Borlease Otomotiv Halka Arz Oluyor

Uzun dönem araç kiralama firmasi Borlease Otomotiv’in halka arz için yaptigi basvuru Sermaye Piyasasi Kurulu tarafindan onaylandi.

2013 yilindan bugüne filo kiralama alaninda kapasitesini ekonomik, esnek ve uygun çözümlerle artiran Borlease Otomotiv, yaklasik 7 bin adetlik araç filosuyla Türkiye’nin yenilikçi filo kiralama sirketleri arasinda yer aliyor.

2019’da SIXT rent a car’in Türkiye temsilciligini bünyesine katarak araç kiralama sektörünün uzun ve kisa dönem olmak üzere iki alaninda da konumunu güçlendiren Borlease, halka arzdan elde edecegi geliri önemli oranda büyüme yatirimlarina ayiracak.

Borsa Istanbul Yildiz Pazar’da #BORLS koduyla islem görecek olan sirketin halka arzi, Türkiye Sinai Kalkinma Bankasi A.S. liderliginde Ziraat Yatirim Menkul Degerler A.S. ve Yatirim Finansman Menkul Degerler A.S. es liderliginde olusturulan konsorsiyum tarafindan gerçeklestirilecek.

Halka arzdan saglanacak fon yüzde 65-70 oraninda tasit alimi ve yeni yatirimlarin finansmanina, yüzde 30-35 oraninda ise isletme sermayesi ve mevcut kredilerinin geri ödemesinde kullanilacak. Sirketin toplam 47 milyon payi halka arz edecek. Halka arzda bu miktarin üzerinde talep gelmesi durumunda 4 milyon 700 bin adet pay da ek satisa konu olabilecek.

Sirket paylarinin Borsa Istanbul’da islem görmeye basladigi tarihten itibaren 1 yil boyunca Borlease paylarina yönelik olarak hakim ortak tarafindan 1 yil boyunca herhangi bir hisse satisi yapilmayacak. Ayrica, yine Sirket paylarinin Borsa Istanbul’da islem görmeye basladigi tarihten itibaren 1 yil boyunca, bedelli ve bedelsiz sermaye artirimlari da dahil olmak üzere Sirket paylarinin dolasimdaki pay miktarinin artmasina yol açacak sekilde satisa veya halka arza konu edilmeyecek.

Borlease Otomotiv halka arz büyüklügü yaklasik 1,2 milyar lira olacak. Ek satis olmasi durumunda 1,3 milyar lira büyüklüge ulasacak arz kapsaminda fiyat 25,29 lira olarak belirlendi. 47 milyon nominal lira tutarindaki halka arzin 28 milyon 200 bin nominal lira tutarindaki kismi sermaye artirimi, 18 milyon 800 bin nominal lira tutarindaki kismi ise ortak satisi yolu ile gerçeklestirilecek. Halka arz sonrasi halka açiklik orani yüzde 27,86 olarak planlaniyor. Ek satisin gerçeklesmesi durumunda bu oran yüzde 30,65 düzeyinde olacak. Borlease paylarinin islem görmeye baslamasindan itibaren 30 gün boyunca Ziraat Yatirim tarafindan fiyat istikrari islemlerinin uygulanmasi planlaniyor.

Halka arz ile ilgili degerlendirmelerde bulunan Borlease Yönetim Kurulu Baskani Özgür Cem Hancan, su ifadeleri kullandi:

“Borlease Otomotiv A.S. uzun dönem operasyonel kiralama faaliyetlerini ‘Borlease’ markasi ile, kisa dönem günlük kiralama faaliyetlerini ise yüzde 100 bagli ortakligi Arti Seyahat Acentesi Tekstil San.ve Tic. A.S.’nin Türkiye franshise’i oldugu “Sixt rent a car” markasi ile sürdürmektedir. Borlease tarafinda uzun dönem araç kiralamada filo yaklasik olarak 2 bin araç ve Sixt rent a car tarafinda günlük kiralama alaninda ise yaklasik olarak 7 bin aracin üzerinde bir filomuz mevcut.

Biz gerek uzun dönem filo kiralama alaninda kurumsal müsterilerde, gerekse günlük araç kiralamada bireysel müsterilerde çok önemli iki markayi bünyemizde bulunduruyoruz. Sektörde bilinirligi, araç kapasitesi, hizmet kalitesi en yüksek firmalardan biriyiz. Bu da bizi en çok tercih edilen firmalardan biri haline getirdi.

Aktif büyüklügümüz 2023 ilk yari itibari ile yaklasik 3 milyar 300 milyon liraya yükseldi. Net borçlulugumuz, aktif büyüme hizimiza göre daha az artis göstermekte, bu durumda sirketin öz kaynaklari ile güçlü sekilde büyüdügüne isaret etmektedir. Sirketin sahip oldugu ve faaliyet kiralamasina konu ettigi varliklarinin degeri yaklasik 5 milyar liraya ulasmistir. Yilsonu itibariyla yaklasik 2,5 milyar lira ciro ve yüzde 18 seviyelerinde net kar hedefliyoruz.”

Uzun vadeli kiralama alaninda sektörün 2023 yilinin ilk yarisi 246 bin araca ulastiginin bilgisini veren Hancan, “2017 yilinda 365 bin adet araç ile tarihi zirvesindeydi. O yildan bugüne yillik ortalama yüzde 7,7 küçülme yasiyor. Bu daralmada döviz ile kiralamanin kisitlanmasi ve pandemi sonrasi araç arzinda ve tedarikinde yasanan problemler etkili oldu. 2022 yilinda bu daralmanin artik sona erdigini ve sektörünün 246 bin araçta yukari sekilde ivmelendigini görüyoruz. 2018 yilindan itibaren sektörde alinan araçlarin sayisi satilan araç sayisindan az olurken, bu yil alinan araç sayisi satilan araç sayisini geçti. Sirketleri araç kiralamadan, araç satin alimina yönlendiren nedenlerin artik geride kaldigini ve araçlardan elde ettikleri karlari realize ederek yeniden kiralamaya yöneldiklerini görüyoruz. Kisa dönem kiralama sektörüne baktigimizda ise, araç parki sayisinin 2022 yilinda ortalama 60-65 bin düzeyinde seyrettigi tahmin edilmektedir. Kisa dönem kiralama alaninda araçlarin doluluk oranlarinin yillik ortalamasi yüzde 70 olarak gerçeklesmis, yani araçlar aylik ortalama 21 gün kiralanmistir. Sixt Rent A Car olarak biz kisa dönemde sektör doluluk oraninin biraz üzerindeyiz. Pazar payimiz 2022 yil sonu itibariyla yüzde 7-7,5 seviyesinde. 2019-2022 yillari arasinda 105 ülkede hem müsteri memnuniyeti hem de döviz bazinda ciroda en iyi gelisim gösteren franchise ülkesi olduk. Ayni yil 122 binden fazla farkli müsteriye hizmet verirken, müsterilerimizin yüzde 45’inin birden fazla kez araç kiralamasini karsiladik” diye konustu.

Pandemi sonrasinda filo kiralama alaninda 2017’den beri devam eden uzun dönem araç parkindaki düsüsün durdugunu gözlemlediklerini dile getiren Hancan, “Trendleri, müsteri beklentilerini çok yakindan takip ediyor ve çok hizli karsilik veriyoruz. Çok zor geçen bir dönemi hem karliligimizi hem kapasitemizi artirarak geride biraktik. 1 günden 47 aya kadar kiralama taleplerine yanit veren bir yapiya sahibiz. Türkiye’nin 7 bölgesinden de kiralama geliri elde ediyoruz. Bu kapasitedeki nadir firmalardan birisiyiz. 2020’de yaklasik 283 milyon lira olan kiralama gelirimizi 2022 sonunda yaklasik 736 milyon TL’ye ulastirdik. 2023 yariyil itibari ile 470 milyon liraya ulasan kiralama gelirlerimizi yilsonu itibari 1 milyar 200 milyon lira seviyesine ulasmasini ve önceki yila oranla yüzde 60’in üzerinde bir büyüme ile sonuçlanmasi bekliyoruz. Bu da, süreçleri okumada ve dogru adimlari atmada basarili oldugumuzu gösteriyor. Kurumsal araç kiralama tarafinda Türkiye’nin önemli ulusal ve uluslararasi firmalarina, holdinglerine hizmet veriyoruz. Kurumsal alanda uzun yillardir sürdürdügümüz isbirliklerimiz var. Müsteri memnuniyetinde kendimizi çok önemli bir noktaya tasidik. Bireysel müsteri tarafinda ise Sixt Rent A Car ile hava trafiginin yüzde 90’ininin gerçeklestigi havaalanlarinda variz. Sixt Rent A Car Türkiye agini genisletecegiz. Karliligimizi artiracak yüksek kapasiteli lokasyonlarda kendimiz yer alacagiz. Yine yüksek potansiyeli olan ve lokal olarak daha güçlü olacagina inandigimiz is ortaklari ile de alt bayilik sistemini gelistirerek büyümeyi hedefliyoruz. Alt bayilerimizi ilk etapta 9’dan 20’ye çikarmayi planliyoruz” dedi.

Halka arzi stratejik bir dönemde gerçeklestirdiklerini savunan Hancan, “Pandemi ve sonrasindaki zorlu dönemi dogru adimlarla geride biraktik. Her seye ragmen büyümeye devam ettik ve bu zorlu dönemde karliligimizi sürdürdük. Simdi sektörün erteledigi potansiyelini harekete geçirecegi bir döneme en hazir firmalardan biri olarak girecegiz. Halka arz fiyatinin belirlenmesinde SPK’nin ya da Borsa’nin herhangi bir takdir yetkisi ya da onayi bulunmamaktadir. Sirket ve halka arz ile ilgili bilgileri içeren onayli Izahname ve Satis Duyurusu KAP’ta (kap.org.tr), Borlease Otomotiv A.S.’nin (borlease.com.tr), Türkiye Sinai Kalkinma Bankasi A.S.’nin (tskb.com.tr), Ziraat Yatirim Menkul Degerler A.S.’nin (ziraatyatirim.com.tr) ve Yatirim Finansman Menkul Degerler A.S.’nin (yf.com.tr) sitelerinde yayimlanacaktir. Yatirim kararlarinin belirtilen adreslerde yayimlanacak olan onayli Izahname ile Satis Duyurusu’nun incelenmesi suretiyle vermeleri gerekmektedir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA