Türk Bilim Insani Gençlere Ilham Olacak

Ilaç gelistirme ve biyofizik alanlarinda yapmis oldugu çalismalariyla taninan Bahçesehir Üniversitesi (BAU) Eczacilik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Serdar Durdagi Amerikan Biyofizik Dernegi’nin 2024-2026 dönem Türkiye Elçisi oldu.

Türk Bilim Insani Gençlere Ilham Olacak
Biyofizik alanindaki bilgilerin gelistirilmesi ve yayilmasina öncülük etmek için 1958 yilinda kurulan Amerikan Biyofizik Dernegi’nin, Ambassador Programi’na bu yil Türkiye’den elçi olarak BAU Eczacilik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Serdar Durdagi seçildi. Biyofizik alanini tanitmak ve çalismalari tesvik etmek, bu alanda kariyer yapmak isteyenlere verdikleri egitimle tüm dünyadaki biyofizik agini büyütmeyi hedefleyen dernegin, Amerika disinda çok az sayida ülkede temsilcisi bulunuyor. Üç yil boyunca görevini sürdürecek olan Prof. Dr. Serdar Durdagi, “Biyofizik elçisi olarak görevim bu alana ilgisi olan gençlerin motivasyonunu artirip, iyi bir bilim insani olmalari için tesvik etmek. En büyük hedefim gençlerin özellikle bu alanlara kanalize olmasi ve bu alanlarda yeni çalismalar üretmeyi basarmasidir” dedi.



Biyofizik’i gençlere tanitacak”

Prof. Dr. Serdar Durdagi, biyofizik alanini uluslararasi düzeyde gelistirmeyi ve tanitmayi hedefleyen Ambassador Programi’na Türkiye elçisi olarak seçilmekten memnun oldugunu belirterek sunlari söyledi: "Amerikan Biyofizik Dernegi hem Amerika’da hem de yurtdisindan 7500’den fazla üyesi bulunan çok saygin bir kurulustur. Her yil bu dernek tarafindan yapilan yillik bilimsel toplantilara dünyanin tüm bölgelerinden biyofizik alaninda çalisma yapan bilim insanlari katilarak çalismalarini sunar. Ben, 2010 yilinda bu dernege üye oldum. Dernek özellikle son birkaç yilda Ambassador Programi ile Amerika disindaki ülkelerden temsilciler seçmeye basladi.

’Biyofizik Elçisi’ adi verilen bu bilim insanlari üç yil süreyle biyofizik alanini tanitmak, özellikle lise ve üniversite düzeyindeki ögrencilerle etkinlikler düzenlemek, biyofizik alaninda tematik toplantilar ve sunumlar yapmakla görevli. Ayrica Biyofizik haftasinda bu alandaki çalismalari öne çikarmak ve biyofizikle ilgili bilgilerin medyada yer almasini saglamak da görevlerinin arasinda yer aliyor. Her dönem Amerika disinda seçilen birkaç ülkeden bilim insanina Biyofizik Elçisi unvani veriliyor. 2024-2026 döneminde Türkiye de bu ülkeler arasinda yer aldi."

“Moleküler düzeydeki hesapsal çalismalar oldukça önemli”

Dernegin elçi seçim sürecinde arastirmalar, yayinlar, üç yil boyunca gerçeklestirmeyi planladiginiz projeler ve çalisma faaliyetleri gibi zorlu kriterler bulunduguna dikkat çeken Prof. Dr. Durdagi, “Ben de biyofizik alaninda çalismalar yürütüyorum. Özellikle yapay zekâ tabanli ve bilgisayar destekli moleküler simülasyonlar ile farkli hastaliklara karsi tedavi seçeneklerini ortaya çikarmayi ve moleküler simülasyonlar ile farkli genel ve nadir hastaliklarin atom düzeyinde moleküler mekanizmalarini aydinlatmayi hedefliyorum. Biyofizik çalismalarinda moleküler düzeydeki hesapsal çalismalar oldukça önemlidir. Örnegin vücuda alinan ilaçlarin yapmis oldugu etkilesimlerin moleküler düzeyde incelenmesi gibi konulari artik yapay zeka destekli yöntemlerle çok daha etkin bir sekilde inceleyebiliyoruz. Kariyerini yasam bilimleri üzerine özellikle fizik ve biyoloji üzerine kurmayi düsünen ve bu alanda çalisma yapmak isteyen ögrencilere de ilham olmaya çalisacagiz” dedi.



“Anti-kanser moleküllerin kesif çalismalari sürüyor”

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumu (TÜBITAK) ve Türkiye Saglik Enstitüleri Baskanligi’nin (TÜSEB) özellikle saglik ve yasam bilimleri alanlarindaki yenilikçi birçok projeyi destekledigini belirten Prof. Durdagi gelecekte yapacagi projelerle ilgili sunlari söyledi: “Iki kurum da yeni sanal molekül tarama yöntemlerinin gelistirilmesine yönelik yapmis oldugumuz proje basvurularimizi kabul etti. Makine ögrenmesi temelli yaklasimlar kullanarak yeni aktif anti kanser moleküllerin gelistirmesine yönelik projeler gerçeklestiriyoruz. Bu projelerle milyonlarca molekülden olusan genis molekül kütüphanelerini çok kisa sürede dogruluk orani çok yüksek olarak tarayabiliyoruz ve taramalar sonucunda da belirledigimiz moleküllerin biyolojik aktivite testlerini Bahçesehir Üniversitesinde kurulan Hesaplamali Ilaç Tasarim Merkezi (HITMER) de bulunan laboratuvarlarimizda çalisma firsatimiz olacak. Kanser günümüzde çok büyük bir saglik problemi. Bu nedenle bu projelerin desteklenmesi çok önemli. Bu yapilan temel bilim çalismalari özellikle klinik denemelere geçecek yeni aday moleküllerin belirlenmesinde son derece önemli sonuçlarin degerlendirilmesini sagliyor. Bu ve benzeri projelerde özellikle bu konularda yüksek motivasyonu olan genç Türk bilim insanlarinin yer almasini çok arzu ediyorum ve bu yönde de özellikle gençlerimizi motive etmeye çalisiyorum. Ambassador Programi vesilesiyle buna katki saglayacagim için mutluluk duyuyorum” dedi.

Kaynak: İHA