BM Güvenlik Konseyi'nden 'Acil' Toplanti

Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi, Birlesik Arap Emirlikleri’nin talebi üzerine acil bir toplanti gerçeklestirdi. BM Çocuklara Yardim Fonu (UNICEF) Icra Direktörü Catherine Russell, Gazze’deki insani krizden en çok çocuklarin etkilendigini belirterek “Gazze’de her gün 420’den fazla çocuk öldürülüyor veya yaralaniyor” dedi.

BM Güvenlik Konseyi'nden 'Acil' Toplanti
Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Gazze’deki insani krize iliskin acil bir toplanti gerçeklestirdi. Birlesik Arap Emirlikleri’nin (BAE) talebi üzerine yapilan toplantida konusan BM Filistinli Mültecilere Yardim Ajansi (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini Gazze’deki yikimin esi benzeri görülmedigini belirterek, yasanan insanlik trajedisinin dayanilmaz oldugunu söyledi.

Israilli yetkililerin Gazze nüfusunun yarisina güneyi bosaltmalari uyarisinda bulundugunu hatirlatan Lazzarini, buna ragmen siginacak yer arayan çok sayida Filistinlinin öldürüldügünü söyledi.

"Birçok kez söyledim ve yine söyleyecegim, Gazze’de hiçbir yer güvenli degil" diyen Lazzarini, zorla yerinden edilen 670 binden fazla kisinin UNRWA okullari ile bodrum katlardaki asiri kalabalik ortamlarda kaldigini söyledi.



“Öldürülenlerin yüzde 70’i kadin ve çocuk”

Öldürüldügü bildirilen sivillerin neredeyse yüzde 70’inin çocuk ve kadin oldugunu kaydeden Lazzarini, Gazze’de üç hafta içinde yaklasik 3 bin 200 çocugun öldürüldügü bilgisini paylasti. Bilançonun, 2019’dan bu yana dünyadaki çatisma bölgelerinde her yil öldürülen çocuk sayisini astigini vurgulayan Lazzarini, Gazze’deki korkunç insani durumun binlerce umutsuz insani yardim dagitim merkezlerine akin etmeye ittigini de sözlerine ekledi.

“Günde 420’den fazla çocuk öldürülüyor”

BM Çocuklara Yardim Fonu (UNICEF) Icra Direktörü Catherine Russell da, Gazze’deki insani krizden en çok çocuklarin etkilendiginin altini çizdi. "Gazze’de her gün 420’den fazla çocuk öldürülüyor veya yaralaniyor. Bu sayi her birimizi derinden sarsmali" ifadesini kullanan Russell, Gazze’de 21’i hastane olmak üzere 34 saglik tesisine saldiri düzenlendigini ve 35 hastaneden 12’sinin artik hizmet veremedigini hatirlatti. Hem Israil’de hem de Filistin’ de çocuklarin ömür boyu sürebilecek korkunç bir travma yasadigini ifade eden Russell, “Ihtiyaci olan tüm çocuklara ulasmak için elimizden geleni yapiyoruz ancak, basta Gazze olmak üzere insani yardimin ulastirilmasi artik son derece zor” ifadelerini kullandi.

"Filistinli sivillere yönelik saldirilar engellenmeli"

BAE’nin BM Daimi Temsilcisi Lana Zaki Nusseibeh de geçtigimiz Cuma günü BM Genel Kurulu’nda 121 ülkenin destegi ile kabul edilen karar tasarisini hatirlatti. Acil ve kalici ateskes çagrisi yapilan tasarinin insan haklarini, uluslararasi hukuku ve en önemlisi Filistinlilerin yasaminin degerli oldugunu savundugunu hatirlatan Nusseibeh, bölgedeki insani krize dikkat çekti. Gazze’ye güvenli, sürekli ve genis ölçekli insani yardimin ulasmasinin ve elektrige, temiz suya ve yakita erisimin yeniden saglanmasinin kritik önemde oldugunu belirten Nusseibeh, su anda acil ateskese ihtiyaç duyuldugunu yineledi. "Israilli yerlesimciler Filistinli sivillere yönelik saldirilarini artiriyor ve onlari yerlerinden etmeye zorluyor. Bu saldirilar Israil tarafindan engellenmelidir" ifadelerini kullanan Nusseibeh, Güvenlik Konseyi üyelerini uyarilari ciddiye almaya çagirdi.

"Baris süreci çöküsün esiginde"

Çin’in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun, BM Genel Kurulu’ndaki ezici çogunlugun geçen Cuma günü yapilan acil özel oturum sirasinda insani ateskesi destekledigini, ancak Israil’in bölgeye kara saldirisina baslayarak "tüm bunlara kulak tikadigini" söyledi.

Gazze’nin abluka altinda oldugunu belirten Zhang, 2.3 milyon masum insanin “korku” içinde yasadigini hatirlatti. Orta Dogu baris sürecinin "çöküsün esiginde" oldugunu ifade eden Zhang her iki tarafa da sorumlu davranma ve siddeti sona erdirme çagrisinda bulundu.

"Bu bir uluslararasi baris ve güvenlik meselesidir"

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield de Israilli ve Filistinli tüm insani yardim çalisanlarinin, gazetecilerin ve sivillerin hayatlarinin korunmasi gerektigini söyledi.

"Uluslararasi insani hukuka saygi duyulmasi gerekiyor" diyen Greenfield ülkesinin Gazze ve Bati Seria’daki Filistinlilere yönelik insani yardim çabalarina iliskin, "Hayatlar tehlikede ve hepimiz ABD’nin yaptigi gibi adim atmaliyiz" seklinde konustu.

"Hayatlari kurtarmak için mümkün olan her seyi yapmaliyiz" ifadesini kullanan Greenfield, "Bu bir uluslararasi baris ve güvenlik meselesidir ve bu konsey bunu açikça dile getirmelidir" dedi.

"Bu zor anda bile iki demokratik devlet olan Israil ve Filistin’in yan yana ve baris içinde yasayacagi bir gelecege dair umudumuzu canli tutmaliyiz” seklinde konusan Greenfield, “Bu ulasmak için hep birlikte çalismamiz gereken gelecek" dedi.



Diplomatik çözüm vurgusu

Gazze’de ölü sayisinin her geçen saat arttigina dikkat çeken Rusya’nin BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, bölgeye yalnizca 94 yardim kamyonunun girebildigini hatirlatti. "Dünya çapindaki net tepkiye ragmen Bati Kudüs, bölgeyi temizleme planini pratikte uygulamaya basladi" ifadesini kullanan Nebenzia, sahadaki çatismalarin arttigi bir dönemde bölgeye insani yardimin saglanamayacagini vurguladi. Önceligin kan dökülmesini durdurmak ve BM’nin onayladigi iki devletli çözümü gerçeklestirmek amaciyla sorunu diplomatik alana tasimak oldugunu kaydeden Nebenzia, bazi Konsey üyelerinin neden ateskesi desteklemedigini sordu.

"Gazze dünyanin cehennemi"

Filistin’in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur ise bölgede yasananlar nedeniyle Gazze’yi "Dünyanin cehennemi" olarak nitelendirdi. "Bugün insanligi cehennemden kurtarmak, BM’nin Gazze’deki Filistinlileri kurtarmasi anlamina geliyor" diyen Mansour, BM’nin günde 100 kamyon insani yardim çagrisinin dikkate alinmasi gerektigini vurguladi. Mansour, üye ülkelerin temsilcilerine iki devletli çözümü gerçege dönüstürme ve isgali sona erdirme çagrisinda bulundu.
Kaynak: İHA