Cumhuriyet'in 100. Yilinda Tarihi Bulus

Nevsehir’de yapilmasi planlanan Türkiye’nin en büyük betondan yamaç ‘Türk Bayragi’ yapim çalismalarinda tesadüfen bulunan yer alti sehri, heyecan uyandirdi.

Cumhuriyet'in 100. Yilinda Tarihi Bulus
Cumhuriyet’in 100. yili nedeniyle Nevsehir’in Derinkuyu ilçesine bagli Dogala Köyü Muhtarligi ve Dogala Köyü Dernegi is birligi ile köyün üst kisminda bulunan Tinaz Tepe mevkiine yüz ölçümü 1071 metre kareye sahip Türkiye’nin en büyük betondan yamaç Türk Bayragi yapimi için baslatilan yol çalismasi sirasinda yer alti sehri bulundu. Bayrak yapimi durdurulurken, yer alti sehrinin gün yüzüne çikartilmasi için çalismalarin yakinda baslamasi planlaniyor.

UNESCO Dünya Kültür Mirasi listesinde yer alan Kapadokya bölgesinde bulunan yer alti sehirlerine bir yenisi daha eklendi. Türkiye’nin ve dünyanin en büyük yer alti sehri olan Derinkuyu yer alti sehrine yaklasik 50 kilometre uzaklikta bulunan Dogala yer alti sehri bölgede heyecan uyandirdi.

Köyün üst kisminda bulunan ve yaklasik 1400 rakima sahip Tinaz Tepe mevkiine köy muhtarligi ve köy dernegi tarafindan geçtigimiz aylarda Türk Bayragi yapimi kararlastirildi. Cumhuriyet’in 100. yili dolayisiyla yapilmasi planlanan 1071 metrekare yüz ölçümüne sahip betondan yapilacak Türk Bayragi için çalismalar basladi.

Ilk olarak Nevsehir Il Özel Idaresi tarafindan bayragin yapilacagi tepeye ulasabilmek için yol açma çalismasi yapildi. Yapilan yol çalismasi sirasinda bir magara girisi fark edildi.

Çalismayi durduran köylüler el lambalari ve ellerine aldiklari ip ile magaraya girerek ilerlemeye basladi.

Attiklari her adimda heyecanlanan köylüler yaklasik 150 metre içeri giderek baska bir yerden yeryüzüne çikti. Magara içindeki her ani kameraya alan köylüler, gördükleri manzara karsisinda hem sasirdilar hem de heyecanlandilar.

Girdikleri yerin bir magara degil, resmen büyük bir yer alti sehri oldugunu söyleyen Talat Damgaci, “Dogala köyü Tinaz Tepe mevkiindeyiz. Buldugumuz yer alti sehrinin Derinkuyu yer alti sehri gibi Hititliler döneminde yapilmis oldugunu düsünüyoruz. Burasi yeni kesfedildi. Buranin turizme kazandirilmasini istiyoruz. Girerken çok korktuk. Çikisi bulamayiz diye ip çekerek devam ettik. Geri dönüsümüz kolay olsun diye 150 metre ip çekerek girdik. Içeride galeriler var, odaciklar var, mezarlar var. Buranin da turizme kazandirilmasini istiyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA