Uzmanlar Uyardi Açiklamasi 'Filistin'i Salgin Hastaliklar Ve Büyük Bir Engelli Popülasyonu Bekliyor'

Hamas-Israil arasindaki çatismalar sürerken Filistin’de yasanabilecek saglik sorunlarina karsi uyaran uzmanlar, “Dizanteri, kolera, Hepatit A ve E enfeksiyonlari görülebilir. Uyuz, kizamik, suçiçegi, menenjit, pnömoni salginlari ortaya çikabilir. Havada kimyasal gaz orani artisi oluyor bu ciddi solunum yolu problemlerine neden oluyor. Hele hele burada çocuklar varsa astim, kronik akciger hastaliklari olanlar varsa bunlar çok ciddi bogularak ölecekler anlamina geliyor. Oldu da savas bitti diyelim yasananlardan dolayi çok genis bir engelli popülasyon Filistin halkini bekliyor. Evleri yikilmis, su yok, gida yok, bu ölüme mahkum etmektir, bir an önce güvenli bir bölgeye çekilmeleri gerekir” dedi.

Uzmanlar Uyardi Açiklamasi 'Filistin'i Salgin Hastaliklar Ve Büyük Bir Engelli Popülasyonu Bekliyor'
Hamas-Israil arasindaki çatismalar sürerken bölgede can kaybi sayisi artmaya devam ediyor. Gazze’de el-Ehli Baptist Hastanesi’ne yapilan ve çok sayida insanin ölümüne neden olan saldiriya tüm dünya tepki gösterirken uzmanlar, Israil’in Filistin’de bombaladigi noktalarda olusabilecek sikintilara dikkat çekti. Bölgede insani kayiplar ve yaralanmalarin yani sira kanalizasyon sistemlerinin tahrip olmasi ve pis sularin sokaga akmasi, elektrik ile su kesintileri nedeniyle yasanan sikintilar, çöplerin toplanamamasi, yarasi bulunan vatandaslara müdahale edilememesi gibi birçok nedenle bölgede bulasici hastaliklarin bas gösterebilecegine dikkat çekiliyor. Gazze Seridi’ndeki Saglik Bakanligi da Israil’in 7 Ekim’den bu yana bombaladigi bölgede salgin hastaliklarin yayilmasindan endise duyduklarini duyurmustu. Beykent Üniversitesi Hastanesi’nden Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmani Dr. Fatma Çuhadar ve Iç Hastaliklari Uzmani Emel Yigit Karakas bölgede olusabilecek saglik problemlerine yönelik bilgi verdi.

“Bu ölüme mahkum etmektir oradaki kisileri”

Bölgede vatandaslarin birçok saglik problemiyle karsi karsiya kalabilecegini aktaran Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmani Dr. Fatma Çuhadar, “Bölgede özellikle su ve elektrik yok, binalar tahrip olmus durumda. Insanlar hijyen sartlari uygun gidaya erismekte zorluk çekiyorlar, bu durum çesitli enfeksiyon hastaliklarina yol açabilir. Özellikle su kaynakli dizanteri, amipli dizanteri, basilli dizanteri, kolera, çesitli parazitel enfeksiyonlar, giardiasis, Hepatit A ve E enfeksiyonlari görülebilir. Yaralanmalara bagli asiya büyük bir ihtimalle kisiler ulasamiyor tetanos enfeksiyonlari, yaralarin enfeksiyonlari ve buna bagli ölümler görülecektir çünkü ellerinde yeterince antibiyotik oldugunu zannetmiyorum. Toplu yasam sartlari birçok enfeksiyonun ortaya çikmasina neden olur özellikle uyuz salginlari görülebilir çünkü kisiler yikanamiyor. Kizamik, suçiçegi gibi salginlar ortaya çikabilir. Menenjit, grip enfeksiyonlari pnömoni salginlari ortaya çikabilir. Özellikle 5 yasin altindaki çocuklari, yaslilari, kronik hastaliklari olanlari gebeleri etkileyecektir. Ilaçlarina ulasamiyorlar, muayenelerini olamiyorlar, takipleri yapilamiyor bunlar da bir sorun. Temiz su kaynaklarina bu kisilerin ulasimi saglanmalidir. Crush sendromu ayri bir konu zaten böbrek rahatsizliklari ortaya çikiyor, tedavisi normal sartlarda bile oldukça güç, biz bunu depremde, kazalarda yasiyoruz. Sonuçta sepsise yol açacak ve kisinin ölümüne yol açacak. Bu ölüme mahkum etmektir oradaki kisileri, uzun vadede hiçbir seye erisemeyen insan, hijyenini saglayamayan, gidaya erisemeyen bir insan çok uzun süre yasayamaz. Tahrip olmus bir cografyadan bahsediyoruz evleri yikilmis su yok, gida yok ne kadar uzun süre dayanabilirler ki bu hayata bir an önce güvenli bir bölgeye çekilmeleri gerekir” dedi.



“Kimyasal gaz orani artisi oluyor, bogularak ölecekler anlamina geliyor”

Hijyen sartlarinin gözetilemedigi durumlarin birçok problemi doguracagini söyleyen Iç Hastaliklari Uzmani Emel Yigit Karakas, “Çok kötü içler acisi bir çatisma var, çatisan taraflardan bir bölgenin; Gazze halkinin suya, elektrige erisimi yok, kaçma sanslari yok. Bir insan susuzluga 3-5 gün dayanabilir bu da en iyi sartlarda. Susuzluk onlar için büyük bir problem yine suyun olmadigi yerde hijyen sartlari olmadigi için enfeksiyon hastaliklarinin artisi bu da yine bir problem. Suyun kuyulardan temin edildigi söyleniyor enfeksiyon hastaliklarina meyil olusturuyor bu da çok ciddi bir problem. Sadece su degil gidaya erisimleri de yok. Gazze’ye ilk yardim ve saglik yardimi gidemiyor kendi imkanlariyla onlarin bu durumlarla mücadelesi çok zor. Mermilerden, saldirilardan sag çiksalar bile açik yaralanmalara zamaninda ve yeterli müdahale edilmedigi için çok büyük ihtimalle 3-5 gün içinde de septik sokla kaybedilecekler. Havada kimyasal gaz orani artisi oluyor bu onlarda ciddi solunum yolu problemlerine neden oluyor. Hele hele de burada çocuklar varsa astim, kronik akciger hastaliklari olanlar varsa bunlar çok ciddi bogularak ölecekler anlamina geliyor”

“Çok genis bir engelli popülasyon Filistin halkini bekliyor”

Sözlerini sürdüren Uzm. Dr. Karakas, “Fosfor bomlari kullanildigini görüyoruz. Savas magdurlari bunu soluduklarinda içten disa dogru bir yanma gerçeklesiyor, kesinlikle durdurulamiyor. Yanmadan kurtulsalar karaciger ve böbrek yetmezligi ile karsi karsiya kaliyor. Içinde bulunduklari durum çok dramatik. Dünya Saglik Örgütü’nün ve tüm insanlarin hekimlerin bu konuda bir seyler yapmasi gerekiyor, bu savasa dur dememiz gerekiyor. Kendi depoladiklari su ve yiyecek kaynaklari bittikten sonra en fazla 1 hafta içerisinde toplu bir ölüm gerçeklesecek demek oluyor. Oldu da savas bitti diyelim yasananlardan, fiziksel yaralanmalardan dolayi çok genis bir engelli popülasyon Filistin halkini bekliyor. Organ yaralanmalari olacak, bazilari kalici olacak. Engelli bir vatandas toplulugu onlarin hayatinda olacak. Ayni sekilde belki maruz kaldiklari kimyasallar nedeniyle ömür boyu saglik ve ilaç destegine ihtiyaci olan yine engelli vatandaslar olacak. En önemlisi de nüfusunun yüzde 40’inin 16 yasin altinda oldugunu düsünürsek çok büyük ve çok ciddi bir travmaya maruz kalmis çocuklari olacak" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA