60 Ülkeden 2 Bin Doktora, Türk Cerrahtan Egitim Niteliginde Ameliyat

Dünya ülkelerinden yaklasik 2 bin genel cerrahi Istanbul’da bulusturan 16. Asya Pasifik Endoskopik Laparoskopik Cerrahi Kongresi (ELSA 2023) çerçevesinde Genel Cerrahi Uzmani Prof. Dr. Aziz Sümer, obezite cerrahisi alaninda canli yayinda iki ameliyat gerçeklestirdi. 60 ülkeden Türkiye’ye gelen doktorlar için egitim niteligi tasiyan ameliyatlar basariyla tamamlandi.

60 Ülkeden 2 Bin Doktora, Türk Cerrahtan Egitim Niteliginde Ameliyat
16. Asya Pasifik Endoskopik Laparoskopik Cerrahi Kongresi, Istanbul’da Lütfi Kirdar Kongre Merkezi’nde basladi.

Kongre ile dünya çapinda konferanslar, paneller, interaktif tartismalar ve canli yayinda cerrahi islemlerin yapildigi video temelli egitimler düzenleniyor. Bu çerçevede Türkiye’den de üç farkli hastaneden üç farkli alanda cerrahi operasyonlar yapilacak. Kongrenin ilk gününde Genel Cerrahi Uzmani Prof. Dr. Aziz Sümer ve ekibi tarafindan obezite cerrahisi alaninda mide bypassi ve tüp mide ameliyati gerçeklestirildi.

Egitim amaciyla canli olarak yayinlanan ameliyatlari yaklasik 60 ülkeden 2 bin genel cerrah izleme firsati buldu. Üç gün sürecek olan kongrenin ikinci ve üçüncü günlerinde ise diger hastanelerde rektum kanseri ve fitik ameliyatlari da canli yayinda yapilacak.

Dünya çapinda egitim verildi

Obezite cerrahisi alaninda önemli iki ameliyat gerçeklestiren Istanbul Beykent Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Klinik Sefi Prof. Dr. Aziz Sümer, kongre ile ilgili su bilgileri verdi:

“Cumhuriyetin 100. yilinda Türkiye’de yapilan önemli bir dünya kongresi. 60 ülkeden yaklasik 2 bin cerrahin katildigi bir kongre. Bu kongrede obezite cerrahisi ile ilgili iki ameliyatla canli yayinda egitim yapildi. Hastanemizde egitim amaciyla canli yayinla yapilan mide bypass ve tüp mide ameliyatini diger cerrah arkadaslarimiz izleme firsati buldu. Yayin sirasinda onlarin sorularina da cevap vererek, egitimizi tamamlamis olduk.”

Obezite cerrahisinde iki farkli ameliyat yapildi

Gerçeklestirilen cerrahi islemleri de anlatan Prof. Dr. Aziz Sümer, “Obezite dünyada büyük bir salgin. Hastalikli obezitenin tek tedavi sansi ise cerrahi operasyonlardir. En sik uygulanan operasyonlar altin standart dedigimiz mide baypassi ve tüp mide ameliyatidir. Biz de hastanemizde bir dünya kongresinde ilk kez canli yayinda bu iki ameliyati yaparak, yurt disindaki meslektaslarimizin egitimine katkida bulunduk” dedi.

Ilk ameliyat 15 yildir seker hastasi olan 48 yasindaki kadin hastaya yapildi. Insülin ve oral antidiyabetik ilaç kullanmasina ragmen sekeri kontrol altina alinamayan ve ciddi sorunlar yasayan hastaya seker ameliyati yani mide bypassi yapildi. Ameliyattan 72 saat sonra hastanin sekerinin düzelmesi bekleniyor.

Ikici ameliyat ise asiri kilo sorunu yasayan ve vücut kitle endeksi 46 olan bir hastaya yapildi. Tüp mide ameliyati yapilan hastanin obezitenin getirdigi saglik sorunlarindan ve kilosundan kurtulmasi amaçlaniyor.
Kaynak: İHA