Denizlerin 'Vatoz'u

Izmir Ekonomi Üniversitesi (IEÜ) mezunu Ogul Görgülü, üç arkadasi ile birlikte deniz yüzeyindeki kati ve sivi atiklari temizleyen ‘Vatoz’ isimli tekne tasarladi. 6 saat araliksiz çalisabilen, 100 kilogram atik toplayabilen, yapay zeka yardimiyla kendi rotasini olusturabilen Vatoz, deniz temizligine büyük katki saglayacak.

Denizlerin 'Vatoz'u
Izmir Ekonomi Üniversitesi (IEÜ) Içmimarlik ve Çevre Tasarimi Bölümünden 2020’de mezun olan Ogul Görgülü, ardindan da tasarim çalismalari alaninda yüksek lisans yapti. Bu süre içinde bir sirket kuran Görgülü, insansiz deniz araçlari üzerine de tez gerçeklestirdi. Görgülü’nün yani sira Orta Dogu Teknik Üniversitesi mezunlari olan yapay zeka mühendisi Riza Serkan Kaskan, gemi insaat mühendisi Genco Baris Atalay ve yazilim mühendisi Tugçe Köseoglu’nun da katilimiyla ekip 4 kisiye ulasti.

9 ay çalisildi

Genç ekip, sürdürülebilir kalkinma hedefinden yola çikarak deniz yüzeyini temizleyen, katamaran sinifinda bir insansiz deniz araci (IDA) yapmak için harekete geçti. Yaklasik 9 aylik kapsamli çalisma sonunda Vatoz isimli teknenin prototipi hazirlandi. 65 kilogram agirligindaki Vatoz, elektrikli iki motoru ve arkasinda atik tiplerine göre degistirilebilir aglar ile geçtigi yerlerdeki kati ve sivi atiklari aninda topluyor.

100 kilograma kadar atik toplayabilen Vatoz, 5 metrelik dalgaya dayanabilecek sekilde gelistirildi. 6 saat boyunca araliksiz çalisabilen Vatoz, yapay zeka sayesinde kendi rotasini belirleyebiliyor. Vatoz, sig alanlarda büyük teknelerin giremedigi yerlere de rahatlikla ulasabiliyor. Uluslararasi standartlara uygun tasarlanan, insan gücüne ihtiyaç duymayan Vatoz, önündeki kamera sayesinde topladigi atiklarin türlerini de analiz edebiliyor.

Vatoz’un özellikle marina ve liman isletmelerinde rahatlikla kullanilabilecegini söyleyen Ogul Görgülü, “Denizlerdeki kirliligi önlemek, mevcut atiklari toplamak için birçok yöntem araniyor. Belediyeler, marina ve liman isletmecileri için deniz yüzeyinin temizligi çok önemli. Vatoz, tam da bu noktada kullanicilarina büyük avantajlar sagliyor. Örnegin; Vatoz’un belirli bir alanda çalisarak bölgeyi temizlemesini istiyorsunuz. Vatoz’a gelistirdigimiz yazilim ile bu komutu veriyorsunuz. Vatoz da yapay zeka ve görüntü isleme algoritmalari sayesinde kendi rotasini çizerek, gerekli manevralari da yaparak bu islemi gerçeklestirebiliyor. Süre ve maliyet açisindan da kullanicilara avantaj sagliyor. Vatoz’un arkasinda farkli atik türlerine göre degistirilebilir aglar var. Mevcut motorlar yardimiyla topladigi atiklari, arkasindaki bu agda biriktiriyor ve kullaniciya haber veriyor. Simdilik deniz yüzeyindeki atiklara odaklandik ama yapay zekasini daha da gelistirerek Vatoz’u uzak deniz mesafelerinde gözlem, arastirma ve lojistik amaciyla kullanmak da mümkün olabilir” dedi.

Vatoz ile yurt disina açilmayi hedeflediklerini ifade eden Görgülü, sözlerini söyle sürdürdü:

“27 Nisan-1 Mayis tarihleri arasinda Istanbul’da düzenlenen TEKNOFEST’e katilarak ‘çevresel enerji teknolojileri’ kategorisinde birinci olduk. Birlesmis Milletler Sinai Kalkinma Örgütü (UNIDO) ortakligiyla gerçeklesen ‘Küresel Temiz Teknoloji Inovasyon Programi’na (GCIP) resmi olarak da kabul edildik. Bu programa dahil edilmek, özellikle yurt disindaki sunumlara, fuarlara katilmak ve yatirimcilarla bulusmak için önemli bir anahtar. Prestij yönünden önemli bir adim. Türkiye’deki belediyelere ve sirketlere ulasarak Vatoz’u denizle bulusturmak istiyoruz. Elbette hedefimiz uluslararasi alana da açilmak. Bu konuda da girisimlerimiz artarak devam edecek.”
Kaynak: İHA