Olgunlasmamis Cennet Hurmasinin Fazlasi Bagirsak Tikanikligina Neden Oluyor

Manisa Sehir Hastanesi Gastroenterolojik Cerrahi Uzman Hekimi Doç. Dr. Serdar Öter, zengin C vitamininin yani sira birçok mineral içeren, bol lifli cennet hurmasinin olgunlasmamis halinin çok fazla tüketilmesinin mide ve sindirim kanallarinda tikanikliga neden olabildigini söyledi.

Olgunlasmamis Cennet Hurmasinin Fazlasi Bagirsak Tikanikligina Neden Oluyor
Son yillarda Türkiye’de de üretimi hizla artan ve önemli ihraç ürünlerinden biri haline gelen cennet hurmasi zengin C vitamininin yani sira birçok mineral içermesi ve lifli bir meyve olmasiyla çok fazla tercih edilmeye baslandi. Hem yasi hem de kurusu büyük ragbet gören cennet hurmasinin özellikle olgunlasmamis olanlarinin asiri tüketiminde ise mide asidini etkileyerek sindirimin yapilamadigi ve vücutta yabanci cisim olarak tikanikliklara neden oldugu ögrenildi.

Vücutta posa olusturuyor

Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan Manisa Sehir Hastanesi Gastroenterolojik Cerrahi Uzman Hekimi Doç. Dr. Serdar Öter, “Cennet hurmasi veya Trabzon hurmasi, Japon elmasi, persimmon diye bilinen meyve birçok ülkede bazi bölgelerde oldukça fazla üretilmekte ve tüketilmekte. Cennet hurmasinin içinde Tannin ve shibuol diye bir madde var. Özellikle olgunlasmamisinda daha fazla ve olgunlasmamisin asiri tüketiminde veya olgun olanin da asiri tüketiminde bu maddeler daha sonra vücudumuzda selüloz ve proteine dönüserek midemizin içinde, sindirim kanalimizda, bagirsaklarimizda bir posa olusturmakta. Biz buna fito bezoar diyoruz. Yabanci bir cisim seklini aliyor. Sindirilemeyen yabanci cisim. Bu madde bazen oldukça büyük miktarlara olusabiliyor, birleserek bagirsak tikanikliklari, midenin çikis tikanikligi yapabiliyor. Hatta yeri geliyor bunlar endoskopi ile ya parçalanarak bir saatlik bir operasyonlar ya da parçalanamazsa ameliyatla alinmasi gerekiyor” dedi.



“Hepimizin sevdigi bir meyve, asiriya kaçmamak gerekiyor”

Son zamanlarda vakalarda bir artis yasandigini kaydeden Doç. Dr. Öter, “Risk gruplarinda bu durum daha fazla görülüyor. Özellikle mide ameliyati geçirmis, mide asidinin azalmasina neden olabilecek diyabet hastalarinda, bu mide asidinin azalmasina bagli olarak bu çözülen maddeler daha fazla bir araya geliyor, sindirilemedigi için de yabanci cisim reaksiyonu olusturmakta. Hurmayi hepimiz çok seviyoruz. Ben de çok seviyorum. Çogu kisinin en sevdigi meyvelerdendir ama bunun olgunlasmisini yeteri kadar çok asiriya kaçmadan tüketmek gerekiyor. Bununla ilgili vakalarda son zamanlarda bir artis var. Artmasinin nedeni belki teknolojik görüntüleme yöntemleri de artti. Bu yabanci tikayacak cisimlerin ne oldugunu, öykü alindigi zaman hurmaya bagli oldugu da görülmeye baslandi. Bir hafta önce bizim hastanemizin acil servisimize de bir hastamiz basvurdu. Ince bagirsagin kalin bagirsaga geçtigi yerde bir tikaniklikla, bir fito bezoar dedigimiz yabanci cisim gibi görünüyordu. Bunu öyküsünde sorguladigimizda çok fazla cennet hurmasi tükettigini gördük. O yüzden kararinda, miktarinda yemek ve olgunlasmisini tercih etmekte fayda var” seklinde konustu.



Belirtileri neler

Rahatsizligin belirtilerinden de bahseden Doç. Dr. Öter açiklamasini söyle tamamladi: “Hurmanin içinde bu maddeler oldugu için bunun kurutulmusu da olsa, olgunlasmisi olsa daha çok olmamisini yaziyor bu konuda arastirma yapan Çin ve Japon yayinlarinda. Kurutulmusunda da bu risk var. Çok asiri tüketildigi zaman bu bir posa olusturuyor. Kusma olabilir, karinda sislik, tuvaleti yapamama gibi sikayetler oluyor. Özellikle kabizligi olan insanlarda bu ihtimal daha da artiyor. Diyabetik hastalar, mide operasyonu geçirenler, mide asidinin azalmasina neden oldugu için sindirim de yavasladigindan daha fazla risk altindalar. Asiri tüketmemek ve çig yememek gerekiyor.”
Kaynak: İHA