Kemik Erimesine Bu Yöntemlerle 'Dur' Deyin

Halk arasinda kemik erimesi olarak bilinen osteoporozun, toplum sagligi açisindan çok önemli oldugunu, ileri yaslarda yasanan kalça kiriklari nedeniyle yataga bagimli yasamaktan, hatta ölüme kadar götüren saglik sorunlarindan korunmanin bazi önlemlerle mümkün oldugunun altini çizen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanlarindan Uzm. Dr. Seyma Büyükkömürcü, “65 yas ve üstü bütün kadinlar ve 70 yas üstü bütün erkekler kemik ölçümü yaptirmali” dedi.

Kemik Erimesine Bu Yöntemlerle 'Dur' Deyin
20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü nedeniyle açiklama yapan Medicana International Izmir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Uzm. Dr. Seyma Büyükkömürcü, kemik erimesinin kemik mineral yogunlugunun zayif ve kirilgan hale gelmesi anlamina geldigini belirtti.

Büyükkömürcü, risk faktörlerini ise yaslanma, menopozda östrojen seviyesinin azalmasi, 3 aydan uzun süreli yüksek doz kortizon kullanimi, asiri zayiflik, ebeveynde kalça kirigi öyküsü, hareketsizlik, diyabet, romatoid artrit, hipertiroidi gibi kronik hastaliklarin bulunmasi, epilepsi ilaçlari, mide koruyucular, bazi kanser ilaçlari kullanimi, kalsiyum ve D vitamini eksikligi olarak açikladi.

Uzm. Dr. Seyma Büyükkömürcü, “Boyda kisalma ve kamburluk, alçak mesafeden travmasiz veya çok az bir travma ile olan düsmelerde bile kemiklerin kirilmasi, omurgada kemik yogunlugunun azalmasi sonucu olusan çökme kiriklarina bagli sirt ve bel agrilari, iç organlarin sikismasina bagli solunum ve kalp fonksiyon bozukluklari gibi belirtiler, osteoporozu isaret eder” dedi.

Osteoporoz tanisinin detayli bir muayene, kemik yogunlugu ölçümü (kemik dansitometresi) ve omurga kiriklari açisindan görüntüleme yöntemleri ile konuldugunu belirten Uzm. Dr. Seyma Büyükkömürcü, “65 yas ve üzeri bütün kadinlarin ve 70 yas ve üzeri bütün erkeklerin kemik taramasi yaptirmalidir; ayrica kirik risk faktörlerinden en az 1 tanesine sahip olan 65 yas alti menopoz sonrasi dönemde olan kadinlar ile 50-69 yas arasi erkeklerin de kemik taramasi yaptirmasi önerilmektedir” diye konustu.



Osteoporozdan nasil korunmali?

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Uzm. Dr. Seyma Büyükkömürcü, osteoporoz tedavisinde kalsiyum ve D vitamini takviyesinin yani sira kemik yikimini azaltan ve kemik yapimini artiran ilaçlar kullanildigini belirterek, hastaliktan korunmak için su önerilerde bulundu:

“Dengeli ve kalsiyumdan zengin beslenin. D vitamininizi ölçtürerek eksiklik varsa takviye alin. Alkol ve kafeini azaltin, sigarayi birakin. Kaygan olmayan hali-paspas kullanimi, merdiven ve koridorlarin iyi aydinlatilmasi, banyolarda tutunma aparatlari kullanimi gibi düsme riskinin azaltacak önlemleri ihmal etmeyin. Düzenli olarak yerçekimine karsi yapilan agirlik tasiyici egzersizler ve kas güçlendirici egzersizler yapin. Doktorunuz kisitlamadigi müddetçe, haftada en az 3 kez ve en az 30 dakika kadar yürüyüs, yoga, pilates, tenis gibi sporlar yapin. Dans edin, merdiven çikin.”
Kaynak: İHA