Orta Gelirlilere Yönelik 'Yeni Evim Kampanyasi'nin Detaylari Belli Oldu

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati ile Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, orta gelirliye yönelik hayata geçirilen "Yeni Evim Kampanyasi"nin detaylarini açikladi.

Orta Gelirlilere Yönelik 'Yeni Evim Kampanyasi'nin Detaylari Belli Oldu
Bakan Nebati ile Kurum, orta gelirliye yönelik yeni konut finansman modeliyle hayata geçirilen "Yeni Evim Kampanyasi"nin detaylarini Ankara’da bir otelde düzenlenen toplantiyla açikladi.

Buna göre kampanyayla ilk etapta 100 bin aile kisa sürede ev sahibi olacak. ‘Yeni Evim Kampanyasi’ ile orta gelirli vatandaslar için piyasa kosullarina göre daha avantajli faiz/kar payi ve vade yapisi, ilk 3 yil Hazine ve Maliye Bakanligi katkisiyla ödeme kolayligi ve kredi vadesi, hanehalkinin geliriyle uyumlu bir ödeme plani vatandaslara sunulacak.

Istanbul’da finansman tutari 5 milyon

Kampanya çerçevesinde Istanbul 1. bölge, Ankara, Izmir, Bursa, Antalya, İçel ve Mugla 2. bölge, diger tüm iller de 3. bölge olarak belirlendi. Bankalar ve katilim finans kurumlari tarafindan saglanacak finansman tutarlari, 1. bölge olan Istanbul’da en çok 5 milyon lira, 2. bölgedeki illerde en çok 3 milyon lira, 3. bölgedeki iller içinse en çok 2 milyon lira olacak.

Alinan konutlar 5 yil boyunca satilamayacak

Saglanacak finansmanin sifir konutlara yönelik hazirlandigi kampanyada hanehalkinin toplam geliri dikkate alindi. Kampanyadan yararlanacak kisilerin halihazirda bir konutunun olmamasi ve son 1 yil içinde konut alacagi ilde konut satisi yapmamis olmasi sarti getirildi.

Daha önce yapilan sosyal konut projelerindeki ailede konut sahibi olunmasi sarti Yeni Evim Kampanyasi’na da eklendi. Ayrica 1. ve 2. bölgelerdeki illerde konut almak isteyen vatandaslarin son 1 yilda bu illerde ikamet etmis olmasi sarti aranacak, 3. bölgedeki illerdeyse ikamet sarti aranmayacak. Alinan konutlar 5 yil boyunca satilamayacak.

Faiz/kar payi oranlari yüzde 0,69’dan baslayan oranlarla uygulanacak

Öte yandan Yeni Evim Kampanyasi çerçevesinde tüm bölgelerde asgari pesinat orani yüzde 10 olarak belirlenirken, azami 15 sene vade ile saglanacak finansmanlarda faiz/kar payi oranlari yüzde 0,69’dan baslayan oranlarla uygulanacak. Vatandaslarin ilk 3 yilda ödeyecekleri aylik taksit tutarinin belirli bir kismini, kredinin toplam vadesi bitmeden geri ödenmek sartiyla Hazine ve Maliye Bakanligi üstlenecek. Saglanacak katki ile ilk 3 sene için taksit tutarlari asagi çekilecek ve böylece vatandaslar konutlarin tamamlanmasini beklerken yükleri hafifletilecek.

3 farkli asamadaki konutlar için kredi kullanabilecek

Kampanya çerçevesinde vatandaslar 3 farkli asamadaki konutlar için kredi kullanabilecek. Birincisi, tamamlanmis konutlar, ikincisi belirli bir oranda tamamlanmis ve bankalarin kredi verme kriterlerine uygun konutlar, üçüncüsü ise yapimina baslanacak olan konutlar olacak. Ilk iki durumda konuta ve basvuru sahibine dair sartlarin ilgili banka tarafindan kredilendirme için uygun olarak degerlendirilmesi halinde kampanya çerçevesinde finansman imkani ve Hazine ve Maliye Bakanligi katkisi saglanacak. Yeni baslayacak projeleri kapsayan üçüncü durumda ise bankalar tarafindan kredilendirme için uygun olarak degerlendirilmesi ana kistas olacak.

Müteahhitler için 25 milyar lira finansman

Projenin kampanya çerçevesine alinmasi için bankanin müteahhitle proje bazinda garantörlük anlasmasi imzalamasi gerekecek. Bu sayede insaatin temeli atilmadan konut kredisi kullanma imkani olusacak. Bankalarla garantörlük anlasmalarini yapan ve kampanya dahil olarak konut üretme taahhüdü veren müteahhitler için Hazine destekli KGF kefaletiyle baslangiçta 25 milyar liralik finansmana erisim imkani da sunulacak.

Yüklenici firmalar konut bedelinin yüzde 5’i kadar vatandasa katki saglayacak. Kampanya çerçevesinde vatandaslar, Türkiye’nin 81 ilindeki bitmis her projeden ve insaat seviyesi belirli bir oranda tamamlanmis ve devam eden konutlardan faydalanabilecek.

Komisyon kurularak vatandas korunacak

Ayrica kampanya sürecinin seffafligi için ilgili kurumlardan olusan bir komisyon kurulacak. Bu komisyon, yapacagi denetimlerle firmalarin belirledigi fiyatlarin takibi ve belirlenmesi konularinda çalisacak. Bununla birlikte bir yandan konut arzi artirilacak, diger yandan kampanya sürecinde fiyatlarin sabit kalmasi saglanarak orta gelirli vatandas korunacak.

Taksitler yüzde 25 seviyesinde olacak

Konut kredilerindeki 10 yil vade uygulamasi 5 yil artirilarak 15 yila çikarilacak ve taksitler hane gelirinin yüzde 25-30 seviyelerinde olacak. Kampanyada vatandaslara sunulacak tüm konutlar birinci el olacak ve ikinci el konutlar kampanyaya dahil edilmeyecek. Basvurulacak tüm konut projelerinde vatandaslarin sosyal donati zenginligi öncelik olacak.

Tüm konutlar deprem yönetmeligine uygun insa edilecek, güçlü, saglam ve saglikli olacak. Ayrica konutlar sifir atik ve enerji verimliligime uyumlu uygulamalarla çevreyi merkeze alan projelerle tesvik edilecek.

Konut arzi artirilacak, kira fiyatlari düsecek

Türkiye’nin 81 ilinde hayat bulacak Yeni Evim Kampanyasi ile özel sektörün konut piyasasina dönüsü hizlandirilarak yapi sektörünün konutlari vatandaslara sunmasinin önü açilacak. Yapilacak sosyal konut projeleri ile hem ulasilabilir konut arzinin artirilmasi hem de kira fiyatlarinin düsürülmesi hedefleniyor. Kampanyanin ekonomiye 600 milyar liralik katma deger olusturmasi hedeflenirken, insaat sektörü ve insaat sektörünü tetikleyen 250 sektör de bundan istifade edecek.

Vatandaslar, 16 Ocak itibariyla kurulacak web sitesinde ‘Yeni Evim Kampanyasi’na dair tüm detaylari ve gelismeleri takip edebilecek.
Kaynak: İHA