Baskan Büyükkiliç, BM Toplantisi'nda Kayseri'yi Temsil Etti

Istanbul’da düzenlenen Birlesmis Milletler (BM) Habitat Dünya Sehirler Günü Zirvesi’nde konusan Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç, Sanayi Devrimi ile beraber insanligin bir tüketim çilginligi çagina girdigini ve dünyayi bitip tüketmek bilmeyen hirsi ugruna hiç düsünmeden kirletmeye devam ettigini söyledi.

Baskan Büyükkiliç, BM Toplantisi'nda Kayseri'yi Temsil Etti
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan’in himayelerinde Üsküdar Belediye Baskanligi’nin ev sahipliginde, Nevmekân Sahil’de gerçeklesen Birlesmis Milletler (BM) Habitat Dünya Sehirler Günü Zirvesi’ne 140’tan fazla ülkeden devlet baskanlari, bakanlar ve Türkiye’den sayili belediye baskanlari katildi.

Büyükkiliç, Anadolu’nun parlayan yildizi, medeniyetler sehri Kayseri’yi anlatti

Kayseri’yi temsilen BM Habitat Dünya Sehirler Günü Zirvesi’ne konusmaci olarak davet edilen Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç, spordan sagliga, tarimdan hayvanciliga, egitimden kentsel dönüsüme kadar birçok alanda Kayseri’de yaptiklari sehircilik faaliyetleri ile ilgili bir konusma gerçeklestirdi. Baskan Büyükkiliç, Birlesmis Milletler yetkililerine Anadolu’nun parlayan yildizi, medeniyetler sehri Kayseri’yi anlatti.

Üsküdar Belediye Baskanligi ev sahipliginde düzenlenen zirvede konusan Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç, “Istanbul bizim için çok önemli, bunu söylemeye bile gerek yok. Bogazin incisi bu güzel sehrin içerisinde de Üsküdar’imizin ayri bir yeri var. O açidan burada bulunmak bizi keyiflendiriyor” dedi.

Baskan Büyükkiliç, Anadolu’nun bagrinda, ortasinda Kayseri’nin 6 bin yillik geçmisiyle medeniyetler sehri oldugunu belirterek, “Asurlular, Hititliler zamanindan beri, Kültepe’de yaptigimiz kazilarda orada çikan tabletlerle hakikaten ticaretin bir merkezi oldugu kanitlanmis ve gözlemlenmistir. Hatta gelin kaynana çekismelerine kadar, çekler, senetler gibi tabletler çikmaktadir” diye konustu.

“Erciyes Kayak Merkezi’miz de bizim için önem arz etmektedir”

Ticaretin ve sanayinin merkezi olan 1,5 milyon nüfusu olan Kayseri’nin 16 ilçesi bulundugunu ifade eden Büyükkiliç, sözlerini söyle sürdürdü:

“Kayseri ayni zamanda cazibe merkezi olarak bilinir. Hem kültürel hem sosyal hem egitim hem de sportif açidan Kayseri’ye yönelim ve egilim vardir. Kayseri’mizin en önemli özelligi, bu güzelliklerinin yani sira Erciyes’imizin etegine kurulmus olmasidir. Erciyes Kayak Merkezi’miz de bizim için önem arz etmektedir. Erciyes’in nimetleriyle vatandaslarimizi bulusturmaya özen gösterdigimiz bir sehirdir. Bir baska özelligi Mimar Sinan’imiz, Kayseri’mizin medar-i iftihari, Istanbul’u Istanbul yapan bir mimar olarak kendisinden söz ettirirken, Kayserili olmasiyla, Kayseri’de dogmus olmasi da bizim için gurur vesilesidir. Kayseri’miz Gevher Nesibe Sultan, Hunat Hatun, Fatma Baciyan gibi tarihe mal olmus ayri bir güzelliktir.”

Zenginlikler sehri Kayseri’nin, 5 üniversitesi ve 75 bin üniversite ögrencisi ile egitimin merkezi olan, büyüksehirler arasinda önem arz eden, gelismeye devam eden bir sehir olduguna dikkat çeken Baskan Büyükkiliç, “Bizim için 1994 yili bir milat olmustur. Sayin Cumhurbaskanimizin Istanbul’da baslattigi o süreç, Kayseri’mizde de Mehmet Özhaseki, Bekir Yildiz, Sükrü Karatepe ile baslamis, benim de il baskani olarak yer aldigim süreç, devam etmistir” ifadelerini kullandi.

“Recep Tayyip Erdogan Millet Bahçesi doluyor, tasiyor”

Baskan Büyükkiliç, hafta sonu hizmete sunulan Recep Tayyip Erdogan Millet Bahçesi’nin dolup tastigina vurgu yaparak, “Kentsel dönüsüme önem verdiklerini, ayrica dünya standartlari üzerinde yesil oranina sahip bir Kayseri’den söz ettiklerini, son olarak 1 milyon 260 bin metrekare Sayin Cumhurbaskanimizin sevdasi olan millet bahçelerinden, kendi ismini de verdigimiz millet bahçesi, bir Central Park mantiginda hayata geçti, doluyor, tasiyor” seklinde konustu.

“Büyüksehirlerin her alanda konforu olan, büyüksehirlerin sikintisini en az yasatan sehirdir”

Kentte ulasim agini genisletecek önemli çalismalar da yaptiklarini vurgulayan Büyükkiliç, söyle konustu:

“Sehrimizin imarli olarak gelismesine katki saglarken, ulasim bundan ayri degerlendirilemez. Ulasim boyutunu da her zaman önemsiyor, hem tramvayla, rayli sistemle ilgili boyutu hem karayolu ile ilgili boyutunda sehrimizin ulasim agini genisletme çalismalarimizi sürdürüyoruz. Kayseri’de toplu ulasimi önemseyen ve onu zenginlestiren bir anlayis sergiledik. Son süreçte de tramvay hattimizi uzattik, yine alternatif bulvarlar açmak suretiyle de ulasimi rahatlattik. Kayseri söyle özetlenir, büyüksehirlerin her alanda konforu olan, büyüksehirlerin sikintisini en az yasatan sehirdir. Temiz çevreyi çok önemseyen bütün çalismalarimizi yaptik. Kapuzbasi Selaleleri, dünya harikasi olan sirf o bölgenin yolunu sicak asfalt ile insanlarin konforlu bir sekilde ulasacagi konuma getirdik. Yeni ekledigimiz yollara, çagin geregi olarak bisiklet yollari ekleyip, bisiklet sürmeyi tesvik etmeyi amaçliyoruz. Avrupa Hareketlilik Haftasi’nda da bu anlamda çok çalismalar yaptik. Talas Belediye Baskanimiz da burada Talas’imiz bir açik hava müzesi, üniversitenin de yogun oldugu bölge, is birligi halinde sehrimizi daha iyi bir noktaya tasima adina dayanisma içerisinde çalisiyoruz.”

Baskan Büyükkiliç, Anadolu sehri Kayseri’nin geçmiste Kapadokya Kralligi’nin da merkezi olarak anildigini, bu vesileyle zenginligine zenginlik katmis olan bir sehir oldugunu sözlerine ekledi.

Konusmalarin ardindan soru, cevap kismina geçildi.

Zirvede, Kayseri Büyüksehir Belediyesi tarafindan hazirlanan Zenginlikler Sehri Kayseri videosu da katilimcilara izletildi.
Kaynak: İHA