Meme Kanseri Için 40 Yasindan Sonra Her Yil Kontrol Edilmeli

Eskisehir Özel Ümit Hastanesi 1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkindalik Ayi dolayisiyla kadin çalisanlarina özel seminer düzenledi.

Meme Kanseri Için 40 Yasindan Sonra Her Yil Kontrol Edilmeli
Genel Cerrahi Uzmani Op. Dr. Ersoy Esen, seminerde kanserin belirtileri, tani yöntemleri, kendi kendine muayene, klinik muayenesi, mamografi ve meme kanserinden korunmanin yollari üzerine konustu.

Kanserin tek basina bir hastalik degil, hastaliklar grubu olduguna vurgu yapan Esen, kanserin vücuttaki hücrelerin kontrolsüz çogalmasi sonucu ortaya çiktigini söyledi.

Esen, “Meme kanseri kadinlar yaslandikça yayginlasir, en çok 50-65 yas arasi kadinlarda rastlanir. Erken tani sayesinde birçok kadin ölümcül olabilecek bu hastaliktan kurtulabilir” dedi.

Kendi kendine muayene önemli

Meme kanserinde kendi kendine muayenenin oldukça önemli oldugunu belirten Esen, “20 yasindan itibaren her kadinin kendi kendine muayeneyi yapmasi gerekir. Ayda bir yapilmali ve ömür boyu devam edilmelidir.” seklinde konustu.

Klinik muayenenin ise 20-39 yas arasinda 3 yilda bir, 40 yasindan itibaren ise yilda bir olmak üzere uzman bir hekim tarafindan yapilmasi gerektigini belirten Esen, meme kanserinin yüzde 14-21’inin klinikte meme muayenesi ile tespit edildigini söyledi.

Kaynak: İHA