Baskan Büyüksimitci Açiklamasi '2023'De Ihracattaki Kayiplarimizi Telafi Edecegimize Inaniyoruz'

Kayseri Sanayi Odasi (KAYSO) Ocak ayi meclis toplantisinda konusan KAYSO Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Büyüksimitci, “2023’de güçlü büyüme performansinin sürdürülebilmesi için var gücümüzle çalisacagiz” dedi.

Baskan Büyüksimitci Açiklamasi '2023'De Ihracattaki Kayiplarimizi Telafi Edecegimize Inaniyoruz'
KAYSO Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantiya KAYSO Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Büyüksimitci, Kayseri Ileri Malzemeler (KIM) Sanayi ve Teknoloji A.S. Genel Müdürü Murat Sert, yönetim kurulu üyeleri ve oda üyeleri katildi.

2023 yilinin ikinci çeyreginde özellikle ihracat tarafindaki kayiplari telafi edeceklerine inandiklarini söyleyen KAYSO Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Büyüksimitci, “Acisiyla, tatlisiyla 2022 yilini geride biraktik. Covid 19 salgini sonrasinda 2021’de dünya piyasalari hizli bir toparlanma ile yüzde 5,2 oraninda bir büyüme yasadi. 2022 Subat ayinin sonlarina dogru baslayan Rusya-Ukrayna savasi bölgesel tedarik zincirlerinde kirilmalara ve enerji maliyetlerinde ciddi artislara yol açti. Artan enerji maliyetleri, yükselen enflasyon ve sikilastirici para politikalariyla birlikte, küresel büyümeye iliskin beklentiler de asagi dogru revize edilmis oldu. Üçüncü çeyrekten itibaren, küresel ekonomideki yavaslamanin etkisiyle dis talep ve sanayide ivme kaybi yasandi. Diger taraftan 2022’nin üçüncü çeyreginde yüzde 3,9 büyüyen ekonomimiz, üst üste 9 çeyrektir büyümesini sürdürdü. Ülke olarak 2022 yilini insallah yüzde 5 civarinda bir büyüme ile tamamlamis olacagiz. Hatta bir miktar da geçebiliriz. 2023 yilinda da Türkiye ekonomisinin ihracat öncülügünde güçlü büyüme performansini sürdürmesi için var gücümüzle çalismaya devam edecegiz. Uluslararasi kuruluslar tarafindan açiklanan verilere baktigimizda; gelismis ekonomilerin 2023’de ciddi bir büyüme kaybi yasayacaklari öngörülmekte. IMF, 2022 yili küresel büyüme beklentisini, yüzde 4,4 seviyesinden yüzde 3,2’ye düsürdü. 2023 yili beklentisini de yüzde 2,7 seviyesine indirdi. Bu rakamlardan da anlasilacagi üzere, 2023 yilinda Türkiye ve dünyayi zorlu bir süreç bekliyor. Ülke olarak biz de küresel ölçekte yasanan zorluklardan ister istemez etkilenecegiz. Ancak, 2023 yilinin ikinci çeyreginden sonra, küresel ekonominin yavas yavas toparlanmaya baslamasiyla özellikle ihracat tarafindaki kayiplarimizi telafi edecegimize inaniyoruz. Dünyadaki gelismelerin ihracatimiza olumsuz yansimalarini en aza indirmek için, ürün ve pazar çesitliligimizi artirarak, yeni rekorlara imza atacagiz” dedi.

Baskan Büyüksimitci, asgari ücret ve SGK prim tesviklerinin istihdama ve üretime olumu katki saglayacagini söyleyerek, “Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan, geçen hafta yapmis oldugu açiklamasinda, bizim de taleplerimiz arasinda yer alan asgari ücret desteginin 400 TL’ye yükseltilmesi ile ilgili müjdeli haberi verdi. Üretimin ve istihdamin artirilmasi için isletmelerimizin üzerindeki yüklerin hafifletilmesini çok önemli görüyoruz. Bu destek, istihdama ve üretime olumlu katki saglayacaktir. Yine taleplerimiz arasinda yer alan ise yeni alinan kadin ve gençler ile mesleki yeterlilik belgesi sahibi olanlara yönelik SGK prim tesvikinin geçerlik süresi 31.12.2023’e uzatildi. Imalat sanayi ve bilisim sektöründe ilave istihdama yönelik tesviklerin geçerlik süresinin de 1 yil uzatilacagi bilgisini aldik. Tüm bu desteklerinden dolayi Sayin Cumhurbaskanimiza ve ilgili bakanlarimiza sükranlarimi sunuyorum” ifadelerini kullandi.

Yesil mutabakatin bu yilin en önemli konularindan oldugunu söyleyen Baskan Mehmet Büyüksimitci, sözlerine su sekilde devam etti:

“Bu yil en önemli konularimizin basinda Yesil Mutabakat geliyor. Avrupa Birligi, sinirda karbon uygulamasina 1 Ekim 2023’ten itibaren baslanacagini duyurdu. Özellikle karbon emisyonu yüksek sektörlerimizin bir an önce gerekli adimlari atmasi gerekiyor. Aksi takdirde ticaretimiz ciddi zarar görecektir. Sinirda Karbon Düzenleme Mekanizmasi çerçevesinde simdilik demir-çelik, çimento, gübre, alüminyum, elektrik ve hidrojen olmak üzere 6 sektör var. Geçis dönemi sonunda ise organik kimyasallar ve plastikler gibi farkli sektörlerin de dahil edilmesi mümkün görünüyor. Bu süreçte hem ülke hem de sanayiciler olarak çok hizli bir sekilde hazirlik yapmaliyiz. Aksi takdirde bunun bedelini özellikle ihracat yaparken ödemek zorunda kaliriz. KAYSO olarak biz de bu süreçte, odamiz bünyesinde kurdugumuz Yesil Dönüsüm ve Dijital Dönüsüm ofislerimiz ile uygulayacagimiz projelerle, sanayicilerimize her türlü destegi vermeye haziriz. Ben konusmami burada tamamalarken, güçlü bir Türkiye için sanayiciler olarak 2023 yilinda da üretmeye devam edecegiz. Devletimizden de sanayicilerimizin maliyetlerini yükselten ve büyümelerinin önünde engel olusturan yüklerin kaldirilmasini talep ediyoruz. Bir yili daha geride birakmis olmamiz hasebiyle, Meclis Baskanlik Divani ve Yönetim Kurulumuzdaki arkadaslarimiz basta olmak üzere, Yüksek Istisare Kurulu Üyelerimize, Meclis Üyelerimize, Disiplin Kurulu Üyelerimize, Meslek Komitesi Üyelerimize ve Genel Sekreterimiz nezdinde tüm çalisma arkadaslarima verdikleri katki ve desteklerden dolayi tesekkür ediyorum. Yeni yilin hepimize saglik, huzur ve bereket getirmesini diliyorum.”

Baskan Büyüksimitci’nin konusmasinin ardindan KIM Teknoloji Genel Müdürü Murat Sert, oda üyelerine sunum yapti.
Kaynak: İHA