Manyas'in Cografi Isaretli Kazak Fasulyesinde Hasat Basladi

Balikesir’in Manyas ilçesinin dünyaca meshur cografi isaretli kazak fasulyesinde hasat basladi.

Manyas'in Cografi Isaretli Kazak Fasulyesinde Hasat Basladi
1800 ’lü yillar da yerlesen ve 1962 yilinda tekrar Rusya’ya göç eden Don Kazaklari tarafindan getirilen kazak fasulyesine BTO tarafindan "Manyas Kazak fasulyesi" ismiyle cografi isareti almisti.

Mayis ayinda özellikle Manyas Gölü kiyisinda bulunan Kocagöl, Akçaova, Salur, Kiziksa ve Hamamli Mahallelerinde ekimi yapilan kazak fasulyesi tarladan sökülerek harmana getirilerek kurumasi için yayiliyor. Sonrasinda ise makina araciligi ile kozalarindan çikarilarak yaklasik bir hafta süre ile kurutulup, satisa sunuluyor. Kurutulmadan koza halinde süt fasulye ise ilçe pazarinda 60-70 lira arasinda satiliyor. Manyas Ziraat Odasi Baskani Kudret Özden ilçe genelinde belirli mahalleler de ekimi yapildigi için ve ürün desteklemeye tabi olmadigi için kayit tutulmadigini ancak agirlikli olarak ekim yapilan bes mahalle de toplam bin dekar kazak fasulyesi ekimi yapildigini tahmin ettiklerini söyledi.

Özden, kazak fasulyesinin harmanda daha satilmaya baslandigini, toptan satislarda 80-85 lira, perakende satislar da ise kilosunun 100 liradan satisa sunuldugunu söyledi.



Salur Mahallesinden üretici Cüneyt Yavuz ise "Göl boyunda 25 dönüm fasulyemiz var, verim Allah’a sükür çok iyi, dönümüne 250 kilo fasulye aldik, kurutup 100 liradan satisa sunacagiz."
Kaynak: İHA