Kapadokya-Kültepe-Koramaz Tarih, Kültür, Egitim Ve Arastirma Dernegi'nden Cumhuriyete Armagan

Kapadokya-Kültepe-Koramaz Tarih, Kültür, Egitim ve Arastirma Dernegi Baskani Tarihçi Yazar Halit Erkiletlioglu; dernek olarak yapilan 16 çalismayi cumhuriyete armagan ettiklerini söyledi.

Kapadokya-Kültepe-Koramaz Tarih, Kültür, Egitim Ve Arastirma Dernegi'nden Cumhuriyete Armagan
Dernek binasinda açiklamalarda bulunan Dernek Baskani Tarihçi Yazar Halit Erkiletlioglu dernegin; Kapadokya bölgesi, Kültepe ören yeri ve Koramaz Vadisi özelinde tarihi ve kültürel anlamda çalismalar yürüttügünü söyledi.

Dernek üyeleri tarafindan yapilan çalismalari cumhuriyetin kurulusunun 100 yili olmasi nedeniyle cumhuriyete hediye ettiklerini kaydeden Erkiletlioglu; "Dernek, 2021 yilinda akademisyenler, tarihçiler, arastirmacilardan olusan gönüllü katilimcilarin bir araya gelmesi ile Kayseri’de kurulmustur. Anadolu’da Cumhuriyet öncesi dönemde büyük bir kültür soygunu söz konusudur. Basta Avrupa ve Amerika olmak üzere birçok ülke gerek satin alarak gerekse baska isimler altinda Anadolu’nun geçmisinden günümüze ulasan paha biçilmez eserleri yurt disina kaçirmislardir. Anadolu’da tarihin, kültürün ve sanatin degerlenmesi ve korunmaya baslamasi ancak Cumhuriyetle mümkün olmustur. Cumhuriyetten önce siradanlasan arkeolojik talan Cumhuriyetle birlikte bir anda kesilmistir. Üstelik Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tam bir tarih ve sanat sevdalisi olmasi bu süreci oldukça hizlandirmistir. Atatürk’ün cumhuriyetin ilanindan sonraki ilk emirlerinden birisi Anadolu’daki arkeolojik arastirmalara önem verilmesidir. Tarihle bu kadar yakindan ilgilenen ve Cumhuriyeti kurmakla tarihe ölümsüz bir imza atan bu büyük lidere Istanbul Darülfünunu Edebiyat Fakültesi Yahya Kemal’in baskanliginda toplanarak oy birligiyle fahri müderrislik vermis ve Gazi, 19 Eylül 4923 tarihinden itibaren artik tarih alaninda Prof. Dr. Mustafa Kemal olmustur. Nitekim tarihle ilgili olarak, Kültepe kazilarinin ilk defa resmi olarak Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tahsin Özgüç baskanliginda 1948 yilindan itibaren yapilmaya baslanmasi, Kapadokya’nin UNESCO Dünya Miras Listesine 1986, Kültepe’nin 2015 yilinda ayni listeye girmesi ve Koramaz Vadisi’nin UNESCO Dünya Mirasi Aday Listesine 2020 yilinda dahil olmasi yukarida özetlenen tabloyu dogrulamaktadir. Bu yil yüzüncü yasini kutladigimiz genç cumhuriyetimize biz arastirmacilar, tarihçiler ve akademisyenler olarak çok sey borçluyuz ve minnettariz. Bugün arkeolojik arastirmalar yapabiliyorsak, UNESCO Dünya Mirasi listelerine dahil olacak miraslari arastirip sunabiliyorsak, buldugumuz eserleri Türkiye’deki müzelerde basariyla sergileyebiliyor ve koruyabiliyorsak bunu en basta cumhuriyete borçlu oldugumuzu düsünüyoruz. Dernek olarak asagida belirttigimiz faaliyet ve eserleri, bizlerin bir parçasi olan ve bize göre en anlamli ve en degerli olan çalismalarimizi, cumhuriyetin yüzüncü yili serefine cumhuriyetimize atfettigimizi gururla bildirmek isteriz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA