Diyarbakir'da 'Geçmisten Gelecege Mezopotamya Sofrasi' Kurulacak

Diyarbakir Ticaret ve Sanayi Odasi (DTSO) ev sahipliginde 9-11 Kasim tarihleri arasinda “Mezopotamya Gastronomi Zirvesi” düzenlenecek.

Diyarbakir'da 'Geçmisten Gelecege Mezopotamya Sofrasi' Kurulacak
Diyarbakir’da 9-11 Kasim 2023 tarihleri arasinda DTSO’nun ev sahipliginde, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ile Karacadag Kalkinma Ajansi proje destegi ve Özyegin Üniversitesi Uygulamali Bilimler Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatlari Bölümü ile Yerküre Yerel Çalismalar Kooperatifi isbirliginde “Mezopotamya Gastronomi Zirvesi” düzenlenecek.

Gastro Inovasyon Merkezi, son iki yila yayilan bir dizi saha çalismasi, egitim ve etkinliklerin ardindan simdi akademisyenler, alanin uzmanlari, ilgili kurum ve sivil toplum örgütü temsilcileri, gazeteciler, turizm ve gastronomi alaninda çalisan sirketlerin yöneticileri ve bu alanda egitim alan gençleri bulusturacak önemli bir etkinlige ev sahipligi yapiyor.

Zirve programi ile yerel, ulusal ve uluslararasi düzeyde farkli aktörlerin Mezopotamya cografyasina dair ortak bir sekilde ögrenmesi, tartismasi ve yol haritasi olusturarak daha güçlü isbirlikleri saglanmasi hedefleniyor.

Mezopotamya cografyasinda tarimin, gidanin ve yemegin anlatisiyla baslayacak zirvede, Diyarbakir’in sahip oldugu zengin gastronomi mirasi ve ürün çesitliligine dair yapilan arastirmalarin sonuçlari paylasilacak. Çataldan tarlaya gastronomi alanindaki yeni tartismalar, sürdürülebilirlik, iklim degisikligi ve deprem felaketi ile gida üretim sistemlerinde karsilasilan sorunlar zirvenin önemli tartisma alanlari olacak. Küresel gida sistemi ve toplumsal cinsiyet esitsizligi ile mevsimlik tarim isçiligine dair güncel durum ele alinarak gastronomiye dair bütüncül politikalarin gelistirilmesinin alti çizilecek.

3 gün sürecek zirve programi boyunca katilimcilara kentin kaybolmaya baslamis lezzetlerinden olusan ikramlar sunulacak, yöresel yemek deneyim atölyeleri ile dengbej dinletisi düzenlenecek. Zirve, Diyarbakir Arkeoloji Müzesi’nde Gidanin Izinde Diyarbakir sunumu ile baslayacak, Çayönü gezisi ile tamamlanacak.
Kaynak: İHA