Türk Yatirimcilara 'Alman Pazari' Anlatildi

Samsun’da düzenlenen “Almanya Pazari Hakkinda Bilgilendirme Toplantisi” ile Türk yatirimcilara Almanya pazari hakkinda bilgiler verildi.

Türk Yatirimcilara 'Alman Pazari' Anlatildi
Samsun Ticaret ve Sanayi Odasi (TSO) ile Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odasi is birliginde "Almanya Pazari Hakkinda Bilgilendirme Toplantisi" yapildi. TSO M. Rifat Hisarciklioglu Toplanti Salonu’nda düzenlenen toplantida Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odasi Genel Sekreteri Okan Özoglu, Almanya pazari hakkinda Türk yatirimcilari bilgilendirdi.

“Almanya kentimiz için en önemli dis ticaret paydaslarimizdan bir tanesi”

Toplantinin açilisinda konusan Samsun TSO Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Kadir Beytekin, “Kentimizin is dünyasini teskil eden en büyük kurulusu olarak süphesiz önceligimiz kentimizin ekonomik baglamda gelisimine önderlik etmektir. Samsun çok yönlü üretim altyapilarina sahip ve bu haliyle oldukça önemli bir potansiyel barindiran bir kent. Sanayi ve ticaretin yani sira, turizm ve hizmetler sektöründe de çok kiymetli girisimlerimiz var. Bu özellikleri ile önemli bir yatirim merkezi olan Samsun oldukça çesitli üretim altyapisi ile dünyanin 127 ülkesine ihracat gerçeklestiren bir üretim merkezi. En büyük ekonomiler arasinda ilk siralarda yer alan Almanya kentimiz için en önemli dis ticaret paydaslarimizdan bir tanesi. 127 ülke arasinda en fazla ihracat gerçeklestirdigimiz ilk dört ülkeden bir tanesi olan Almanya’ya agirlikli olarak, Samsun’dan; otomotiv sanayi ürünleri, döküm sanayi ürünleri, mobilya, makine-ekipman, medikal, kedi kumu, yas meyve-sebze, findik ve findik ürünleri, kuruyemis, ev tekstil ürünleri, PVC-cam, izlolasyon malzemeleri, endüstriyel mutfak ürünleri, alüminyum profil ürünleri, müzik aletleri, balik ürünleri gönderiyoruz. Bununla birlikte ticaretin ötesinde geçmisten gelen kültürel baglarimiz var. 3 milyonun üzerinde Türk vatandasimiz Almanya’da yasiyor. Buna karsin 110 binin üzerinde Alman vatandasi Türkiye’de ikamet ediyor. Bu durum süphesiz yatirim yapmak adina Almanya’yi nispeten daha yakin hissettiriyor. Bu baglamda ilk kurucu ortaklarindan oldugumuz Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odasi temsilcilerinin paylasimda bulunacagi konular ve bunun ötesinde bugün temelini olusturacagimiz diyalog çok önemli. Almanya’ya is yapmak ya da Almanya’da is yapmak bu toplantiyi ilk adim olarak degerlendirebiliriz. Bugün gerçeklestirilen bu organizasyon ile Türkiye’nin Avrupa’daki en önemli ticaret partneri olan Almanya ile iliskilerin daha iyi noktalara tasinmasini mevcut ticaretin güçlenerek artmasini ve yeni is birliklerine vesile olmasini diliyorum” dedi.



“Türkiye, Almanya’nin en büyük 16. ticari ortagi konumunda bulunuyor”

Samsun ile Almanya’nin arasindaki ekonomik faaliyetlerin daha da gelismesi gerektigini ifade eden Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odasi Genel Sekreteri Okan Özoglu ise “Almanya-Türkiye arasindaki karsilikli islem hacmi geçen yil 45 milyar euroyu asti. Su anda ise 50 milyon euroyu asmis görünüyor. Türkiye, Almanya’nin en büyük 16. ticari ortagi konumunda bulunuyor. Almanya ise Türkiye’nin en büyük ticari ortagi. Bakildigi zaman bizim totalde 500 milyar dolar dis ticaret hacmimiz var. Almanya’nin 3,5 trilyon euro civarinda dis ticaret hacmi var. Almanya’nin seneler önce 15 milyar euro olan ihracati, son dönemde 21 milyar seviyesine geldi. Dis ticaret eksigimiz 2,9 milyar seviyesine düstü. Bu makasin daha da daralacagini düsünüyoruz. Çin yeniden devreye girmeye basliyor ama eski güçlerinde degiller. Almanya ve AB, tedarik endisesinden Çin yerine Türkiye ile önemli ticari iliskiler yapiyor. Ihracatimizin artmasi da bunu gösteriyor. Biz de kurum olarak Türkiye’nin Almanya ile ticari iliskisinin artmasi için çalismalar yürütüyoruz” diye konustu.

Toplanti, Özoglu’nun sunumunun ardindan soru-cevap kismi ile sonlandi.
Kaynak: İHA