beklentimiz kisin yagacak olan yogun kar yagislarinin topragi doyurmasi yönünde. Susuzluk ve kuraklik hane halkini ve tarimsal üretimi ciddi anlamda olumsuz etkiliyor. Mevcut yagmurlarin topragi doyurmadigini, henüz 3-4 parmak kadar altini yeni nemlendirdigini söyleyebiliriz. Kis döneminde bekledigimiz kar yagisini alamazsak tarimsal üretimin ciddi tehlike altinda kalacagini ifade edebiliriz. Bu bizim gidaya ulasmamizin ve gida arzinin riske girmesine neden olabilir."
Kaynak: İHA