Kuyumcular Merkez Bankasi'nin Faiz Kararinin Piyasaya Etkilerini Anlatti

Eskisehirli kuyumcu Emre Öztürk Merkez Bankasinin faiz kararinin piyasaya etkilerini anlatirken, "Dolardaki düsüs biraz daha hizlanabilir. Euro’daki çikis da dolara göre biraz da artabilir" dedi.

Kuyumcular Merkez Bankasi'nin Faiz Kararinin Piyasaya Etkilerini Anlatti
Eskisehirli kuyumcu esnafi Emre Öztürk, geçtigimiz günlerde Merkez Bankasinin faiz yükseltmesiyle altin fiyatlarinin düstügünü ifade etti.

Eskisehirli kuyumcu Öztürk, vatandaslarin yatirimlari için biraz beklemeleri gerektigini ifade ederek, “Özellikle altin fiyatlari geçen haftayla beraber çok hizli bir düsüse yöneldi. Piyasadaki hareketlik gram altinin düsmesiyle beraber tabi ki müsterilerde bir hareketlilik getirdi piyasaya. Ancak özellikle faiz artisi ve Dolardaki hafif bir düsüs piyasadaki hareketliligi bitirdi diyebiliriz. Çünkü altin fiyatlari hizli bir sekilde geriledi. Buna bagli olarak tabi ki müsteriler altin fiyatlarinin da gerilemesiyle beraber elindeki paralari birazcik daha vadeli mevduat tarafina tasimaya basladi.

Çünkü vadeli mevduat tarafi faizleri, merkez bankasinin artirimiyla beraber yükselmisti. Bundan dolayi su anda Gram altin fiyatlari özellikle 24 ayarda bin 650 civarinda seyretmekte. Çeyrek altin fiyatlari da su anda 2 bin 620 civarinda düsmüs durumunda. Piyasa hareketliligi tabi önümüzdeki günlerde birazcik daha devam edecektir. Ama asagi yönde olabilir. Özellikle su anda altin alacak olanlara tavsiyemiz, birazcik daha beklemeleri olacaktir. Dövizdeki özellikle önümüzdeki haftalardaki faiz artislar faiz artislari birazcik daha geri çekilmelere sebebiyet verebilir. Biz yatirim tavsiyesi olarak sadece Euro yönündü bir hareketlenme gözlene bilir diye düsünüyoruz. Buna uygun bir sekilde yatirimlarini yapabilir. Fiyatlarin çok degismesi dügün sezonunda hareketliligi biraz azaltti. Kismi hareketlilik, kismi duraklama dönemi yasandi. Müsteriler eskisi gibi çok altin alisverisi yapmiyorlar. Damat ve gelinler hizli sekilde nakitte çevirebilecegi sekilde alisveris yapiyorlar. Daha çok satilan ürünler 22 ayar isçiliksiz bilezik grubu ürünler. Taki setlerinin satisi biraz daha yavaslamaya basladi.

Dügün sezonu önceki sezonlara göre biraz daha yavas oldu diyebiliriz" dedi.



“Müsterilere dolardan ziyada Euro’ya yönelmelerini tavsiye ediyoruz”

Vatandaslara döviz yatirimlari ile ilgili uyarilarda bulunan kuyumcu Emre Öztürk, su ifadeleri kullandi:

“Döviz fiyatlarinda özellikle 27.40 lira civarinda. Euro da 28.70 lira seviyelerinde seyrediyor. Dolardaki düsüs biraz daha hizlanabilir. Euro’daki çikis da dolara göre biraz da artabilir. Müsterilere dolar bazli yatirimlara biraz daha arka plana atmalarini, Euro’ya yönelmelerini tavsiye ediyoruz. Önümüzdeki günlerde Merkez Bankasi’nin açiklamalari devam edecek diye düsünüyoruz. O yüzden bunlari da göz önüne alarak olasi yükselis ve düsüslerde tasarruflarini buna göre yönlendirebilirler."
Kaynak: İHA