Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Otoyol Ve Köprü Hizmetlerinin Fiyatlarinda Yil Boyu Herhangi Bir Artisa Gidilmeyecek'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Otoyol ve köprü hizmetlerinin fiyatlarinda yil boyu herhangi bir artisa gidilmeyecektir” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Otoyol Ve Köprü Hizmetlerinin Fiyatlarinda Yil Boyu Herhangi Bir Artisa Gidilmeyecek'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Kabine Toplantisi’nin ardindan Millete Seslenis konusmasini gerçeklestirdi. Erdogan, “Emeklilikte Yasa Takilanlar (EYT) olarak bilinen sorunu herhangi bir sinirlamaya gitmeksizin çözüme kavusturacak çalismayi yakinda TBMM’nin takdirine sunuyoruz” dedi.

Halen devam eden ilgi sebebi ile bu projenin sürdürülmesi kararini aldiklarini belirten Cumhurbaskani Erdogan, geçtigimiz hafta gerçeklestirdigi programlarla ilgili bilgiler paylasarak, “Yeni yilin ilk isgününün anlamina uygun sekilde 2022 ihracat rakamini açikladigimiz bir törenle karsiladik. Tarihin en yüksek ihracat rakami olan 254,2 milyar dolarlik basari için tüm sanayicilerimizi, üreticilerimizi, ihracatçilarimizi tebrik ediyorum. Son 7 yilda 7kat artirdigimiz ihracatta geldigimiz seviyeyi önemsiyor ama yeterli bulmuyoruz. Sali günü sözlesmeliden kadroya geçen kardeslerimizle bulusmamizda yeni yilin memur ve emekli maas artislarinin ilk etabini yüzde 25 olarak açikladigimiz bu artis içimize sinmedigi için ilgili bakanlarimiza baska alanlardan fedakarlik yaparak bu orani artirma yönünde çalismalarini süratle neticelendirme talimati verdim” dedi.

Çarsamba günü mecliste memur emekli maas artis oraninin yüzde 30’a yükseltildigini duyurdugunu ifade eden Erdogan, “Ayni günün aksaminda medyamizin kiymetli temsilcileri ile bir araya geldik. Çiftçilerimizle bulustuk” diye konustu.



“Firtina obüsleri düsmana korku, dosta güven”

Cumartesi günü Antalya’da, Kumluca ve Manavgat’i içeren bir dizi programa katildigini ifade eden Erdogan, “Antalya’daki 90 bin kisinin katildigi bir bulusmayi yaptik. Kumluca’da 13 bin kisinin katildigi programda onlarla bir arada olduk. Daha sonra Manavgat’a geçtik orada da 10 bini askin vatandasimizla bir arada olduk. Kumluca’da selden zarar gören vatandaslarimizin verdigimiz destekle hizla toparlandigini görmekten memnun kaldik. Hamdolsun anahtar teslim töreninde devletimizin gücüne ve kabiliyetine vatandaslarimizla birlikte sahitlik ettik. Hem yanan konutlarin yerine yapilan yeni evlerle hem agaçlandirma çalismalariyla ülkece ne kadar gurur duysak azdir. Ayni günün aksaminda kadinlarimizla Menderes’in yadigari eski dokuma fabrikasinin müzeye dönüstürülmüs yerinde güzel bir bulusma gerçeklestirdik. 700 civarinda kadinimizla bir arada oldugumuz bu toplantida cosku, heyecan, müzik, bulusma hepsi bir aradaydi. Pazar günü gençlerimizin coskusuna ortak oldugumuz bir programla, 10 bin gencin bir araya geldigi bir programdaydik. Bu sabah Sakarya Arifiye’den yola çiktik. Arifiye’de yeni nesil firtina obüslerinin TSK’ya teslim törenine katildik. Bu firtina obüsleri düsmana korku, dosta güven. Bu vesileyle Arifiye’de üretilen Altay Tanki ve zirhli personel tasiyicilarini inceleme firsati bulduk. Arifiye Fabrikasi muhalefetin satildi, kapatildi diye diline doladigi bin bir yalan iftirayi ardi ardina siraladigi yerdir. Satildi denilen, kapatildi denilen fabrikanin ülkemize ve ordumuza yaptigi hizmetleri görünce bu yalanlari söyleyenlerin yüzleri birazcik da olsa kizarmistir. Yarin esnaflarimizla bir araya geliyoruz, Çarsamba günü ombudsmanlik, Persembe Bilim Teknoloji Kurulu Toplantilarina katiliyoruz” açiklamasini yapti.

"Rami Kislamiz, Istanbul’un millet kütüphanesi olacak"

Cuma günü Istanbul’da gerçeklesecek açilisa muhalefeti davet ettigini söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, “Meshur Rami Kislamizi nasil burada Millet Kütüphanemiz varsa Istanbul’umuz da insallah Rami Kislamiz Istanbul’un Millet kütüphanesi olacak. Istanbul’un en büyük Avrupa’nin sayili kütüphanelerinden birinin açilisini yapiyoruz. Mimarisi ile orada tarih yeniden insallah ayaga kalkiyor. Bu konuda Kültür Turizm Bakanima ve bu çalismayi yürüten mimar mühendis arkadaslarimiza, yüklenici firmaya çok tesekkür ediyorum. Zira, o kislanin içinde esnaflik yaptim. Gida sektöründe çalistigim zaman Rami Kislasi gida sektöründe Unkapani’ndan oraya tasindigimiz bir yerdi. Oradan bunlari farkli bir yere tasiyana kadar akla karayi seçtik. Bitmedi isimiz Cumartesi günü Muglali kardeslerimizle hasret giderecegiz Ülkemizi 81 vilayetiyle gelistirme, kalkindirma, büyütme çalismalarimizi kesintisiz sürdürüyoruz” diye konustu.



“Otoyol ve köprü hizmetlerinin fiyatlarinda yil boyu herhangi bir artisa gidilmeyecek”

Otoyol ve köprü hizmetlerinin fiyatlarinda yil boyu herhangi bir artisa gidilmeyeceginin müjdesini paylasan Cumhurbaskani Erdogan, “Kamu özel ortakligi modeliyle hayata geçen ulastirma projelerimiz daha plan ve yatirim asamasindayken birileri tarafindan yalanla, iftira ile, çamur atilarak engellenmeye çalisildi. Halbuki bu model sayesinde kamu bütçesine yük getirmeden pek çok projeyi hizla hayata geçirme imkani bulduk.

Garanti seviyelerine ulasma seviyesine kadar katki verdigimiz projelerin hemen hepsi hazinemiz için önemli birer gelir kaynagina dönüsüyor. Yatirima, üretime, turizme, çevreye yaptiklari katkiyla hesapladigimizda milli gelirimize yaklasik Osmangazi Köprüsü’nün 10 milyar dolar, Istanbul- Izmir Otoyolunun 29 milyar dolar, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün 5 milyar dolar, Avrasya Tüneli2nin 7 milyar dolar, Istanbul Havalimani’nin 80 milyar dolar katkisi olmustur. Diger projelerin her biri bölgesine ve ülkemize ciddi tasarruf saglamaya, ekonomik deger üretmeye, insanimizin hayatini kolaylastirmaya devam etmektedir. Bugün Türkiye Yüzyili’ni konusuyorsak gerisindeki en önemli güç kaynaklarindan biri 200 milyar dolari bulan yatirimla ülkemizin ulastirma altyapisi sorununu çözmüs olmamizdir” dedi.



“Asgari ücret destegini 400 liraya yükselterek bu dogrultuda önemli bir adim daha attik”

Kamu özel ortakligi yatiriminda önümüzdeki yil dengenin saglanacagini 2025’ten itibaren çok daha büyük kazançlarin ülkenin hanesine yazilacagini kaydeden Cumhurbaskani Erdogan, “2023’te otoyol ve köprü ücretlerini artirmama kararini sizlerle paylasiyoruz. Son kabine ve Grup toplantimizda bakanliklarimizin 2022 yili faaliyetleri ve 2023 programlarini özetle de olsa sizlere takdim etmistik. Geçtigimiz yil çalismada devlet, isçi ve isverenlerin katilimiyla yürütülen asgari ücret tespit çalismalarinda yilbasinda 4 bin 253 lira temmuz ayinda 5 bin 500 lira rakamlarini belirledik. Bu yil 8 bin 507 lira olarak uygulayacagimiz asgari ücretin hem çalisanlarimizi enflasyona ezdirmeyecek hem de istihdami koruyacak bir seviyede saglamakta kararliyiz. Daha önce gelir ve damga verdilerinden muaf tuttugumuz asgari ücret destegini 400 liraya yükselterek bu dogrultuda önemli bir adim daha attik” ifadelerini kullandi.

“ISKUR ile 17 bini kamuda olmak üzere 1.4 milyon vatandasimizin istihdamina aracilik ettik”

Kamu çalisani ve emeklilerin uzun süredir bekledigi ek gösterge düzenlemesinin meclise sunuldugunu belirten Cumhurbaskani Erdogan, “10 bin madencinin saglik gözetimini yaptik. Is arayan vatandaslarimizi isverenlerle bulusturan ISKUR ile 17 bini kamuda olmak üzere 1.4 milyon vatandasimizin istihdamina aracilik ettik. Mesleki deneyimi olmayan vatandaslarimizi istihdama dahil etmek için düzenledigimiz isbasi egitim programindan 151 bin kisi yararlandi. Toplum yararina çalisma programlariyla 111 bine yakin vatandasimizin kamu hizmetlerinde degerlendirilmesini sagladik. Ülkemizin neredeyse tamamini kapsayan sosyal güvenlik semsiyesini daha da genisletecek projeleri hayata geçirmeyi sürdürdük” dedi.

Tüm süreçlerde elektronik devlet hizmetlerinin etkin sekilde kullanilmasinin temin edildigini belirten Erdogan, “Kronik hastalik, ilaç raporlarinin süresini en son 30 Haziran 2023’e kadar uzatarak bu durumdaki vatandaslarimiza ve yakinlarina kolaylik sagladik. Bu yil çalismada, ülkemizin degisen ihtiyaçlarina ve küresel gelismelere uygun sekilde yeni ulusal istihdam stratejimizi hazirliyoruz. Dezavantajli gruplarin istihdamini sürdürülebilir kilacak yaklasimlar gelistiriyoruz. Gençlerimiz basta olmak üzere isgücümüzün niteligini piyasanin ihtiyaçlariyla bütünlesecek programlari yayginlastiriyoruz. Yükümlülerini titizlikle yerine getiren isverenlerimizi beyaz bayrak sistemiyle örnek gösterecek çalisma yapiyoruz. Aktif isgücü piyasasini programlarini genisleterek mesleki egitimi ve isbasi egitimini destekliyoruz” açiklamasini yapti.

“Kültürel miras listesine en çok deger kaydettiren 3. ülke olduk”

“Ek gösterge ve emeklilikte yas düzenlemesi islemlerini süratle tamamlayarak çalisanlarimizi bir an önce haklarina kavusturuyoruz” diyen Erdogan, “E -devlet islemlerini sadelestirip artiriyoruz. Geçtigimiz yil kültür ve turizmde UNESCO somut olmayan kültürel miras listesine en çok deger kaydettiren 3. ülke olduk. Yurtdisindaki bin 120 adet kültür varligimizin ülkemize iadesini temin ettik. Arkeolojik kazilarla müzelerimize 10 bin 500 eser daha kazandirdik. Cumhuriyetimizin 100. Yili kapsaminda Ankara’daki pek çok sembolik yapinin restorasyonunu tamamladik. Ecdada vefa sanati ihya Projesi kapsaminda Istanbul’da 52 türbesinin restorasyonunu gerçeklestirdik” dedi.



“Kültür sanat faaliyetlerini toplam 510 milyon lira kaynakla destekledik”

Ülke içinde 117 yurtdisinda 3 vakif eserin restorasyonunun bitirildigini söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, Türk Dünyasi Kültür Baskenti ilan edilen Bursa’daki müzelerin yenilendigini bildirdi. Erdogan, “Kütüphanelerimizden 62’sini daha yenileyerek hizmete açtik. Alisveris merkezleri, garlar, cezaevleri gibi kalabalik mekanlarla kurdugumuz yeni kütüphaneleri hizmete sunduk. Halk kütüphanelerimizde 82’sini millet kiraathanesi formatina dönüstürdük. Bir milyon evladimizi sinema ile tanistirdik. Özel tiyatrolari 42 milyon lira sinema sektörünü 200 milyon lira telif haklariyla ilgili kültür sanat faaliyetlerini toplam 510 milyon lira kaynakla destekledik. Devlet Opera ve Balemiz, temsiller ve turnelerde 238 bin seyirciye ulasti. Tarihi alanlarimizdaki çalismalari dünyada bir rekor olan 700 noktada sürdürerek düzenlemesi biten yerleri hizmete açtik” seklinde konustu.



“Turizm sektöründe 51 milyonun üzerinde turist ve 46 milyar dolara yakin turizm geliriyle dünyada 3. siraya çikma hedefini yakaladik”

Cumhurbaskani Erdogan, büyük ilgi gören Kültür Yolu Festivallerinin 5 sehirde 7 defa gerçeklestirildigini belirterek, toplamda 4 bin etkinligin 33 milyon vatandasla bulustugu Kültür Yolu festivallerini Anadolu’ya yayarak sürdürdüklerini kaydetti.

Turizm sektöründe 51 milyonun üzerinde turist ve 46 milyar dolara yakin turizm geliriyle dünyada 3. siraya çikma hedefinin yakalandigini dile getiren Cumhurbaskani Erdogan, “Turizm sektörünün nitelikli personel ihtiyacini karsilamak için okullarimizla otellerimizi eslestiren projeyi yayginlastirarak 3 dilde egitime geçtik. Güvenli turizm programi ile 12 bin 200’ü askin tesis ve araci sertifikalarini vererek resmiyete güçlü hale getirdik. Istanbul’un dünyaca ünlü Michelin rehberine dahil olmasini temin ettik. Insallah ilerleyen tarihlerde Mugla, Izmir, ve Antalya’nin da bu rehberde yer almasini saglayacagiz. TIKA vasitasiyla 100’ün üzerinde ülkede bin 300 ‘e yakin kalkinma projesi gerçeklestirdik. Yurtdisinda restore ettigimiz kültür varligi seviyemizi 140’a çikardik. Türkiye Burslariyla 171 ülkeden 5 bin ögrencinin ülkemizde yüksekögrenim görmesini temin ettik. Bu yil Kültür ve turizmde baslattigimiz çalismalarini katlayarak ülkemizin marka degerini güçlendirmeyi sürdürecegiz” dedi.

Bundan sonra her yil 5 yeni sehri ilave ederek festivalleri yayginlastiracaklarini aktaran Erdogan, “Geçtigimiz yil sosyal hizmetlerde her kesimi destekleyerek, ülkemizde hiçbir bireyin kendisini kimsesiz hissetmemesi için çalistik. Eskilerin bir sözü var. Ne zaman zemheri ayazinda bacasi tutmayan bir ev görsem bilirim ki ya evde kimse yoktur ya da evdekilerin kimsesi yoktur” diye konustu.



“2.8 milyon haneye elektrik yardimi baslatildi”

2022 yilinda yapilan sosyal yardim harcamalarinin toplam tutarinin 578 milyar lirayi buldugunu aktaran Erdogan, son olarak elektrik yardimi kapsaminin genisleterek 2.8 milyon haneye elektrik yardimi baslatildigini söyledi.

Yakacak yardimini dogalgazi da dahil ederek vatandaslarimiza su kis kiyamette ilave destek verdik. Aile Sosyal destek programi kapsaminda 1.6 milyon haneye toplamda 4.1 milyon haneye ulasarak vatandasimizin dertlerini sikintilarini verilen hizmetlerin etkisini yerinde gördük. Çalismalarimizi daha etkin sekilde yürütmek için yeniden yapilandirdigimiz sosyal hizmet merkezlerimizin sayisini 397’ye çikardik. Genis bir yelpazede egitim verdik. Aile danismanligi hizmetlerimiz kapsaminda 95 bin basvuru sahibine destek sagladik” ifadelerini kullandi.

“Engelsiz gündüz bakimevlerinin sayisini 130’a, yasli gündüz bakimevlerinin sayisini 138’e yükselttik”

Aile danismanligi hizmetleri kapsaminda 95 bin basvuru sahibine destek sagladiklarini açiklayan Cumhurbaskani Erdogan sunlari kaydetti:

“Afetlerde vatandaslarimizin yaninda yer alarak 75 binin üzerindeki kisiye psikososyal destek hizmeti sunduk. Risk altindaki çocuklarimizi 46 bini askin izlemeyle takip altinda tuttuk. Yaklasik 154 bin çocugumuza sosyal ve ekonomik destek hizmeti verdik. Özel sektörde ise yerlestirilen koruma altindaki çocuk sayisini 10 bine yaklastirdik. Engelsiz gündüz bakimevlerinin sayisini 130’a, yasli gündüz bakimevlerinin sayisini 138’e yükselttik.”
Kaynak: İHA