TBMM Baskani Kurtulmus, Çekya Temsilciler Meclisi Baskani Adamova Ile Görüstü

TBMM Baskani Numan Kurtulmus, Kirim Platformu 2’nci Parlamenter Zirvesi’ne katilmak üzere geldigi Çekya’da Çekya Temsilciler Meclisi Baskani Marketa Pekarova Adamova ile bir araya geldi.

TBMM Baskani Kurtulmus, Çekya Temsilciler Meclisi Baskani Adamova Ile Görüstü
TBMM Baskani Numan Kurtulmus, Kirim Platformu 2’nci Parlamenter Zirvesi’ne katilmak üzere geldigi Çekya’nin baskenti Prag’da temaslarina devam ediyor. Kurtulmus, Çekya Temsilciler Meclisi Baskani Marketa Pekarova Adamova ile bir araya geldi. Çekya Temsilciler Meclisi’nde gerçeklesen görüsmede, Kurtulmus, Kirim Platformu 2’nci Parlamenter Zirvesi’ne yaptiklari ev sahipligi dolayisiyla Adamova’ya tesekkür etti.

Kirim meselesinin Türkiye için çok önemli meselelerden birisi oldugunu belirten Kurtulmus, Kirim’in milli mesele olarak kabul edildigini vurguladi. Rusya-Ukrayna Savasi’nda Türkiye’nin tavrinin net oldugunu aktaran Kurtulmus, Ukrayna’nin toprak bütünlügünün saglanmasi gerektigini ifade etti.

Ukrayna ve Rusya’nin komsusu olarak, bu çatismanin bir an evvel herkesin kabul edebilecegi adil bir baris çerçevesinde sonlandirilmasinin bölge ve dünya barisi için hayati önemde oldugunu gördüklerini belirten Kurtulmus, bu savasin bir an evvel bitirilmesini temin etmenin ortak bir vazife olmasi gerektigini vurguladi.

Savaslari durduracak ve barislari temin edebilecek bir dünya sisteminin kalmadigini, Türkiye’nin yillarca uluslararasi platformlarda “Dünya besten büyüktür”, “Dünya bes ülkenin insafina birakilacak bir yer degildir” dedigini dile getiren Kurtulmus, dünya halklarinin esit ve egemen varligini kabul eden yeni bir dünya sisteminin kurulmasi için hep beraber çalisilmasinin önemini kaydetti.

Kurtulmus, Çekya ve Türkiye iliskilerinin olumlu bir sekilde gelistigini, bunun daha iyi noktaya gitmesi için parlamenter diplomasinin de kullanilmasi gerektigini belirtti.

Çekya, Türkiye’nin tahil koridoru ve gida güvenligi konusunda gösterdigi çabayi takdir etti

Çekya Temsilciler Meclisi Baskani Adamova ise parlamentolar arasindaki iliskilerin artarak devam etmesi arzusunda olduklarini belirtti.

NATO’da güçlü bir isbirliginin bulundugunu, bunu da devam ettirmek gerektigini dile getiren Adamova, Türkiye’nin tahil koridoru ve gida güvenligi konusunda gösterdigi rolü de takdirle karsiladiklarini söyledi.



Görüsmede, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türk Grubu Baskani ve AK Parti Ankara Milletvekili Yildirim Tugrul Türkes, AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cingi ile CHP Eskisehir Milletvekili Utku Çakirözer, Türkiye’nin Prag Büyükelçisi Egemen Bagis da yer aldi.
Kaynak: İHA