4 Ögretmenin Hayatini Kaybettigi Kazada Bilirkisi Raporu Hazirlandi

Adana’nin Feke ilçesinde, yamaçtan kopan kayanin otomobilin üzerine düsmesiyle 4 ögretmenin hayatini kaybettigi olayda 2 bilirkisi raporu hazirlandi. Raporlarda elektrik dagitim sirketinin yüksek gerilim hatti insasinda, kepçelerle yamaçta stabilize yol açtigi ve kayalari yerinden oynattigi, Karayollari’nin ise bölgede kaya düsme riskine karsi önlem almadigi belirtilip, her 2 kurumun da asli kusurlu oldugu kaydedildi.

4 Ögretmenin Hayatini Kaybettigi Kazada Bilirkisi Raporu Hazirlandi
Saimbeyli ilçesi Saimbeyli-Feke kara yolunda, 6 Nisan’da saat 14.00 siralarinda yamaçtan düsen kaya, yoldan geçen Himmetli Ilk ve Ortaokulu’nda görevli ögretmenlerin içinde oldugu 01 AJN 537 plakali otomobilin üzerine düstü. Kazada sürücü Dilek Altiparmak (32) ile beraberindeki meslektaslari Pinar Kiliç (29), Ümmühan Dilbilir (39) ve Rahime Topak (37) hayatini kaybetti. Ögretmenlerin, ders bitiminin ardindan oturduklari Feke’ye gitmek için yola çiktigi belirtildi. Ögretmenlerin cenazeleri, Kozan ve kent merkezindeki mezarliklarda topraga verildi.



Kayalarin gelisigüzel birakildigi tespit edildi

Feke Cumhuriyet Savciligi’nin hem kendi olusturdugu bilirkisi, hem de ailelerin talebiyle olusturulan bilirkisi raporlari savciliklara sunuldu. Bölgede inceleme yapan jeoloji ve insaat mühendislerinden olusan ilk bilirkisi raporunda söyle denildi:

"Dava konusu olan yer Feke-Saimbeyli yolu Himmetli Mahallesi Zarar mevkisinde yolun kuzeyinde bulunan dag tarafi kisminin yüzde 50-60 arasinda heyelan bölgesinin bulundugu yerde meydana gelen ve dag tarafindan asagida bulunan asfalt yoldan geçen aracin üzerine düserek ölümlü kazaya sebebiyet veren kaya ve taslarin, mahkeme heyeti nezaretinde yapilan kesifteki incelemelerimiz neticesinde; kaya düsmesi ve heyelanin çok oldugu bu bölgelerde istinat duvarinin olmadigi, palye olusturmadigi topografik açidan dik bir yapi sunan arazinin yeterli sev kazilari yapilmadigi, kazanin oldugu bölgede enerji nakil hatti direklerinin montaji sirasinda dagitim sirketi tarafindan yol çalismasi yapildigi ve büyük kaya kütlelerinin gerekli önlemler alinmadan gelisigüzel birakildigi belirlendi. Ayrica halihazirda bu kaya bloklari ve tas parçalarinin agirligi ve yanlis istiflemesinden dolayi dahi hiçbir dis etkiye ve doga olayina gerek kalmaksizin kendiliginden asagidaki asfalt yola düsebilecegi hem Karayollari hem de elektrik dagitim sirketinin fen ve sanat kurallari çerçevesinde sorumluluklarini yerine getirmedigi tespit edilmistir."

Ikinci bilirkisi raporunda da ayni kurumlar asli kusurlu

Feke Cumhuriyet Savciligi tarafindan talep edilen ve maden mühendisi ile trafik bilirkisinin yer aldigi heyetin raporunda da ayni eksiklere yer verilerek, elektrik dagitim sirketi ile Karayollari’nin kazada asli kusurlu oldugu vurgulandi. Cumhuriyet Savciligi, bilirkisi raporlarina göre elektrik dagitim sirketinden konuyla ilgili savunma istedi. Elektrik dagitim sirketi ise bahse konu yüksek gerilim hatti insasini ihale yoluyla taseron sirkete yaptirildigi ve sorumlularin tespiti için ek süre istedi.

"Kaza, bir doga olayi degil"

Kazada hayatini kaybeden 4 ögretmenin ailelerinin avukati Ali Arda Sapmaz ise olaydan sonra bölgede inceleme yaptiklarini belirterek, "Ailelerle birlikte bölgeye gittigimizde bölgede bir santiye alani oldugunu tespit ettik. Kazanin meydana geldigi yerde heyelan dendi ama hiç öyle bir sey yok. O kayanin, santiyeden düstügünü sorguladik. Feke savciligiyla bu görüsmeleri yaptik. Orada sadece 1 kaya ögretmenlerimizin aracinin üstüne düstü ve onlar hayatini kaybetti" dedi.



"Sehitlik basvurumuz kabul edilmedi"

Ailelerin ögretmenler için sehitlik talep ettiklerini de belirten Sapmaz, "Biz, sehitlik basvurusunu yaptik. Ilk basvurumuz kabul edilmedi. Aileler israr edince tekrar basvuru yaptik. Kurum incelemelerine devam ediyor. Sonuçta bu ögretmenler görevlerini yapmak için oradaydi. Yaklasik 70 derece egimli bir yerde o kayalar orada duruyor. Savcilik raporunda hiçbir dogal afete gerek yok diyor. O santiyenin hizasinda birçok kez kayalar düsüyor" diye konustu.

Kaynak: İHA