Manavgat'ta Çam Kese Böcegi Kabusu Açiklamasi 600 Çami Kuruttular

Antalya’nin Manavgat ilçesinde Orman Isletme Müdürlügü ekipleri, Sorgun Çamligi’nda Iklimsel kuraklik ve Akdeniz çam kese böcegine bagli kurumus agaçlari yerinde tespit ediyor. 225 hektarlik alanda yapilan çalisma sonunda tespit edilen kuru agaçlar kesilerek diger agaçlara zarar vermesinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Selale Orman Isletme Sefi Cemil Canis, Sorgun Çamliginda 600 dolayinda Kizilçam ve Fistik Çaminin tamamen kurudugunun tespit edildigini söyledi.

Manavgat'ta Çam Kese Böcegi Kabusu Açiklamasi 600 Çami Kuruttular
Manavgat Orman Isletme Müdürlügü Selale Orman Isletme Sefligi sorumluluk bölgesinde bulunan Sorgun Çamligi’nda 225 hektarlik alanda iklimsel kuraklik ve Akdeniz çam kese böcegine bagli kuruyan agaçlar tespit edilerek soguk damga ile damgalama islemi yapiliyor. Su ana kadar yapilan çalismalarda tamamen kurudugu belirlenen 320 adet Kizilçam ve Fistik Çami kesilmek üzere damgalanirken çalismanin tamamlanmasiyla bu sayinin 600 dolayinda olmasinin beklendigi bildirildi.

Tespitleri yapilan agaçlarin devlet üretimi yaptirilarak orman isletme müdürlügü odun depolarina tasinacagi ve satilmasinin ardindan devlet ekonomisine katki saglayacagi bildirildi.



"Agaçlarin özsuyunu emerek kurutuyor"

Konuyla ilgili bilgilendirme yapan Manavgat Orman Isletme Müdürlügü Selale Orman Isletme Sefi Cemil Canis “Sorgun Çamligi’nda 225 Hektarlik alanda Manavgat Orman Isletme Müdürlügü olarak yapilan çalismalarda Akdeniz Bölgesi kabuk böcegi olarak adlandirilan Akdeniz çam kese böceginin, özsuyunu emerek kuruttugu agaçlar belirlenip kesilmek suretiyle diger agaçlari kurutmasinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadir. Kabuk böcegine karsi daha önce Avci ve parazitoid böcekler kullanarak biyolojik mücadele de yaptik. Bu sayede buradaki zararli böcek popülasyonunu düsürerek kurumalari en aza indirmeye çalistik. Mevsimsel kurakligin artmasiyla da böcek popülasyonu ne yazik ki daha da artti. Su an yapilan çalisma ile burada kuruyan agaçlar buradan bir an önce kaldirilarak bu kanserli olarak tabir ettigimiz agaçlardaki zararli böcekler diger agaçlara da zarar vermesin. Hastalikli bireyler, ormandaki saglikli agaçlara da zarar vermekte ve tehdit olusturmaktadir. Su an belirlenerek damgalanan agaçlar en kisa sürede kesilerek buradan kaldirilacak ve ekonomiye kazandirilacaktir” dedi.

Kaynak: İHA