Ögrencilere Sosyal Medyada Sahte Hesaplara Karsi Kritik Uyarilar

Eskisehirli Avukat Murat Osman Kandir, yeni egitim ögretim yilinda ögrencileri sosyal medyada sahte hesaplara karsi dikkatli olmalari konusunda uyarirken, velilere de güvenli internet hakkinda tavsiyelerde bulundu.

Ögrencilere Sosyal Medyada Sahte Hesaplara Karsi Kritik Uyarilar
2023-2024 egitim ögretim yili 11 Eylül Pazartesi günü baslarken, ögrenciler günümüzün vazgeçilmezlerinden olan sosyal medyada dersleri ile ilgili vakit geçirirken zaman zaman sahte kullanici hesaplariyla karsilasabiliyor. Eskisehir Barosuna bagli Sosyal Medya Hukuku alaninda uzman olan Av. Murat Osman Kandir, sosyal medyada yasayabilecekleri tehlikelere karsi ögrencilere bazi uyarilarda bulundu.

“Özellikle tanimadiklari kisilerin sosyal ag hesaplarindan gelen mesajlara cevap vermemeliler”

Kötü niyetli insanlarin kurdugu sahte hesaplarla ögrencilere birtakim tehlikeler meydana getirdigini belirten Av. Kandir, tanimadiklari hesaplardan gelen mesajlara cevap verilmemesini tavsiye etti. Kendilerine gönderilen kötü niyetli mesajlardaki yazilim sistemleriyle kullanicinin bilgilerinin ele geçirildigini ifade eden Kandir, “Özellikle okullarin açilmasiyla birlikte ögrenciler tatilden döndüler. Hepsinin elinde mobil cihazlar var. Bu cihazlarda sosyal aglarda geçirilen zaman oldukça artti. Internette karsilasacak tehlikeler de ayni oranda artiyor. Insanlar kendini sakliyorsa kötü niyetlidir diye düsünüyorum. Kötü niyetli insanlar tarafindan olusturulan sahte hesaplarla özellikle gençler ve çocuklar bir anlamda taciz ediliyor. Siber zorbalik kapsamina da giren hem rahatsiz edilmeler dolandiricilik hem de kisinin kendine ait olan sosyal ag hesaplarini ele geçirme saldirilariyla çesitli suçlarin islenmesinde kullaniliyor. Gençlerimiz bu konuda çok dikkatli olmalilar. Özellikle tanimadiklari kisilerin sosyal ag hesaplarindan gelen mesajlara cevap vermemeliler. Bu mesajlarin içerigindeki bilmedikleri linklere kesinlikle tiklamamalari lazim. Yemleme saldirilari sosyal ag hesaplarina gönderilen mesajlarla yapiliyor. Bu linklerde yazilimlar mevcut. Bu yazilimlarla kisilerin sosyal ag hesaplarindaki sifre ve kullanici isimleri ele geçirilmesi bir tehlike. Ikinci tehlike sosyal ag hesaplarindan gençlerimizin taciz, tehdit, hakaret edilme tehlikeleriyle çokça karsilasmamiz” diye konustu.



“Çocuklarini internete bagli olduklari sürelerde gözetim altinda tutmalilar”

Sosyal aglarda tehditkâr eylemlere karsi ebeveynlerin çocuklarinin bagli oldugu internetin güvenilirligini kontrol etmeleri gerektigine dikkat çeken Kandir, çocuklari tamamen internetten uzaklastirmanin dezavantajli olacagini söyledi.

Av. Murat Kandir, sözlerine söyle devam etti:

“Kendi kimligini kullanmadan açilan hesaplara biz sahte hesaplar, çok bilinen ismiyle fake hesaplar diyoruz. Bu hesaplardan gönderilen mesajlar genellikle kötü amaçlarda kullaniliyor. Kendilerini gizleyerek sanki bir maske takarcasina gerçek kimliklerini saklayan siber saldirganlar hedeflerine koyduklari kisiler sürekli hakaret, tehdit, santaj gibi çokça karsilasilan saldirilarda bulunuyorlar. Bu tür tehlikelerden korunmak için özellikle ebeveynlerin çok dikkat etmeleri gerekiyor. Çocuklarini internete bagli olduklari sürelerde gözetim altinda tutmalilar. Çocuklarin ne yaptiklarini zaman zaman kontrol etmeliler ve ülkemizde saglanan güvenli internet desteginden de faydalanmalari lazim. BTK dedigimiz kurumumuzun sayfasinda her türlü konuyla ilgili yardimlar mevcut. Hangi sosyal ag uygulamasinda karsilasilan sorunlara nasil çare bulunacagi, nereler sikâyet edilecegi ayrintili olarak yazili. Gençler ve çocuklari bu konuda bilinçlendirmek gerekiyor. Baska türlü korumak çok zor. Çünkü interneti hayatimizdan söküp atmamiz mümkün degil. Artik dijital dönüsümde yasaniyor aldigimiz klasik hizmetlerin neredeyse tamami internete tasindi. Egitim konusu da pandemi döneminden sonra tamamen internete tasinmis durumda. Internette birçok yardimci kaynak var. Çocuklarimizi buradan uzaklastirirsak tüm bu faydali kaynaklardan da uzaklastirmis oluruz. Çocuklarimizi herhangi bir sikintiyla karsilasip karsilasmadiklari kontrol edilmeli. Yoksa tamamen serbest halde birakirsak çocuklar yasadiklarini anlatmamaya basliyorlar. Dijital okuryazarligi her yastaki internet kullanicisinin iyi bir seviyeye getirmesi gerekiyor. Aksi takdirde bu ortamin tehlikeleriyle sürekli yüz yüze gelmeleri kaçinilmaz.”
Kaynak: İHA