Müren Baliginin Yem Için Balon Baliklarina Saldirdigi Anlar Kameralara Yansidi

Antalya’da su alti dalislari ve çektigi görüntülerle bilinen Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoglu, sadece geceleri avlanmaya çikan saldirganligi ve keskin disleriyle bilinen müren baligini verdigi yemle görüntüledi. Yuvasindan çikan Müren baliginin diger canlilara saldirganligi kameraya yansidi.

Müren Baliginin Yem Için Balon Baliklarina Saldirdigi Anlar Kameralara Yansidi
Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoglu ve ögrencileri geçtigimiz günlerde Konyaalti Sahili açiklarinda akvaryumun deniz dibinden geçen borusunun çevresine dalis gerçeklestirdi. Boruyu sabitlemek için koyulan beton blokun altinda müren baligiyla karsilasan Gökoglu, yaninda getirdigi isgalci midyeleri kirip zemine birakti. Saldirganligi ve keskin disleriyle bilinen müren baligi, kendisine sunulan ziyafeti geri çevirmeyerek yuvasindan çikti. Ürkek tavirlarla gelen müren baligi özellikle balon baligina saldirdigi ve yemi yedigi anlar su alti kamerasiyla görüntülendi.

"Balon baliklarina saldirdi"

Yaklasik 22 metreye dalis gerçeklestirdiklerini dile getiren Gökoglu, “Bu boru deniz içinde yapay bir resif olusturuyor. Her dalisimizda yogun bir biyolojik çesitlilik oluyor. Borularin sabit durmasi için agirlik olarak konulan beton parçasinin etrafinda her türlü balik çesidini bulabiliyoruz. Bizimle hareket eden baliklar var. Bizi görünce kosarak gelen çocuklar gibiler. Bu baliklarla birlikte bir de müren baligi gördük. Müren baligi gündüz degil genelde geçe çikar. Gündüz magara, tas ve boru içlerinde saklanirlar. Isgalci bir midyeyi kirip yakinina koydugumuz zaman müren baligi magarasindan çikti. Orada da bir yem paylasimi var. Orfoz yavrusuna müren baligi dokunmuyor, balon baliklarina saldiriyor ve yemi aliyor saklandigi yere giriyor” dedi.



"Kolay kolay disari çikmazlar"

Müren baliginin yilana benzedigini ve genelde karanlik tas kovugu kaya altlarinda yirtici bir canli oldugunu aktaran Gökoglu, “Ürkütücü bir görüntüsü var. Gece hareketlidirler, gündüz kolay kolay bulunduklari karanlik yerden çikmazlar. Gece avlanmaya çikarlar. Sabittir, Müren devamli ayni yerde olur."
Kaynak: İHA