Samsun Büyüksehir'den Avrupa Sampiyonlari Için Özel Gezi

Samsun Büyüksehir Belediyesi, 2023 Down Sendromlular (Trisome) Avrupa Sampiyonasi’nda önemli dereceler elde eden milli sporcular için özel gezi programi düzenledi.

Samsun Büyüksehir'den Avrupa Sampiyonlari Için Özel Gezi
Sosyal ve kültürel etkinliklerine devam eden Samsun Büyüksehir Belediyesi, özel egitimde çok sayida ortaklik projesini birlikte hayata geçirdigi Down Sendromlu Çocuklar ve Aileleri Egitim Dayanisma Dernegi ile bu kez 2 milli sporcu Ali Topaloglu ve Salihcan Öztankal için ilçe tanitim gezisi düzenledi.

Geziye, egitimlerini sürdüren 19 down sendromlu çocuk ile anne ve babalari da katildi.

Cumhuriyet Meydani’nda baslayan Havza-Vezirköprü gezisinin ilk duragi, Çakalli Tashan oldu. Buradaki kahvaltida davetlilerine Çakalli menemeni ikram eden Samsun Büyüksehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Baskanligi Yasli ve Engelli Sube Müdürlügü, milli sporculari, down sendromlu çocuklari ve ailelerini, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 gün boyunca 9. Ordu Müfettisligi Karargahi olarak kullanarak milli mücadelenin ilk direnis planlarini hazirladigi tarihi Havza Atatürk Evi’ne götürdü. Atatürk’ün çalisma ile yatak odasi, kisisel esyalari, fotograflari, dönemin geleneksel ve kültürel esyalarinin sergilendigi müzeyi gezen down sendromlu gençler, Gazi Mustafa Kemal Pasa’nin balmumu heykeline asker selami verdi.

Kanyon turunda eglendiler

Vezirköprü ilçesinde turistik Sahinkaya Kanyonu’nda gemi turuna çikan çocuk ve gençler, müzikler esliginde dans edip halay çekti. Turun ardindan kafile, Osmanli mimarisinin estetik yapilarindan 223 yillik tarihi Tashan’i ziyaret etti. Burada, Vezirköprü Akça Anakucagi Özel Egitim ve Rehabilitasyon Merkezi ögrencileri tarafindan çiçeklerle karsilanarak birlikte hatira fotografi çektirildi. Gezi kafilesi daha sonra da geleneksel semaver üretiminin yapildigi tarihi Bedestan Çarsisi’ni dolasti. Gezi, Osmanli padisahi 4. Mehmet döneminde sadrazamlik yapan Köprülü Mehmet Pasa ve oglu Köprülü Fazil Ahmet Pasa ile Sultan 2. Süleyman’in sadrazami Köprülü Fazil Mustafa Pasa’nin heykellerinin yer aldigi Vezirköprü Belediye Parki’nda sona erdi.

Gezinin güzel bir sekilde gerçeklestirildigini belirten Down Sendromlu Çocuklar ve Aileleri Egitim Dayanisma Dernegi Ulviye Demirci, “Belediyemizle birçok sosyal ortaklik projesi yaptik. Bunlardan biri de gezi etkinlikleri. Gezi ile atletizm, gülle atma, cirit atma, disk atma ve masa tenisi branslarinda Avrupa sampiyonu olan gençlerimizi ödüllendirmek, aileleri ise onurlandirmak istedik. Down sendromlu çocuga sahip ebeveynler, hayatlarini onlara göre planlayarak, çok büyük özverileriyle yetistiriyor. Her seylerinden fedakarlik yapiyorlar. Gönüllerince eglenip mutlu oldular. Bize destek veren Büyüksehir Belediye Baskanimiz Mustafa Demir’e çok tesekkür ediyoruz” diye konustu.



Hedefi dünya sampiyonlugu

Basarilariyla çocuklara örnek olan Avrupa, Dünya ve Olimpiyat Sampiyonu down sendromlu Milli Atlet Ali Topaloglu, “Geçen hafta Italya Avrupa Sampiyonasi’nda ülkemi ve Samsun’u layikiyla temsil ederek gülle atmada altin madalya kazanip Avrupa Sampiyonu, erkekler 200 metre kosuda ise ikinci oldum. Çok mutluyum. O an bayragimizi göndere çekildigini görünce duygulanip hüngür hüngür agladim. Hedefim 19-26 Mart’ta Antalya’da düzenlenecek 2024 Dünya Trisome Oyunlari Sampiyonasi’nda altin madalya kazanmak. Milli takim antrenörlerimizle sampiyonaya hazirlaniyorum. Cumhurbaskanimiza, Gençlik ve Spor Bakanimiza ile ödül gezisi düzenleyen baskanimiz Mustafa Demir’e çok tesekkür ediyorum” dedi.



Ilk Türk sporcu oldu

Geçen yil Çekya’daki dünya sampiyonasinda masa tenisinde mücadele eden ilk Türk sporcu olup bronz madalya kazanan 23 yasindaki Salihcan Öztankal ise, “Bu yil sampiyonada erkeklerde Avrupa 3’üncüsü, çiftlerde ve mikslerde Avrupa 2’incisi ve yas kategorisinde ise Avrupa Sampiyonlugu’nu ülkeme kazandirdim. Sehrimin tanitimina katki vermenin gururunu yasiyorum. Insallah dünya sampiyonlugunu da getirecegim” ifadelerine yer verdi.

Samsun Büyüksehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Baskanligi Engelli Hizmetleri Birim Sorumlusu Çagla Yücel, bu tür etkinliklerin devam edecegini söyledi.

Kaynak: İHA