Ipekyolu Belediyesinden 'Ölçü Ve Tarti Aletleri Için Muayene' Uyarisi

Van’in Ipekyolu Belediyesi Zabita Müdürlügü, esnafin kullanmis oldugu ölçü ve tarti aletlerinin iki yilda bir yapilan periyodik muayene ve damgalama için bildirim verme islemlerinin basladigini duyurdu.

Ipekyolu Belediyesinden 'Ölçü Ve Tarti Aletleri Için Muayene' Uyarisi
Ipekyolu Belediyesi Ölçüler ve Ayar Memurlugundan konuya iliskin yapilan yazili açiklamada, ölçü ve tarti islemlerinde sabit dükkânlarda kullanilan mekanik, pazar yerlerinde kullanilmakta olan elektronik, ibreli, mekanik teraziler, kantar, baskül, metre, litre, gram ve kilogramlar muayene ve damgalama islemine tabi oldugu belirtildi. Açiklamada, “Sanayi ve Ticaret Bakanligi tarafindan ilk muayenesi yapilarak damgalanan ve satisa sunulan terazileri kullanabilir. Ancak ilk muayene damgasi bulunmayan ölçü tarti aletlerini almak, satmak, kullanmak ve isyerinde bulundurmak yasaktir. Arizali ölçü ve tarti aletleri, ölçüler ve ayar memurlugundan tamir izin formu almadan teraziler tamir ettirilemez. Ölçü ve tarti aletlerinin damgalari Zabita Müdürlügü Ölçüler ve Ayar Memurlugu disinda hiç kimse tarafindan sökülemez, takilamaz ve müdahale edilemez. Ölçü tarti aletleri bozuldugunda veya damga teli koptugunda ayni gün içinde ölçüler ve ayar memurluguna müracaat etmesi zorunludur. Ölçü ve tarti aletlerinin muayenesinin yaptirilmasi, damgalattirilmasi ve damgalarinin muhafaza edilmesi o anki kullaniciya aittir. Sabit esnaf belediyemize, pazarci esnafi bagli bulundugu en yakin belediyeye müracaat edebilir. Alanin ve satanin haklarini korumak amaciyla 2023 yili içerisinde periyodik muayene ve kontrollerimiz devam edecektir" denildi.

Damga yili 2021 olan ölçü ve tarti aletlerinin her iki yilda bir 2 Ocak-28 Subat tarihleri arasinda ölçüler ve ayar memuruna beyanname verme zorunlulugu oldugu belirtilen açiklamada, söyle denildi:

"Beyannamesi verilecek olan terazilerin cinsi, kapasitesi, seri numarasi, markasi bilinmek zorundadir. Beyannamesi verilmis olan ölçü ve tarti aletleri ölçüler ve ayar memurlugu tarafindan bildirilen gün ve zamanda, muayenesi yapilmak ve damgalanmak üzere randevu yerine getirilecektir. Randevu tarihinde getirilmeyen ölçü ve tarti aletlerinin muayeneleri yapilmayacaktir. Is yerlerinde ve elinde ölçü tarti aleti bulunanlarin cezali duruma düsmemeleri için 28 Subat 2023 tarihi mesai bitimine kadar bildirimlerini vermeleri gerekmektedir. Belirtilen is ve islemlerini yapmayan esnaflar hakkinda da 3516 sayili Ölçüler ve Ayar Kanununun 15’inci maddesinin ilgili fikralari geregince para cezasi ile birlikte 5326 sayili Kabahatler Kanununun emre aykirilik hükümlerine istinaden para cezasi uygulanarak ölçü tarti aletlerine el konulup kamu mülkiyetine geçirilecektir."
Kaynak: İHA