Iran'da Ahlak Polisinin Darp Ettigi Iddia Edilen 16 Yasindaki Gencin Beyin Ölümü Gerçeklesti

Iran’da 1 Ekim’de basörtüsü takmadigi gerekçesiyle metroda ahlak polisleri tarafindan darp edildigi ancak ailesinin kaza oldugunu ifade ettigi 16 yasindaki Armita Garawand’in beyin ölümünün gerçeklestigi aktarildi.

Iran’in baskenti Tahran’da 16 yasindaki Armita Garawand adli kiz çocugun basörtüsü takmadigi gerekçesiyle metroda ahlak polisleri tarafindan darp edildigi iddia edilmis, Garawand’in ailesi “Bütün videolari kontrol ettik ve bu olayin bir kaza oldugu bizim açimizdan kanitlandi. Halktan çocugumuzun iyilesmesi için dua etmelerini rica ediyoruz” demisti. Iran basini, 1 Ekim’de yasanan olayda komaya giren 16 yasindaki Garawand’in beyin ölümünün gerçeklestigini duyurdu. Garawand’in durumuna iliskin ailesinden bir açiklama yapilmadi.

Mahsa Amini benzetmesi

Garawand’in basörtüsü takmadigi gerekçesiyle metroda ahlak polisleri tarafindan darp edildigi öne sürülmüstü. Ancak aile tarafindan bunu gerçek olmadigi olayin kaza oldugu aktarilmisti. Iran halki, Garawand ile Tahran’da gözaltina alindiktan sonra fenalasarak hastaneye kaldirilan 22 yasindaki Mahsa Amini arasinda benzerlik oldugunu dile getirmisti.

Ne oldu?

Norveç merkezli "Hengaw" adli insan haklari örgütü, Tahran’da geçtigimiz 1 Ekim’de 16 yasindaki Armita Garawand’in basörtüsü takmadigi gerekçesiyle metroda ahlak polislerinin saldirisina ugradigini ve bu nedenle komada oldugunu iddia etmisti. Metro istasyonunun güvenlik kamerasina yansiyan anlarda, 16 yasindaki çocugun arkadaslariyla birlikte metroya bindigi, saniyeler sonra arkadaslari tarafindan sürüklenerek metrodan çikarildigi görülüyor. Görgü taniklari, kiz çocugunun bayildiktan sonra kafasini metrodaki demire çarptigini belirtiyor. Metro içerisinde ise herhangi bir görüntü kaydi bulunmuyor.
Kaynak: İHA