NEVÜ'den Yeni Basari

Nevsehir Haci Bektas Veli Üniversitesi (NEVÜ)’nün hak sahipliginde Doç. Dr. Ali Kürsad Görür, Prof. Dr. Ceyhun Karpuz ve Ars. Gör. Engin Dogan’dan olusan ögretim elemanlarinin gelistirdigi ve basvurusu gerçeklestirilen “Çipsiz RFID Etiketler Için 5 Frekans Kodlu Çoklu Rezonatör Devresi” adli bulus, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafindan onaylanarak patentlendi.

NEVÜ'den Yeni Basari
NEVÜ Rektörü ve Kapadokya Teknopark Yönetim Kurulu Baskani Prof. Dr. Semih Aktekin “Üniversiteler sahip olduklari nitelikli arastirmaci alt yapisi sayesinde bulunduklari bölgenin bilgi üretim kaynaklaridir. Üretilen bilginin, yararli olabilmesi için sistematik bir biçimde yönetilmesi gerekmekte. Üniversite kaynakli teknolojilerin toplum yararina ekonomik degere dönüsümleri ancak planli bir fikri ve sinai mülkiyet yönetimi ile mümkün olmakta. Üniversitemiz bu konuda önemli çalismalar yapti ve yapmaya da devam etmekte.

2021 yilinda üniversitemize ait teknolojiler Patent ve Teknoloji Portföy kitapçigi halinde basilmis ve ilgili kisilere iletilmisti. 2022 yilinda aldigimiz karar ile Teknoloji Transfer Ofisini üniversitemiz tüzel kisiligi altinda yeniden yapilandirdik. Bu sayede arastirmacilarimiza daha verimli ve etkili bir hizmet sunmaya basladik. Üniversitemiz fikri ve sinai mülkiyet haklarina büyük önem vermekte ve arastirmacilarini yeni patentler üretmeleri konusunda tesvik etmekte. Bu bünyesinde 2022 yilinda yeniledigimiz ‘Fikri ve Sinai Mülkiyet Haklari Yönergemiz’ ile yapilan buluslar bünyesinde elde edilen gelirin %70’ini arastirmacilarimiza ödeme karari aldik. Teknoloji Transfer Ofisimiz, bulus bildirimlerinin ön arastirmasini yapmakta, ticarilesme yol haritasini çikarmakta, tüm tescil süreçlerini yürütmekte ve nihai olarak lisanslama yapmakta. Özetle, üniversitemiz bulus gerçeklestiren tüm personeline ve ögrencilerine patent sürecinde tam destek vermekte” dedi.

Aktekin devaminda “Geçtigimiz üç yilda attigimiz önemli adimlarin meyveleri olgunlasmaya basladi ve nitekim bugün üniversitemiz Elektrik - Elektronik Mühendisligi Bölümü ögretim üyelerinden Doç. Dr. Ali Kürsad Görür’ün bas bulusçusu oldugu “Çipsiz RFID Etiketler Için 5 Frekans Kodlu Çoklu Rezonatör Devresi”, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafindan tescillendi. Basarili çalismalarindan dolayi patentin bulusçusu olan tüm hocalarimizi ayri ayri tebrik ediyor, bu vesile ile tüm arastirmacilarimizi Teknoloji Transfer Ofisimize bulus bildirimi yapmaya davet ediyorum” diye konustu.

Patentin bas bulusçusu olan Mühendislik ve Mimarlik Fakültesi Elektrik - Elektronik Mühendisligi Bölümü ögretim üyesi Doç. Dr. Ali Kürsad Görür bulusun teknik yönüne iliskin olarak sunlari söyledi: Son yillarda dünyadaki çip krizi nedeniyle çipsiz elektronik devreler ve sistemlere yönelik hem akademik hem de endüstriyel çalismalar hiz kazandi.

Nesne takip ve tanilama alaninda en önemli teknolojilerden biri olan RFID (Radyo Frekans Tanimlama-Radio Frequency Identification) sistemlerin de çipsiz etiketlerle kullanilabilmesine yönelik son yillarda önemli ilerlemeler kaydedilmisti. Çipsiz RFID etiketler, günümüzde her alanda kullanilan barkod teknolojisine göre önemli avantajlara sahip. Barkod okuyucularin barkoda oldukça yaklastirilmasi ve görüs alaninda olmasi gerekirken, bu durum RFID etiketlerde daha esnek. Yani çipsiz RFID etiketler, görüs alani ve mesafe açisindan barkodlara önemli bir alternatif.

Çipsiz RFID etiketlerdeki en önemli sorun ise bit kapasitesinin artirilmasi olup, ‘Çipsiz RFID Etiketler Için 5 Frekans Kodlu Çoklu Rezonatör Devresi’ baslikli patent bu probleme yönelik önemli bir gelistirmeyi beraberinde getirmekte. Literatürde tek rezonatörde frekans degisikligi olmaksizin en çok 4 frekans kodu üretilebilirken, bu tasarimda 5 frekans kodu üretilebilmekte. Söz konusu patent Nevsehir Haci Bektas Veli Üniversitesi Mühendislik-Mimarlik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisligi Bölümü’nde yürütülmüs ve basariyla sonuçlandirilmis 119E476 nolu ve ‘Çok-Bitli Frekans-Kodlu Çipsiz RFID Etiket Tasarimi’ baslikli projesi bünyesinde gerçeklestirildi.

Kaynak: İHA