Biden, Kanli Kongre Baskininin Yildönümünde 12 Kisiye Madalya Verecek

ABD Baskani Joe Biden’in 6 Ocak 2021’de düzenlenen kanli Kongre baskininin yildönümünde Beyaz Saray’da düzenlenecek tören ile 12 kisiye ABD’nin en yüksek ikinci sivil madalyasi olan Baskanlik Yurttas Madalyasi verecegi açiklandi.

Biden, Kanli Kongre Baskininin Yildönümünde 12 Kisiye Madalya Verecek


ABD’de eski Baskan Donald Trump’in destekçileri tarafindan 6 Ocak 2021’de düzenlenen kanli Kongre baskininin 2’nci yildönümünde ABD Baskani Joe Biden’in Beyaz Saray’da düzenlenecek tören ile birçok kisiye ABD’nin en yüksek ikinci sivil madalyasi olan Baskanlik Yurttas Madalyasi verecegi açiklandi. Madalyanin aralarinda kolluk kuvvetleri, seçim görevlileri, eyalet ve yerel yetkililer bulunan toplan 12 kisiye verilecegi ifade edildi. Madalya verilecek isimler arasinda, 2020 seçim sonuçlari konusunda baskilara direnen eski Arizona Meclis Baskani Rusty Bowers ve Michigan Eyalet Sekreteri Jocelyn Benson, üyeler tahliye edilirken isyancilari Senato katindan uzaklastiran Kongre Binasi’nda görevli polis memuru Eugene Goodman, Georgia seçim görevlisi Ruby Freeman yer aliyor.

Trump’in 4 suçtan suçlanmasi tavsiye edilmisti

Temsilciler Meclisi’nde kurulan 6 Ocak Sorusturma Komitesi, 19 Aralik’ta Trump’a 4 suçlama yöneltmisti. Komite, federal savcilardan Trump’i baskin nedeniyle Kongre’nin resmi sürecini engelleme, komplo kurmak, yanlis beyanda bulunmak ve ayaklanma ile suçlamalarini tavsiye etmisti.

Baskin ile ilgili kendi sorusturmasini yürüten Adalet Bakanligi’nin yakin zamanda yayinladigi bir rapora göre ise, bugüne kadar yaklasik 900 kisi isyana katilmakla suçlandi ve yaklasik 470’i suçunu kabul etti.

Kongre baskininda 5 kisi hayatini kaybetmis, 140’tan fazla kisi de yaralanmisti.
Kaynak: İHA