Diyarbakirli Yigit, Karpuzdan Ilham Aldi, Dünyanin En Parlak Ögrencilerinden Biri Oldu

Insanligin en acil sorunlarini çözmek için bir firsata ihtiyaç duyan gençleri desteklemek adina Schmidt Futures ve merkezi Oxford Üniversitesi’nde bulunan Rhodes Vakfi’nin belirledigi “100 Rise Global” listesine Bahçesehir Kolejinden 5 ögrenci girmeye hak kazandi. Diyarbakir’da egitim gören ve geçen yilda ablasi Adanur’un ayni listeye girmeyi basardigi Yigit Efe Nas, karpuzdan ilham aldigi projesiyle dünyanin en parlak ögrencilerinden biri oldu.

Diyarbakirli Yigit, Karpuzdan Ilham Aldi, Dünyanin En Parlak Ögrencilerinden Biri Oldu
Google’in eski CEO’su Eric Schmidt ve esi Wendy Schmidt tarafindan kurulan Schmidt Futures ve Oxford Üniversitesi bünyesindeki Rhodes Trust vakiflari tarafindan desteklenen, Rise for the World inisiyatifi tarafindan her yil dünya genelinde düzenlenen "Global Rise Winner" için toplumun sorunlarina duyarli projelerle gelecek vadeden 100 genç seçiliyor. Bu yilda onlarca ülkeden binlerce ögrencinin basvuru yaptigi listeye girmeye hak kazanan ögrenciler, hayat boyu burs imkanina kavusurken, Türkiye’den de listeye giren 6 ögrenciden 5’i Bahçesehir Kolejinden oldu. Listenin açiklanmasiyla birlikte Bahçesehir Koleji, sehirlerinden ve karsilastiklari olaylardan ilham alip gerçek hayat problemlerine çözüm üreten 5 ögrencisinin adlarini dünyanin en prestijli listesine yazdirmasinin büyük gururunu yasadi.

Diyarbakir’in karpuzu ‘100 Rise Global’ kapilarini açti

Plastik kirliliginin yol açtigi sorunlara ‘Hemi Change’ adli projesi ile çözüm arayan Bahçesehir Koleji Diyarbakir Hevsel Kampüsü Fen ve Teknoloji Lisesi 10. sinif ögrencisi Yigit Efe Nas,’ Diyarbakir’in karpuzu meshur oldugu için karpuzu plastik kirliliginin çözümü olarak kullanmaya karar verdim. Yani karpuz, ürünün gelistirme sürecinde ilham kaynagim oldu. Hava ve su kirliligine neden olan petrol bazli plastiklerin aksine, ‘Hemi Change’, dogada 5-6 hafta içinde biyolojik olarak parçalanir ve toksik veya oksitleyici degildir ve insan vücudunda sindirilebilir. Projem, Dicle ve Firat Nehirlerindeki plastik bazli su kirliligini ve çöp sahalarindaki hava kirliligini kendine özgü avantajlari ile azaltmayi hedefliyor" dedi.

Geçtigimiz yil ‘’100 Rise Global’’ listesinde yer alan Adanur Nas’in kardesi olan Yigit Efe Nas, basarisinin ailesinde büyük bir sevinçle karsilandigini belirterek’’Ailem geçen yil ablamla birlikte bu gurur ve mutlulukla tanismisti ancak benim de bu yil basari saglamamla ailecek tarifsiz bir gurur yasadik. Geçen yil mezun olan ablam isitme engellilerin iletisimini kolaylastirmak için tasarladigi ve gündelik hayatta yaygin kullanilan diyaloglarin seslendirildigi 3 dilde web sitesi ve uygulamayla ayni listeye girmisti. Benim de bu basarimla simdi çifte mutluluk yasiyoruz’’ diye konustu.



Dogum gününde mutlu haber geldi

Ayni kampüste egitim gören ve listeye giren ögrencilerden 12. sinif ögrencisi Gülbin Atli ise, toprak kirliligi ve tarim ilaçlarinin dozajlarini damla sulama sistemlerine entegre edilebilecek bir sistemle otomatik olarak ayarlayan bir sistem gelistiren projeyle ‘’100 Rise Global’’ listesinde gelecek vadeden ögrenciler arasina girdi. Iki sene önce de NASA tarafindan düzenlenen girisimcilik ve inovasyon yarismasi ConradChallenge’da ‘Animal Savehicle’ isimli projesi ile dünyadaki en iyi 5 proje arasinda yer alan Atli, “Projenin aslinda ilham kaynagi dedemin bag evidir. Orada sadece kendi ihtiyaçlarimizi karsilayacak sekilde tarim yapiyoruz. Proje arama asamasinda en rahat çalisabilecegim alani en sevdigim alanla birlestirmeyi düsündüm. Bu da tarim ve mühendisligin birlesimi oldu. Konu aldigim problemi biz de yasamistik bir dönem ve belli bir süre tarim ilaci uyguladigimiz bölgeden verim alamamistik. 100 Rise Global listesinde yer aldigimi dogum günümde ögrendim ve benim için çok gurur ve mutluluk verici oldu’’ dedi.



Annesinin ev kazalarindan yola çikti

Bahçesehir Koleji Izmir 50. Yil Kampüsü Fen ve Teknoloji Lisesi’nde okuyan 12. sinif ögrencisi Demir Sonar’da yanik iyilestirme üzerine hazirladigi çalismasinin ilham kaynaginin annesi oldugunun söyleyerek “Annemin ev isleriyle ilgilenirken yasadigi kazalardan etkilendim ve bunun için bir çalisma yapmak istedim. Yaniklarin iyilesmesi için krem yapma fikrimi bu sekilde hayata geçirdim. Bu projemi hayata geçirme ve bu platformda yer almamda da okulumun büyük katkisi var, okulumuzun yurt disindaki bu tarz platformlarla bizi tanistirmasi sayesinde sesimizi dünyaya duyurduk. Yanik vakalarina olusturdugum kremi kis aylarinda kirletilmemis dogal deniz yosunlarini toplayarak merhem seklinde üretmeye basladim. Bu sekilde ürettigim kremi ihtiyaci olan insanlara ve saglik imkanlarina erisimi kisitli kesimlere dagittim” diye konustu.



En büyük hedefim görme engelli ögrencilere destek olmak

Yapay zeka destekli kabartma ekran tasarlayan Bahçesehir Koleji Kemerburgaz Kampüsü Fen ve Teknoloji Lisesi 10. sinif ögrencisi olan Irem Deniz Küçükköse ise sosyal medyada karsisina çikan bir haberde görme engelli bir ögrencinin sinav okutmani ile yasadigi sorundan etkilendigi için bir proje gelistirdi. Küçükköse, “Herhangi birinin, sirf engelleri yüzünden egitiminden mahrum kalmasini istemedim. Sesli sistemler sinavlar birçok yerde yetersiz kaldigindan kabartma ekranlar üzerine çalismaya karar verdim. Ancak bu cihazlar fazlasiyla pahali ve erisimi zor. Kendi robotik ve yazilim bilgimi kullanarak yeri gelince fon ve malzeme bulmak için çesitli kisilerle görüserek görme engelli bireyler için çalisan kurumlari ziyaret ederek ortaya çok daha hafif, ekonomik ve farkli bir ürün çikarmaya çalistim. En büyük hedefim görme engelli ögrencilerin egitimine her kademede destek olmak’’ dedi.



‘’Ülkemi temsil ettigim için çok mutluyum’’

“100 Rise Global” listesine girmeye hak kazanan Ordu Bahçesehir Koleji Ordu-Giresun Enver Yücel Kampüsü Fen Lisesi 12. sinif ögrencisi Elanur Karakus, günes panelleri tasarladi. Karakus,’’Karadeniz’in iklimindeki gibi kapali havalarda bile yüksek verime sahip günes panelleri tasarladim. Bu kadar kiymetli bir platformda yer alarak ülkemi temsil ettigim için çok mutluyum’’ dedi.

Kaynak: İHA