10. Eker I Run Katilimcilari Rekora Kostu

Spor sevgisiyle, eglencenin ve yardimseverligin ayni platformda bulustugu 10. Eker I Run, dopdolu bir programla katilimcilara unutulmaz anlar yasatti. 1 Ekim 2023 Pazar günü Bursa Eker Meydan’da binlerce kosu severin yogun ilgisiyle düzenlenen organizasyonda, dünyanin dört bir yanindan 4 bin 500 kosucu yer aldi. 42K Maratonu’nun kadinlar birincisi Özlem Isik olurken, 42K erkeklerde ise birincilik ipini gögüsleyen sporcu Oguzhan Emre Singer oldu.

10. Eker I Run Katilimcilari Rekora Kostu
Dogal güzellikleri bakimindan Türkiye’nin görülmesi gereken yerleri arasinda yer alan Uludag’in zirvesinden sabah 07.30’da baslayan 10. Eker I Run’in heyecani gün boyunca devam etti. Uludag’dan 42K Maratonu ve Maraton Bayrak Yarisi Starti ile baslayan 10. Eker I Run’da, 6-12 yas araligindaki çocuklarin katildigi Minik Adimlar Kosulari’nin yani sira 5K, 15K ve Paten Yarisi gerçeklesti.

Yesil doganin içinden geçen özel parkuruyla birçok kosucunun deneyimlemek istedigi Eker I Run, Uludag Oteller Bölgesi’nin benzersiz atmosferinde 1800 metre rakimda basladi.

Verilen startin ardindan, yokus asagiya kivrim kivrim uzanan parkurun keyfini yasayan sporcular, Nilüfer ilçesine bagli Eker Meydan’daki finise kadar nefes kesen bir mücadele ortaya koydu. Dereceye girmek için büyük bir çaba ve azim gösteren kosucular, yagmurlu havanin yol açtigi zor sartlarina ragmen yarismayi büyük bir coskuyla tamamladi.

Bursa Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Fethi Yildiz ve Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem yarislarin startini verdi

Eker Meydan’da, saat 11.20’de gerçeklesen 15K yarisinin starti Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem tarafindan verilirken, saat 12.00’de yapilan 5K yarisinin starti ise Bursa Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Fethi Yildiz ve Eker Süt Ürünleri Genel Müdürü Ahmet Eker tarafindan verildi.

10. yilinda kosu dünyasinda bilinen ve profesyonel kosucularin takvimlerine giren bir etkinlik haline gelen Eker I Run’in programinda heyecan dolu yarislarin yani sira; DJ performanslari ve dans etkinlikleri de yer aldi.

42K Maratonu’nun kadinlar birincisi Özlem Isik, “Bu yil yaris boyunca bize yagmur da eslik etti. Doganin atmosferinde çok keyifli bir kosu oldu. Geçen yil 42 kilometrenin birincisi de bendim. Bir önceki yilda 15 kilometreden yurt disina gitmistim. Ondan önceki yil, ödülüm olmasa da hamile olarak buradaki 15 kilometre parkuru tamamlamistim. Bu da benim ödülüm sayilir. Simdi Eker, beni Milano Maratonu’na gönderecek. On yildan beri yapilan organizasyona 5 yildir katiliyorum. Ama çogu yarisa göre basarili. Su istasyonlari da dahil, dogaya saygili bir organizasyon” dedi.

42K Maratonu’nda erkeklerde birincilik ipini gögüsleyen Oguzhan Emre Singer ise, “Amatör olarak kosu yapiyorum. 42 kilometrelik kosuda birinci oldum. 10 senedir yapilan bu organizasyonun 5 yilinda ben yerimi almistim. Geçen sene de 42 kilometreyi ikinci bitirmistim. Bu sene sans benden yanaydi. Çok güzel bir hava ve manzara esliginde bir kosu gerçeklestirdik” diye konustu.

Eker Süt Ürünleri Pazarlama Müdürü Özge Kiraz da, “Eker olarak, sporla iç içe bir markayiz. Saglikli, lezzetli ve kaliteli ürünler üretmekle birlikte insanlarin hayatina dokundugumuz, onlari spor yapmaya tesvik eden etkinlikler düzenliyoruz. Insanlarin sadece izlemekle kalmadigi, ayni zamanda yapabildigi sporlara destek oluyoruz. 7’den 70’e herkesin ortak paydasi olan kosu da bu sporlarin basinda geliyor. ‘Kosuyoruz’ mottosuyla gerçeklestirdigimiz 10. Eker I Run’da; sporu, eglenceyi ve iyiligi bulusturduk. 2014’te 600 kosucunun katilimiyla basladigimiz Eker I Run’da, bu yil 4 bin 500 kosucu bizimle beraber oldu. Etkinligimiz her geçen yil katilimci sayisini artirarak, kendi içinde geliserek yolculuguna devam ediyor. Sadece kosanlar degil ayni zamanda onlarin yaninda olan etkinlige katilimci ve ziyaretçi olarak gelenlerle beraber neredeyse on bin kisi bugün alanda bizlerle beraber. Bu yüzden gerçekten çok mutluyuz. Eker I Run’da adimlar sadece kosmak için degil yardimseverlik için de atildi. Adim Adim bünyesindeki 15 STK ile beraber yapilan Yardimseverlik Kosulari’nda bagis rekoru kirdigimiz için çok mutluyuz. Daha henüz kosu tamamlanmadan baslamadan 1,5 milyonu geçen bagis miktari toplandi. Bu da aslinda sadece kosmak için degil, kosarken adimlarini daha anlamlandirmak ve farkli kitlelere yardimci olmak, hayatlarini degistirmeye dokunmak adina bir seyler yapmak isteyenlere imkan saglamis oluyoruz. Kosu tamamlandiginda da bu rekorun ikiye katlanacagini, yaklasik üç milyonluk bir bagis toplanacagini umut ediyoruz. Spora destek vermeyi, insanlari saglikli yasama davet etmeyi sürdürecegiz” seklinde konustu.

42K Maratonu’nda ilk 3 siralamasi su sekilde gerçeklesti:

“Kadinlarda birinci Özlem Isik 3 saat 29 dakika 36 saniye, ikinci Yuliya Mironova 3 saat 52 dakika 25 saniye ve üçüncü Hülya Takim 4 saat 1 dakika 5 saniye. Erkeklerde birinci Oguzhan Emre Singer 2 saat 26 dakika 25 saniye, ikinci Levent Kuva 2 saat 32 dakika 46 saniye ve üçüncü Cemalettin Suntur 2 saat 38 dakika 24 saniye.”

42K ve 15K birincilerine Milano Maratonu bileti

Eker I Run geçmis yillarda oldugu bu yil da en iyi dereceyi yapanlara özel bir hediye sundu. 10. Eker I Run’in 42K Maratonu ve 15K Yarisi birincileri, Milano Maratonu’na katilma hakki kazandi.

42K Maratonu’nun yani sira yapilan 15K, 5K kosularinda ise ilk üç siralamasi su sekildeydi:

“15K kadinlarda Ece Calp 1 saat 1 dakika 10 saniye, ikinci Nuray Bulut Göktepe 1 saat 4 dakika 52 saniye ve üçüncü Aysegül Akdogan 1 saat 6 dakika 44 saniye. 15K erkeklerde birinci Aykut Tasdemir 50 dakika 50 saniye, ikinci Yunus Emre Akkus 51 dakika 34 saniye ve üçüncü Ismail Özkan 52 dakika 26 saniye. 5K kadinlarda birinci Cemre Civelek 20 dakika 30 saniye, ikinci Iklim Aslan 21 dakika 12 saniye ve üçüncü Alena Volkova 24 dakika 15 saniye. 5K erkeklerde birinci Doga Nalbantoglu 16 dakika 39 saniye, ikinci Sezgin Uluhan 16 dakika 56 saniye ve üçüncü Muhammed Bilal Osman 17 dakika 56 saniye.”

Gelecegin rekortmenleri ilk adimlarini Eker I Run’da atti

10. Eker I Run’in kayit sürecinde, Minik Adimlar kategorisinin kontenjani hizla doldu. Gösterilen yogun ilgi parkurlara da yansidi ve minik kosucular arasinda tatli bir rekabet yasandi. Gelecegin rekortmenleri hayallerinin pesinde ilk adimlarini Eker I Run’da atarak yarislari tamamladi.

Paten yarisi ilgi odagi oldu

2019’da Türkiye’nin ilk paten yarisi olarak yapilmaya baslayan Eker I Run Paten Yarisi, bu yil da organizasyonda ilgi odagi oldu. Farkli yaslardan patenciler, güvenlige öncelik vererek seyir zevki yüksek bir mücadele ortaya koydu. Eglence dolu paten yarislari 10. Eker I Run’a renk ve nese katti.

Eker I Run’da evlenme teklif etti

10. Eker I Run’da yarisma heyecaninin yani sira bir de evlilik teklifi sürprizi yasandi. 15K kategorisinde kosan katilimcilardan biri 5K parkurunda kosan kiz arkadasina evlenme teklif etti. O ana tanik olanlarin alkislari arasinda "Evet" cevabini alan yarismaci, evlilik teklifi için bu özel günü planladigini ve çok mutlu oldugunu dile getirdi.

Yardimseverlik Kosulari ile tüm zamanlarin en büyük kaynagi olusturuldu

10. Eker I Run’da Adim Adim is birligi ile gerçeklesen Yardimseverlik Kosulari’nda sivil toplum kuruluslarinin projeleri için tüm zamanlarin rekor bagisi toplandi. 4 bin 766 bagisçi, 691 gönüllü sporcunun katkisiyla 1 milyon 700 bin TL kaynak olusturuldu. Sporculara iyiligin pesinden kosma firsati veren organizasyon kapsaminda https://ipk.adimadim.org/ adresi üzerinden iki hafta süreyle daha bagis toplanmaya devam edilecek.

10. Eker I Run’da kampanyalariyla yer alan 15 STK’nin listesi söyle:

“Bursa Lösemili Çocuklara Yardim Dernegi (LÖDER), Çagdas Yasami Destekleme Dernegi (ÇYDD), Ilgi Otizm Dernegi, Kanserli Çocuklara Umut Vakfi (KAÇUV), Türkiye Kas Hastaliklari Dernegi (KASDER), Kadin Emegini Degerlendirme Vakfi (KEDV), Koruncuk Vakfi, Otizmli Bireyleri Destekleme Vakfi (OBIDEV), Paylasimci Toplum Dernegi, Türkiye Egitim Gönüllüleri Vakfi (TEGV), Türk Egitim Vakfi (TEV), Tohumluk Sosyal Yardimlasma Egitim Kültür ve Sanat Vakfi, Tohum Türkiye Otizm Erken Tani ve Egitim Vakfi, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfi (TSÇV), UNICEF Türkiye Milli Komitesi.”

Bursa Büyüksehir Belediyesi, Gençlik ve Spor Bakanligi, Türkiye Atletizm Federasyonu, Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü ile Bursa Kültür Turizm ve Tanitma Birligi, Resmi Partner olarak 10. Eker I Run’a katki sagladi. Adim Adim olusumu, organizasyonun Sosyal Sorumluluk Partnerligini üstlendi. 10. Eker I Run; Michelin, SPX, Koçaslanlar Holding, Bursa Teleferik, 6000 Meydan, Eker Meydan, Uludag Içecek ve Uludag Elektrik’in destegiyle düzenlendi.

Kaynak: İHA