AB, 'Karabag Hakkinda 30 Yil Neden Sessiz Kaldiniz' Sorusuna Cevap Veremedi

Avrupa Birligi (AB) Konseyi Baskani Charles Michel Azerbaycanli bir gazetecinin "AB Karabag’dan ve Ermenistan’dan göç etmek zorunda kalan 1 milyon Azerbaycanli hakkinda 30 yil boyunca neden sessiz kaldi" sorusunda cevap veremedi. AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise benzer bir soruyu uzaktan kisaca yanitlayarak hizlica alandan ayrildi.

AB, 'Karabag Hakkinda 30 Yil Neden Sessiz Kaldiniz' Sorusuna Cevap Veremedi
Avrupa Birligi Konseyi Baskani Charles Michel, Avrupa Siyasi Toplulugu (AST) zirvesinin yapildigi Ispanya’nin Granada kentinde gazetecilerin sorularini yanitladi. Azerbaycan merkezli ITV televizyonu Haber Müdürü Fikret Doluhanov, Michel’e "AB, Karabag’dan ve Ermenistan’dan göç etmek zorunda kalan 1 milyon Azerbaycanli hakkinda neden 30 yil boyunca sessiz kaldi ve su an niye Ermenistan adina konusuyor. AB’nin bundan sonra tarafsiz bir arabulucu olabilecegini düsünüyor musunuz" sorusunu yöneltti.

Doluhanov’un ilk sorusunu yanitsiz birakan Michel, "AB, tarafsiz bir arabulucudur. Çünkü bizim gizli bir gündemimiz yok. Bizim gündemimiz açiktir. Bunlar, bölgede refah, istikrar, güvenlik ve öngörülebilirliktir. 3 yil önce arabuluculuga baslamamizdan bu yana bu konuda çok fazla ilerleme sagladik. Mahkum takasi gibi bazi somut sonuçlar elde ettik. Mayin haritalarinin takasi, sinir belirleme için kurulan ortak komisyonlar gibi somut konularda ilerlemeler kaydedildi" dedi.

AB’nin çok samimi ve dürüst oldugunu söyleyen Michel, "Daha fazla diplomatik çabaya ihtiyaç oldugunu da anliyoruz" ifadesini kullandi.

Borrell’den kisa yanit

AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise Doluhanov’un "Avrupa Ukrayna, Gürcistan ve Moldova’da ayrilikçilikla mücadele ediyor. Ancak neden Azerbaycan’da mücadele etmiyor" sorusunu "Ediyoruz" seklinde uzaktan kisaca yanitlayip, alandan hizlica ayrildi.

Ermenistan’la 4’lü toplanti yapildi

Azerbaycan, dün Ispanya’nin Granada kentinde yapilmasi planlanan 5’li toplantiya Türkiye’nin katilma sartinin reddedilmesi nedeniyle katilmama karari almisti. Ancak toplanti Ermenistan Basbakani Nikol Pasinyan, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, AB Konseyi Baskani Charles Michel ve Almanya Basbakani Olaf Scholz ile 4’lü olarak gerçeklestirildi.

Toplantinin ardindan yapilan ortak açiklamada liderlerin, Ermenistan ve Azerbaycan’in egemenliginin, sinirlarinin dokunulmazliginin ve toprak bütünlügünün karsilikli taninmasi temelinde iki ülke arasindaki iliskilerin normallesmesine yönelik tüm çabalara bagli kaldigi belirtildi.

Öte yandan, AB Konseyi Baskani Charles Michel, Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev ve Ermenistan Basbakani Pasinyan’i ay sonunda Brüksel’e davet edecegini söylemisti.
Kaynak: İHA