Fabrikada Isçilere Öykü Molasi

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlügü, Yilin Yazari Tomris Uyar etkinlikleri çerçevesinde düzenledigi fabrika bulusmasinda HTS Metal Kalip Otomotiv Yan Sanayi ve Ticaret A.S.’ye konuk oldu. Yazar ve egitmen Hakan Akdogan,usta yazarin Sarmasik Gülleri öyküsünü okudu.

Fabrikada Isçilere Öykü Molasi
Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlügü, Yilin Yazari Tomris Uyar etkinlikleri çerçevesinde usta yazarin edebiyatini, okuldan kütüphaneye, sokaktan fabrikaya kadar kentin her noktasina tasiyor. Yilin Yazari Tomris Uyar etkinlikleri bu defa, HTS Metal Kalip Otomotiv Yan Sanayi ve Ticaret A.S.’ye konuk oldu. Yazar ve egitmen Hakan Akdogan’in katilimiyla gerçeklesen etkinlikte HTS Metal Kalip Otomotiv Yan Sanayi çalisanlari, üretime edebiyat arasi vererek, Tomris Uyar’i ve yazin dünyasini Akdogan’dan dinledi. Söylesiye, Tomris Uyar’in ilk kitabi Ipek ve Bakir’da yer alan, bekar bir annenin küçük kiziyla sorunlarini eski kocasina anlattigi, yalnizlik, bikkinlik, pismanlik ve beklentilerin dile getirildigi bir mektup öyküsü olan “Sarmasik Gülleri”ni okuyarak baslayan Hakan Akdogan, “Neden bu tür yazilari okuruz? Aslinda bunlar, bizim hayatta yasamadigimiz seyleri, bize yasatabilen, çözemedigimiz sorunlari kendi iç dünyamizda bize çözdürten bazi etkilere sahiptir” diye konustu.

Modern psikoloji biliminin ortaya çikmadigi 1900’lü yillardan önce insanlarin, sorunlarini kitap okuyarak ya da baskalarinin hikayelerini dinleyerek kendi sorunlarina çözüm buldugunu ifade eden Akdogan, “Çevrenize baktiginizda çok okuyan insanlarin, daha sakin olduklarini, konusmalarinda daha dikkatli söylemlerde bulunduklarini, iyi akil-fikir verdiklerini bilirsiniz. Bunun nedeni aslinda okuduklari kitaplardaki bütün karakterlerin fikirlerini, kendi içlerine sindirmis olmalari ve bunlardan netice çikarmalidir. Iyi edebiyat, iyi terapidir denir. Yani bizler, bu kitaplari okuyarak kendi kendimize bazi psikolojik sorunlari çözebiliriz. Bizler bunlari okudukça ve izledikçe onlardan yola çikarak ne yapacagimizi ögreniriz. Iyi edebiyat bir asidir. Bize bir asi yapar ve karsilasacagimiz bir sorundan önce ne yapacagimiz konusunda bir fikir verir. Baska hayatlari okuruz, hayatlari ögreniriz ve kendi hayatimizi da bunlarin içinde bir yere veririz” dedi.

Tomris Uyar gibi yazar kadinlarin Türkiye için önemine dikkat çeken Hakan Akdogan, o dönem yazar kusaginin özellikle çalisan kadinlarin sorunlarina egildigini, Tomris Uyar’in yasami boyunca hem çalisan hem çocuk bakan ayni zamanda hayata tutunmaya çalisan kadinlari konu aldigini söyledi.

Akdogan, “Kadinlar, bu metinleri okuyarak kendi hayatlarindaki bazi sorunlari çözdüler” seklinde konustu.

Katilimcilara kitap okuma tavsiyesinde bulunan Hakan Akdogan, asil mutlulugun para kazanmak, ev, araba almak olmadigini, sanatta, okumada, iyi film izlemekte ve yeni alanlar bulmakta gizli oldugunu söyledi.

Hakan Akdogan, “Haftada bir kitap okusaniz, yilda yaklasik 50 kitap, 50 yilda 2 bin 500 kitap eder. 2 bin 500 kitap okuyan kisiyle, hiç okumayan bir kisi arasindaki fark 100 bin kitapliktir. Çünkü 2 bin 500 kitap arasindaki etkilesimi ve kisinin onu sindirmesi tamamen farkli bir insan ortaya koyar. Ve dünyaya baska bakmaya baslarsiniz” diye konustu.

Söylesinin ardindan Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Safak Baba Pala, Hakan Akdogan’a ve HTS Metal Kalip Otomotiv Yan Sanayi ve Ticaret A.S. yetkililerine belge vererek tesekkür etti. Pala, Nilüfer Kütüphaneleri olarak insanlarin yalnizca kütüphaneye gelmelerini beklemediklerini, kitaplari, kentin her alaninda insanlarla bulusturduklarini vurguladi.
Kaynak: İHA