Malzeme Teknolojileri Odakli Teknoloji Fonu 212 Next Kuruldu

Öncü yatirimciligini Akkök Holding istiraki olan Akkök Next’in yaptigi Türkiye’nin malzeme teknolojilerine odaklanan ilk derin teknoloji fonlarindan 212 NexT kuruldu. Fon, Türkiye ve dünya genelinde büyüyen derin teknoloji pazarinda yenilikçi girisimlere yatirim yapacak.

Malzeme Teknolojileri Odakli Teknoloji Fonu 212 Next Kuruldu


Sürdürülebilirlik, sadece ülkelerin degil sirketlerin de gündeminde ilk sirada yer almaya devam ediyor. Sirketler sürdürülebilirlik hedefleri dogrultusunda, enerji, su basta olmak üzere verimliligi artirici, atik azaltici, geri kazanim saglayici teknolojilere sahip olmak için büyük çaba gösteriyorlar. Bu konulardaki girisimler yogun ilgi görürken, özellikle ileri malzemelere odaklanan girisimlere yapilan yatirimlar hem ekonomik hem de çevresel sürdürülebilirligi destekleyerek iki yönlü fayda sagliyor.

Türkiye’nin köklü sanayi gruplarindan Akkök Holding’in girisim sermayesi sirketi Akkök Next de Türkiye’nin ilk dikey derin teknoloji fonlarindan 212 NexT’i kurdu. Kimya, enerji ve kompozit basta olmak üzere farkli sektörlerde 23 sirketi bünyesinde bulunduran holding, girisim sermayesi sirketi Akkök Next ile 212 NexT’in öncü yatirimcisi oldu.

Yatirimcilar için önemli bir alternatif

Yapilan açiklamaya göre 212 NexT, global deger zincirlerinde dönüsüme öncülük eden ileri malzemeler ve yenilikçi derin teknoloji girisimlerine odaklanacak. Ileri malzemeler, enerjiden otomotive, biyomedikalden insaata kadar çesitli sektörlerde devrim olusturmakla kalmiyor, ayni zamanda atik ve enerji tüketimini en aza indiren daha temiz, daha verimli çözümler de sunuyor.

2022 yilinda küresel çapta 275 yeni derin teknoloji girisim sirketi kurulurken, bu alandaki girisimler Avrupa’da 19,7 milyar dolar, ABD’de ise 51 milyar dolar yatirim aldi. Dünyada derin teknolojilerle dönüsüm ve buradan hareketle derin teknoloji yatirimlarina olan ilgi artmaya devam ederken, 212 NexT Fonu bu degisimin bir parçasi olmak için hayata geçiyor. 212 NexT Fonu, bu alandaki büyüme potansiyelinden faydalanmak, yatirim yapmak isteyen yatirimcilar için önemli bir alternatif olacak.

Çevresel ve ekonomik teknoloji girisimlerine yatirim yapacak

Kuruldugu günden bu yana benimsedigi sürdürülebilirlik yaklasimini, attiklari her adimda pusula olarak belirleyen Akkök Holding de, Akkök Next’in öncü yatirimcisi oldugu 212 NexT fonu ile hem ekonomik hem de çevresel sürdürülebilirlige katki saglayacak yatirimlarda öncü rolü üstlenecek.

Derin teknolojilere yönelik ilginin küresel olarak giderek arttigina ve malzeme teknolojilerinin itici güç olarak konumlandigina dikkat çeken Akkök Holding CEO’su Göksin Durusoy, Akkök Next ile hem ekonomik hem de çevresel sürdürülebilirlige katki saglayacak 212 NexT’in öncü yatirimcisi olmaktan ve Türkiye’nin malzeme teknolojileri sektöründe inovasyonun ön saflarinda yer almaktan gurur duyduklarini belirtti.



Derin teknoloji girisimlerinin, basta imalat olmak üzere ana sanayiye getirdikleri çözümlerle ilgili sektörlerin önemli oyunculari oldugunun altini çizen Durusoy, “212 NexT’in de gelecegi biçimlendiren girisimleri büyüterek gelecegi sekillendirmede katkisi olacagina inaniyoruz. Günümüzde sürdürülebilirlik ve yesil dönüsüm küresel gündemin ve ekonomik büyümenin ana meselelerinden biri haline geldigine biliyoruz. Avrupa Yesil Mutabakati ve Sanayi 5.0 çerçevesi bu degisimi somutlastirdi. Malzeme teknolojilerine olan ilgi, bu degisimin olusturdugu ihtiyaçlarla birlikte artmaya devam ediyor. Yeni teknolojilerle geleneksel sektörlerin dönüsümü hem karbon emisyonu, atik, su gibi sürdürülebilirlik sorunlarina çözüm olabiliyor, hem de verimlilik artislarini saglayarak ekonomik büyümeyi ve rekabet gücünü beraberinde getiriyor. 212 NexT ile dünyanin her yerinden, bu teknolojileri gelistiren girisimlere yatirim yapmayi amaçliyoruz” seklinde konustu.



Yenilikçi teknolojilere yatirim yapmak AB Sinirda Karbon Düzenleme Mekanizmasindan (CBAM) dogan yüklerin azaltilmasina önemli ölçüde katkida bulunuyor. Aciliyeti kritiklesen iklim krizi karsisinda, karbon salimina dair uluslararasi düzenlemeler sikilastikça, sürdürülebilir malzemelere öncelik veren sirketler, CBAM gibi düzenlemelere uyum konusunda daha iyi bir pozisyon elde ederek rekabet avantajlarini artirabiliyorlar.

Malzeme teknolojilerinde gelecegi sekillendiren firsatlari gözlemlediklerini söyleyen 212 NexT’in Yönetici Ortagi Selin Arslanhan, “Türkiye’nin ilk dikey derin teknoloji fonunu hayata geçirdigimiz için çok heyecanliyiz. 212 NexT, global girisimlere odaklanmasinin yani sira, Türkiye ekosisteminde de önemli bir boslugu kapatacak ve geleneksel sektörlerin ihtiyaçlarina cevap olabilecek teknolojilere erisim olanagi saglayacak. Hem yatirimcilar hem de sanayi için derin teknolojilere erisimi demokratiklestiren bir deger olusturmayi amaçliyoruz” dedi.



Gelecegin sirketlerinin büyümesine katki

212 NexT, holdingin destegiyle hem ekonomiye hem de çevreye hizmet eden sürdürülebilir, gelismis malzemeler alaninda yapacagi yatirimlarla sektörlerin rekabet edebilirligine de katki saglamis olacak.

“212 NexT kurulus asamasindaki gücünü, 10 yili askin süredir girisimcilik ekosistemine öncülük eden 212’nin tecrübesi ve genis agi ile Türkiye’nin önde gelen sirketlerinden Akkök Holding’in birlikteliginden aliyor” diyen 212’nin Kurucu Ortagi Numan Numan sunlari söyledi: “212 olarak, teknoloji yatirimlari konusundaki on yili asan deneyimimizi, Akkök Holding öncülügündeki deneyimli ve etkili yatirimcilarimizin sektör bilgisiyle birlestirerek 212 NexT fonunu olusturduk. Bu fon araciligiyla malzeme teknolojilerinde gelecegin sirketlerine sermaye saglayarak, büyüme süreçlerine eslik edecegiz.”
Kaynak: İHA