Gelecekte Sinir Güvenligimiz Dronlardan Sorulacak

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi sürü drone teknolojileri üzerinde deneysel çalismalar yapiyor.

Gelecekte Sinir Güvenligimiz Dronlardan Sorulacak
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (SBTÜ) Yapay Zeka ve Robotik anlaminda gelecege dair yaptigi yatirim ve alt yapi çalismalariyla ön plana çikmaya devam ediyor. Üniversite bünyesinde bulunan Lütfü Abay Yapay Zeka ve Robotik Kontrol Laboratuvari’nda, milli savunmada kullanilabilecek sürü droneler üzerine çalisiliyor. Yapay zekayla çalisan sürü dronelerin gelecekte sinir karakollarinda gözetleme ve tarama faaliyetlerinde kullanilmasi hedefleniyor. Tasarlanan sürü dronlarin toplu ve koordineli bir sekilde hareket edebilmesi ve verilen görevi eksiksiz bir sekilde yerine getirmesi için hazirlanan kodlar üzerinde yogun mesai harcaniyor.

SBTÜ Uçak Mühendisligi Bölümü Arastirma Görevlisi Nurullah Özkan, tasarlanan sürü dronlarin kullanim yerine ve amacina göre gelistirilebilecegini belirterek, “Burada sürü drone çalismalari yapiyoruz. Bu çalismalarda dronelarin topluca hareket, inis kalkis ya da belli bir görevi tamamlama çalismalarini yapiyoruz. Genelde bu gibi sürü drone çalismalari veya bireysel drone çalismalari sektörde askeri alanlarda sinir gözetlemeleri ve savas ortamlarinda istenilen görevi yerine getirmek için kullanilir. Bizim su an ki çalismalarimiz arastirma ve deneysel amaçli ve bunlara temel olusturmak için yapilan çalismalardir. Ama kullanim yerine ve amacina göre gelistirilebilir, sayisi arttirilip azaltilabilir. Tabi kullanilacak dronun kullanim amacina göre agirlik ve batarya seçimini iyi yapmak gerekiyor ne kadar küçük olursa tespit edilmesi daha zor olur diyebiliriz.” seklinde konustu.



“Kaçakçilar ve mayin arama faaliyetlerinde kullanabilir”

Özkan, bu teknolojinin gelecekte sinir karakollarinda gözetleme ve mayin tarama faaliyetlerinde kullanilabilecegini ifade ederek, “Bu droneler askeri alanda sinir gözetlemeleri dedigimiz kaçaklarin sinirlari geçmeye çalistigi noktalarda belirleme yaparak askeriyeye bildirilmesi için kullanilabilir. Mayin tarama faaliyetlerinde kullanilabilir. Tabi bu görevlere özellestirilmis droneler olmasi gerekiyor. Su an da bizim yaptigimiz çalismalar bu dronelerin birlikte hareket edip belli görevleri tamamlamaya yönelik çalismalar. Küçük dronelerin atik hareket kabiliyetine sahip olmalari ve içerde çalismaya uygun olmalari sebebiyle içeride yaptigimiz çalismada bunlari tercih ediyoruz. Yüz tanima sistemi basit bir uygulama, bunu herhangi bir nesneye de yapabilirsiniz. Kodlarini yazdigim dron kamera alanina girdigimde benimle birlikte hareket edebiliyor. Savunma sanayide bunun çok daha gelismis halleri kullanilabilir. Suan da yapilan insansiz hava araçlarinda bu gelismis sistemleri kullanabiliyorlar. Görüntü isleme olmazsa olmaz yöntemlerden bir tanesidir” diye konustu.

Kaynak: İHA