YHT Turist Çekti, Gök Medrese'yi 1 Milyon Kisi Ziyaret Etti

Türk mimarisi ve süsleme sanatinin en önemli eserlerinden birisi olan Gök Medrese, Yüksek Hizli Tren’in seferlere baslamasiyla birlikte yaklasik 1 milyon ziyaretçi agirladi.

YHT Turist Çekti, Gök Medrese'yi 1 Milyon Kisi Ziyaret Etti
Sivaslilar tarafindan Mavi Medrese olarak bilinen Tarihi Gök Medrese, açildigi günden bu yana misafirlerini agirlamaya devam ediyor. Selçuklu Veziri Fahreddin Ata Bin Ali Bin Hüseyin tarafindan yaptirilan tarihi medrese, 752 yildir ayakta.

Anadolu Selçuklu Döneminde 1271 yilinda insa edilen medrese, uzun süren restorasyonun ardindan 2021 yilinda ziyaretçilerine kapilarini açti. Ankara-Sivas Yüksek Hizli Tren (YHT) hattinin baslamasiyla ziyaretçi yogunlugunun yasandigi Gök Medrese, aylik ortalama 40 bin ziyaretçiyi agirliyor.

Içerisinde bulunan her bir odaya farkli bir fonksiyon kazandirilan medrese, ziyaretçileri adeta büyülüyor. Sivas’in ‘Yüzük Kasi’ olarak tabir edilen medrese ile ilgili bilgiler veren Vakiflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, “Türkiye’nin çok çok kiymetli eserlerinin birinin önündeyiz. Burasi 1271 yilinda Selçuklu Sultani Giyaseddin Keyhüsrev döneminde Veziri Fahreddin Ata Bin Ali Bin Hüseyin’in yaptirmis oldugu bir medrese. Bu bir alt medrese. Okutulan dersler arasinda yogunluk arz eden Peygamberimizin( s.a.v.)hadislerinin okutuldugu dersler” dedi.



Hizli Tren ile birlikte ziyaretçi sayisi artti

Yüksek Hizli Tren seferlerinin baslamasiyla yerli ve yabanci turist sayisindan artis olduguna dikkat çeken Karaca, “Her dönem farkli bir fonksiyon icra etmis. Elimizde bulunan Sivas’a ait antika eserleri burada tanitmak adina Gök Medrese Vakif Müzesine dönüstürdük. Burasi Gök Medrese Vakif Müzesi olarak halk nazarinda biliniyor ve hizmet veriyor. Açildigi günden bugüne kadar takriben 1 milyona yakin ziyaretçimiz oldu. Yüksek Hizli Tren Sivas’a gelmeden önce aylik 4-5 bin kisi ziyaret ederken simdilerde aylik 41 bin gibi rakamlara ulastik. Vatandaslarimiz Yüksek Hizli Tren’in Sivas’a gelmesiyle sabah biniyor, ziyaret ediyor, bahçesinde çayini içiyor, fotograflarini çekiniyor sonra geldikleri memleketlerine geri dönüyorlar” ifadelerine yer verdi.

“Selçuklu ve Ilhanlilar tatli bir rekabet halindeymis”

Gök Medrese’nin yapildigi dönemde Çifte Minareli Medrese’nin de insa edildigini söyleyen Cemal Karaca su ifadelere yer verdi:

“Gök Medrese, dis kismindan özellikle Taç Kapi’dan basladiginizda mermerle islenmistir. Selçuklu ve Ilhanlilar tatli bir rekabet halindeymis. Ayni dönemde 1271’de Ilhanlilar tarafindan Çifte Minareli Medrese yapilmis. Çifte Minareli Medreseyi de Ilhanli Veziri Semseddin Mehmet Cüveyni tarafindan yaptirilmis. Ancak orada traverten tas kullanilmis. Halk tabiri ile Gök Medrese 1-0 öne geçmis. Burayi dönemin içerisindeki seyyahlardan da dinliyoruz. Evliya Çelebi Gök Medrese için “Insanligin bir mislini bir daha yapmasi mümkün degildir” demis. Yabanci seyyahlar da ugramis.”
Kaynak: İHA