Kastamonu'da '4. Muhammed Ihsan Oguz Arastirma Ödülleri' Sahiplerini Buldu

Kastamonu Üniversitesi Muhammed Ihsan Oguz Uygulama ve Arastirma Merkezi koordinesinde Muhammed Ihsan Oguz IV. Ilahiyat Arastirmalari Tez Yarismasi’nda ödüller sahiplerini buldu.

Kastamonu'da '4. Muhammed Ihsan Oguz Arastirma Ödülleri' Sahiplerini Buldu
Muhammed Ihsan Oguz Vakfi ile Kastamonu Üniversitesi Muhammed Ihsan Oguz Uygulama ve Arastirma Merkezi tarafindan Merkez Kütüphanesi Sezai Karakoç Konferans Salonu’nda düzenlenen program, Saygi Durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla basladi.

Gerçeklestirilen ödül töreninin ilk bölümünde Prof. Dr. Metin Yurdagür’ün yönettigi “Muhammed Ihsan Oguz ve Tasavvuf Ilmi” isimli panel, 23 Ekim 2023 tarihinde Merkez Kütüphanesi Sezai Karakoç salonunda gerçeklestirildi.

Programda, 2023 yilinda 52’si yüksek lisans 56’si doktora tezi olmak üzere toplamda 108 tezin basvurdugu yarismada, yüksek lisans ve doktora tezleriyle dereceye giren arastirmacilara ödülleri verildi.

Ödül törenine Vali Meftun Dalli, AK Parti Kastamonu Milletvekilleri Av. Halil Uluay ve Av. F. Serap Ekmekci ile AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katirci, Kastamonu Belediye Baskani Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioglu, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal ve protokol üyeleri katildi.

Zenginlerin olusturdugu vakiflarin, kimlerin bina yaptirdigini kimilerinin de bilim üretmek için destek verdigini belirten Kastamonu Valisi Meftun Dalli, Muhammed Ihsan Oguz’un hem bilim hem hayirli evlat birakarak topluma katki sagladigini ifade ederek, yaptigi çalismalar ile ödül alan, basvuru yapan, ögrencilere danismanlik yapan herkese ve desteklerinden ötürü vakif yöneticilerine tesekkür etti.

“Üniversitemizin akademik basarilarini onurlandirarak ve ödüllendirerek ilmi çalismalari desteklemek ve yayginlastirmak istiyoruz”

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal ise, Kastamonu Üniversitesinin Türkiye’deki genç üniversiteler arasinda yer aldigini belirtti.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, “Islam dini, insani ilme, ögrenmeye, üretmeye tesvik etmede oldukça hassas davraniyor. Oku, Yaratan Rabbinin adiyla oku! O, insani "alak" dan yaratti. Oku! Senin Rabbin en cömert olandir. O, kalemle yazmayi ögretendir, insana bilmedigini ögretendir” ayetini hatirlatti.

Kastamonu Üniversitesi’nin, sahip oldugu güçlü ve idealist akademik kadrosu ile düsünen, arastiran ve sürekli daha iyisine ulasmayi hedefleyen bir anlayisla bilimsel faaliyetlere devam ettigini söyledi.



Kastamonu Üniversitesinin akademik basarilari onurlandirarak, ödüllendirerek ilmi çalismalari desteklemek ve yayginlastirmak arzusunda oldugunu söyleyen Rektör Topal, Muhammed Ihsan Oguz Ilahiyat Arastirma Ödülleri’ne layik görülen çalismalari gerçeklestiren ilim adamlari ve danisman ögretim üyelerini tebrik etti.

Rektör Topal, ödül alan bilim insanlarinin heyecan, gayret, gurur ve basarilarinin ülke gelecegi adina ve tüm insanliga faydali olma isteginin devam etmesi temennisinde bulundu.

Kastamonu Belediye Baskani Op. Dr. Galip Vidinlioglu da, Filistin’de sehit olan insanlari andi.

Baskan Vidinlioglu, Türkiye Cumhuriyet’in dünyada mazlum insanlarin yaninda oldugunu hatirlatarak Filistin’e destek verilmesi gerektigini hatirlatti.

AK Parti Kastamonu Milletvekili Av. Halil Uluay ise, insanlarin din adina öldürüldügünü söyleyerek, bu ölümlerin ise dünya tarafindan sessizce izlendigine dikkat çekti.

Bilim adina yapilan tüm çalismalarin dünya barisina katki saglayacagini ifade eden Uluay, bilimsel çalismalarin devamliligi temennilerinde bulundu.

“Kaza ve kader anlayisi, tam algilandiginda toplumlar yükselir”

AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katirci, üniversitelerin toplumla birlesmesi ve üniversitelerin toplumun sorunlarina çözüm üretmesinin gerektigini kaydetti.

Günümüzde Gazze’den Yemen’e Islam cografyasinda Islam anlayisinin özüne ulasilamadigindan insan kaninin aktigini hatirlatan Katirci, kaza ve kader anlayisini tam algilandiginda, kaza kader anlayisini kendi yasantisinda dogru uygulayan bireylerin ve toplumlarin yükselecegini söyledi.



“Türkiye genelinde kabul edilen 79 projeden 24’ünün Kastamonu Üniversitesi Ilahiyat Fakültesinden olmasi ciddi bir basari”

Vakif adina konusan Muhammed Ihsan Oguz Vakfi Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Mehmet Ihsan Oguz ise, bu tür çalismalara her zaman destek verdiklerini ifade ederek, Ilahiyat fakültesinin, TÜBITAK’in 2209-A Lisans Ögrencilerini Destekleme Programi’nin 2023 ilk dönem sonuçlarina göre 24 proje ile 1. sirada yer aldigini kaydetti.

Oguz, “Hitit üniversitesi ise 14 proje ile 2. sirada yer almistir. TÜBITAK’in ilahiyat alaninda Türkiye genelinde 79 projeyi kabul ettigi düsünülürse bunun 24’ünün Kastamonu Üniversitesi Ilahiyat Fakültesinden olmasi ciddi bir basaridir. Bu büyük basariyi da huzurlarinizda tebrik ediyoruz. Vakif olarak “Muhammed Ihsan Oguz” konulu her türlü ilmi çalismayi destekleyecegiz” diye konustu.

Konusmalarin ardindan “Muhammed Ihsan Oguz IV. Ilahiyat Arastirmalari Tez Yarismasi”nda yüksek lisans ve doktora tezleriyle basarili olan akademisyenlere ödülleri, etkinlige katilan protokol üyeleri tarafindan verildi.

Programin devaminda, yarismanin bilim kurulu üyelerine ile “Muhammed Ihsan Oguz ve Tasavvuf Ilmi” isimli panelde yer alan tebligcilere plaketleri verilirken, 2023-2024 egitim-ögretim yilinda Kastamonu Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi’ne yüksek puanla giren 10 ögrenciye basari belgeleri takdim edildi.
Kaynak: İHA