Sehir Merkezine Inen Ayi Bir Araya Topladigi Kovanlardaki Bali Yedi

Kastamonu’nun Inebolu ilçesinde sehir merkezine kadar inen ayi, bahçede girdigi ariliktaki kovanlari etrafina toplayip yattigi yerden ballari keyifle yedi. Üretici Bünyamin Demir, kis mevsimi gelmesinden ötürü köydeki kovanlarini korumak için Inebolu ilçe merkezine getirdigini fakat burada da ayinin saldirisi sonrasi kovanlarinin zarar gördügünü kaydetti.

Sehir Merkezine Inen Ayi Bir Araya Topladigi Kovanlardaki Bali Yedi
Olay, Inebolu ilçesine bagli Avara Mahallesi’nde meydana geldi. Son günlerde yerlesim yerlerine kadar inen ve vatandaslarin korkulu rüyasi haline gelen ayi saldirilarina bir yenisi daha eklendi. Ormanlik alanlarda yiyecek bulamadigi için yerlesim yerlerine kadar inen ayilar, Inebolu’da Avara Mahallesi’nde Bünyamin Demir’e ait evin yaklasik 15 metre yakinindaki bahçeye kadar indi. Evin bahçesinde bulunan ariliga giren ayi, kovanlari bahçenin bir kösesine topladi. Etrafina kovanlari toplayip kendisine ziyafet çeken ayi, yattigi yerden kovanlardaki ballari yedi. Kovandaki bazi çitalari çikaramayan ayi, kovani tamamen parçalayarak çitalari çikarttigi görüldü.

Ayinin saldirisi sonucu 15 ari kovani zarar gördü. Ayrica ayi, kovanlardaki arilari da telef etti.

“Artik çocuklarim okula gidemez duruma geldi”

Çocuklarini okula yalniz basina gönderemedigini söyleyen ari yetistiricisi Bünyamin Demir, “Inebolu’da ikamet ediyorum. Ariligima geldigim zaman burada kovanlari seçip bir yere toplamis. 15 tane kovanimi komple parçalamis, arilarimi da telef etmis. Normal sartlarda maddi olarak bir hayli zararim var ama bu maddi zarardan da çikti. Artik çocuklarim okula gidemez duruma geldi. Herkes mahallemizde çocuklarini araçlariyla getirmeye basladi.

Belki bugünkü zararim maddi olarak telafi edilebilir ama çocuklarimiza zarar verdigi zaman bunun maddi olarak telafisi yoktur. Büyüklerimizden bu konuda bir an önce yardimci olmalarini bekliyoruz. Insallah bu ayi olayina bir çözüm bulunur” dedi.

Ariliginin, evine yaklasik 15 metre uzaklikta bulundugunu söyleyen Demir, “Ayrica hayvan da besliyorum. Hayvanlarimi da alacak diye korkuyorum. Bazen hayvanlarim da gece bagiriyor. Ayinin kokusunu aliyorlar sanirim. Ayiyi vurdugumuz zaman cezasi var 50 bin lira. Vuramiyorsunuz. Artik burada malimiz göz göre göre elimizi açtik hiçbir sey yapamiyoruz. Devletimizden yardim istiyoruz. Maddi hasarimiz giderilir ama bu maddi hasardan çikti, insallah çocuklarimiza ya da hayvanlarimiza bir sey yapmaz. Zaten bizim bir tane inegimiz bir tane de danamiz var. Bunlarda elimden giderse bu sefer sehre göç etmek zorunda kalacagim” diye konustu.

Köyde kovanlarin zarar görmemesi için Inebolu ilçe merkezine getirdigini anlatan Demir, “Ben, ariciligi asil köyde yapiyorum. Kis vakti yaklastiginda kislatmaya götürüyorum. Köydeki ayilardan kaçiriyorum sehre arilarimi. Kisin arilarin sayisi azaldigi için, kisin birkaç ay burada evimin yaninda tutuyorum arilarimi. Ardindan köye götürüyorum arilarimi. Ben sehir merkezine ayi inmez, burasi güvenilir bir yer zannediyordum fakat mahallenin içerisine kadar girip buralarda cirit atiyor. Her tarafta ayi dolasiyor. Ayilar, köylerden tamamiyla sehre kadar inmis durumda. Burada her tarafi ayilar sardi, bunu nasil çözeriz bilemiyorum” seklinde konustu.



“Köyde kovanlarimiza bir sey olmasin diye sehre getirdik, burada da ayiya yakalandi”

Ayinin saldirisi sonrasi geriye üç tane saglam kovaninin kaldigini belirten Demir, “Ayi, insandan daha zeki gibi hareket etmis. Arilikta ne kadar ari var ise en iyi yani en agir olan kovanlari alip bir yere toplamis. Üç tane en zayif kovanlar kalmis. Iki çitali kovanlar kalmis. Onlari ellememis bile ama agir olanlarini yani 5-6 çita olan kovanlari toplamis. Bir köseye oturup hepsini bitirmis, ari ya da bal denilen hiçbir sey kalmamis. Bir de ayilar yagisli havada geliyor. Çitayi silkeledigi zaman arilar kendisini sokmasin diye. Arilar da yagis sebebiyle sersemlikten yerden kalkamiyor ve ayi da daha rahat yiyor. Çitalari çikaramayinca kovani ikiye ayirmis. Çitalari rahat çikartabildiklerini ariligin kenarinda oturup yavas yavas sindire sindire yemis. Biz hiç ellemedik tamamen kovanlarin hepsi bir arada toplanmis sekilde duruyor. Moralim çok bozuk oldugu için benim de hiç düzenleyesim gelmiyor açikçasi. Su anda bahçemizde ari adina hiçbir sey kalmadi. Üç tane kovanim kaldi, ona da ne zaman ayi gelir, yarin mi yoksa birkaç gün sonra mi bekliyoruz. Bu, kestane balidir. Inebolu ilçemize özgü bir baldir. Gal arisi sebebiyle bu yil bal rekoltesinde de düsüklük yasandi. Bu yil çok fazla zararimiz var. Nasil toparlarim bilemiyorum. Maddi olarak yardimda bekliyoruz” ifadelerini kullandi.

Köyde ayi saldirisindan korkarken sehirde de ayinin kovanlarina zarar verdigini söyleyen Demir, sunlari kaydetti:

“Ben, köyde aricilik yapiyordum. Bal sezonu da bittigi için ayilardan ya da diger etkenlerden kovanlarimizi koruyalim diye bizlerde garanti olsun ve kovanlarimiza özellikle ayilar bir sey yapmasin diye köyden sehre getirdik arilarimizi, sehirde kuytu bir kenarda duruyordu ama sehirde de ayilara yakalandik maalesef. Bizler köyden korkarken simdi de sehirde ayilara yakalandik.”
Kaynak: İHA