Ameliyatsiz Kulak Sekillendirme

SANKO Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Bölümü’nden Uzm. Dr. Hikmet Cilli, bebeklerde dogumsal kulak sekil bozukluklarinin, dogum sirasinda ve sonrasinda görülebilen yaygin bir durum oldugunu söyledi.

Ameliyatsiz Kulak Sekillendirme
Dogumsal kulak sekil bozuklugu görülen bebeklerin yüzde 5’inde ileriki yasamlarini etkileyecek kalici sekil bozuklugu oldugunun literatürde görüldügünü belirten Dr. Cilli, “Kepçe kulak, sarkik kulak, spock kulak, stahl kulak, sarmal sekil bozuklugu, eksik antiheliks sekli gibi ciddi bozukluklar, bu dogumsal anormalliklerden bazilaridir” dedi.

“Dogru müdahale, kulagin seklini yüzde 100’e yakin oranda düzeltebilmektedir”

Yenidogan döneminde bebekte bulunan yogun östrojen seviyesinin, kulak kikirdaginin sekillenmesine imkan verdigine dikkat çeken Dr. Cilli, söyle devam etti: “Bu durumu avantaja çevirerek kulaga erken müdahale etmek mümkündür. Yasamin ilk 6 haftasinda yapilacak dogru bir müdahale, kulagin seklini yüzde 100’e yakin oranda düzeltebilmektedir. Ne kadar erken müdahale edilirse basari sansi o kadar yüksek olur. Kulak sekil bozukluklarinin hem kozmetik problemler olusturabilecegi, ileriki yaslarda çocugun psikolojisini olumsuz etkileyebilecegi gibi gözlük kullanimi ihtiyaci durumlarinda da dezavantaj olusturabilmektedir.”

Yenidogan döneminde müdahale edilmediginde, ileride cerrahi islem ile düzeltmekten baska seçenek kalmadigini hatirlatan Dr. Cilli, “Cerrahi tedavi hem operasyon sonrasi görülebilen komplikasyonlar nedeniyle risklidir hem de daha yüksek maliyete sahiptir” ifadelerini kullandi.

“Psikolojik muhtemel olumsuzluklarin önüne geçilmektedir”

Kulak sekil bozukluklarinda yüz güldürücü sonuçlar veren silikon kaliplama yönteminin uzman bir pediatrist tarafindan uygulanabildigini vurgulayan Dr. Cilli, sunlari kaydetti: “Hastanemizde gerçeklestirdigimiz, erken bebeklik döneminde uygulanan silikon kulak kaliplama yöntemi ile cerrahi isleme gerek kalmadan kulaklar normal sekline kavusturulabilmektedir. Böylece ileride çocukta ortaya çikabilecek fizyolojik ve psikolojik muhtemel olumsuzluklarin önüne geçilmektedir.”
Kaynak: İHA