'Otizmi Yok Etmeyi Amaçlamak Gerçekçi Degildir'

Körfez’de düzenlenen "Otizme Tibbi Bütüncül Bakis" seminerine konuk olan Prof. Dr. Recep Kesli, "Otizmde görülen davranis bozukluklarinin hafifletilmesi ve azaltilmasi konusunda atilmasi gereken bilimsel literatürlere dayali olan uygulamalarda temel hedef olarak otizme galip gelmeyi veya otizmi yok etmeyi amaçlamak gerçekçi degildir" dedi.

'Otizmi Yok Etmeyi Amaçlamak Gerçekçi Degildir'
Körfez Belediyesinin "Otizme Tibbi Bütüncül Bakis" konulu semineri Tütünçiftlik Kültür Merkezi’nde düzenlendi.

Seminere Belediye Baskan Yardimcisi Osman Yurt, Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürü Ali Osman Bas ve özel çocuklarin aileleri katilim sagladi.

Seminerde önemli bilgiler aktaran Prof. Dr. Recep Kesli, "Otizm uzun soluklu bir süreçtir. Otizmi yok etmeyi amaçlamak gerçekçi degildir. Otizmde görülen davranis bozukluklarinin hafifletilmesi ve azaltilmasi konusunda atilmasi gereken bilimsel literatürlere dayali olan uygulamalarda temel hedef olarak otizme galip gelmeyi veya otizmi yok etmeyi amaçlamak gerçekçi degildir. Yasitlari ve akranlari gibi öz bakim becerilerin kazanabilmesi, kendini ifade edebilmesi, sosyal etkilesim baslatabilmesi ve sürdürebilmesi, egitimini kendine uygun sartlarda sürdürebilmesi belki daha makul ve yeterli olarak yorumlanabilir. Gerçek disi hedeflerin sonunda yasanabilecek hayal kiriklilari; uzun soluklu olan süreç için gerekli olan sabir, enerji ve ilgi de eksilmelere sebebiyet verebilir" dedi.



"Tibbi bütüncül yaklasimlar son derece kiymetlidir"

Erkan yasta dogru müdahalenin önemine dikkat çeken Kesli, "Erken yasta dogru müdahale ve bütüncül yaklasim; bilimsel dayanaklara bagli olan egitsel, nöro-psikiyatrik ve tibbi bütüncül yaklasimlar son derece kiymetlidir. Bu kapsamin disinda olan ve bilimsel dayanaklari olmayan yaklasimlar ve bilimsel gerçekler ile çelisen gerçek disi uygulamalar vakit kaybina sebebiyet vermekte ve çok kiymetli olan erken yasta dogru müdahaleleri geciktirmektedir. Bu konuda erken yas ve zaman çok kiymetlidir. Bu konuda çok daha titiz ve dikkatli olmak kuskusuz daha faydalidir" diye konustu.

Seminerin ardindan, Baskan Yardimcisi Osman Yurt konuk Prof. Dr. Recep Kesli’ye hediye takdiminde bulundu.
Kaynak: İHA