Kahramanmaras'ta Milli Mücadelenin Fitilini Atesleyen Kahraman Sütçü Imam

Kahramanmaras’ta düsman askerlerine ilk kursunu sikarak milli mücadelenin fitilini atesleyen Sütçü Imam, kahramanca mücadelesiyle 103 yildir gönüllerde yasiyor.

Kahramanmaras'ta Milli Mücadelenin Fitilini Atesleyen Kahraman Sütçü Imam
Kahramanmaras’ta milli mücadelenin kahramanlari arasinda yer alan ve ilk kursunu atarak Kahramanmaras’in isgalci düsmanlarina karsi direnisinin fitilini atesleyen Sütçü Imam’in kahramanca direnisinin 103. yilinda gönüllerde yasamaya devam ederken, bu kahramanlik öyküsü ise nesilden nesile aktarilmaya devam ediyor.

31 Ekim 1919 günü Uzunoluk Hamamindan çikan 3 Türk kadina düsman askerleri tarafindan, ’Burasi artik Türk memleketi degildir. Fransiz müstemlekesinde peçe ile gezilmez!’ diyerek kadinlarin peçelerini zorla açmak istemelerinin ardindan olaya ilk müdahale eden Çakmakçi Sait, isgalci askerlerin kursunlari ile olay yerinde sehit olur. Bu olaya sahit olan ve bölgede süt satarak geçimini sagladigi için "Sütçü" lakabi verilen Sütçü Imam, üzerinde bulundurdugu tabanca ile bir Fransiz askerini öldürür ve 2 Fransiz askeri ise oradan kaçar. 31 Ekim 1919’da yasanan bu olay, Kahramanmmaras’in milli mücadele döneminde gösterecegi kahramanca direnisin fitilini atesleyen dönüm noktasi oldu.

Kahramanmaras’in kurtulusundan sonra belediyede odacilik görevi, ardindan da bir kalede topçuluk görevi verilen Sütçü Imam, 25 Kasim 1922’de hayatini kaybetti.

“Fransiz askerleri hadlerini asmistir”

Sütçü Imam’in gerçeklestirdigi olayin öneminden bahseden Tarihçi Yazar Serdar Yakar, “Bundan tam 103 yil önce Kahramanmaras, önce Ingilizler daha sonra ise Fransizlar tarafindan isgal edilmisti. Fransiz isgalinin daha 2’nci gününde 31 Ekim 1919’da Fransizlar tarafindan isgal edilen Maras’ta artik Fransiz-Ermeni askerler sehri ele geçirmisler, sokak sokak gezerek Türklere korku salmaya çalisirlar. Bu arada Kireççizade Imam Efendi, Sütçü Imam dedigimiz kisi, Imam adidir aslinda meslegi imamlik degil sütçülüktür. Onun dükkaninin karsisindaki Uzunoluk Hamami’ndan 3 kadin ve yanlarindaki kiz çocugu hamamdan çiktiklarinda Fransiz askerleri ile karsilasirlar. Fransizlar burada hadlerini asarak peçeleri bulunan kadinlarin peçelerini açmaya çalisirlar. Kadinlarin seslerine orada bulunan Çakmakçi Sait gibi Gaffaroglu Osman gibi birçok Türk tepki göstererek kadinlarimizi Fransizlarin elinden almaya çalisirlarken Çakmakçi Sait yaralanir ve daha sonra ise Milli Mücadele’nin ilk sehidi olacaktir. Sütçü Imam bu olayi görür ve silahini alarak Fransizlarin üzerine ates açmaya baslar. Birisi orada ölür ve 2 Fransiz askeri ise oradan kaçar” dedi.



“Kahramanmaras bunun için kahramandir”

Kahramanmaras’in bu olaylardan dolayi kahraman ve madalyali sehir oldugunu ifade eden Yakar, “Maras bir Türk yurdudur. Evliya Çelebi Maras’i Türkmen yurdu olarak tarif eder. Bir Türk yurdu olan Maras’ta namus birinci kavramdir. Yani Sütçü Imam bir ferdi hareket ile bu davranista bulunarak Türk kadinlarinin namusunu korur, korumak için yola çikar. Yine Sütçü Imam gibi ayni duygularla Türk namusunu korumaya çalisan bir genç insan olan Çakmakçi Sait de orada sehit oldu. Orada o gün kim olsa Sütçü Imam gibi davranir. Onun suur ve gayreti ile namusu korumaya çalisir. Kahramanmaras bunun için kahramandir, bunun için madalyali bir bayraga sahiptir” diye konustu.

31 Ekim 1919’da gerçeklesen ve günümüze kadar gelen kahramanlik destanini çocuklarina aktardigini söyleyen Mehmet Sepetçi, “Ben de Kahramanmaras’ta yasayan bir bireyim. 31 Ekim 1919’da Sütçü Imam dedemiz, Türkiye çapinda büyük bir olayin fitilini ateslemistir. Allah binlerce kez razi olsun” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA