Bakan Nebati Açiklamasi 'Yil Ortasinda Asgari Ücrete Artis Ihtiyaci Olmamasi Lazim'

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, gündeme iliskin yaptigi açiklamalarda memur ve emekli maasi zamlarina iliskin, “Yapilan zam ile en düsük emekli ayligi 5 bin 859 TL’ye çikiyor. En düsük memur emekli ayligi ise 7 bin 597 TL’ye çikiyor. Enflasyonu çözdük. Yil ortasinda asgari ücrete artis ihtiyaci olmamasi lazim. Bu tabii Cumhurbaskanimizin takdirinde” dedi.



Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, ekonomi gündemine iliskin canli yayinda açiklamalarda bulundu. Nebati, TÜIK tartismalari, memur ve emekli maas zamlari ve EYT gibi önemli konular hakkinda konustu.



Bakan Nebati, TÜIK’in 4 bin çalisani ile her ay binlerce veriyi derledigini, kuruma yapilan elestirilerin haksiz oldugunu söyleyerek, “Kurumlarimiza haksizlik yapiyoruz. Onlari el üstünde tutmaliyiz. TÜIK 4 bin çalisani ile her ay binlerce veri derliyor, tüm süreçler denetleniyor. TÜIK seffaf bir kurum. TÜIK verilerine müdahale etme imkani bulunmuyor. Diger tarafta sayilari çift haneli olmayan birileri çikip enflasyon verisi açikliyor. Bunu kamuoyunun takdirine birakiyorum. Bu tür rakamlarla hiç kimse kendi kafasina göre rakam açiklayamaz. Bugün bu rakamlara bakanlar seçimden sonra bu rakamlari dikkate almazlar” dedi.



Bakan Nebati, memur ve emekli maas zamlarina iliskin degerlendirme yapti. Memur ve emeklilerin maaslari yasayla yilda iki defa güncellenerek güvence altina alindigini kaydeden Bakan Nebati, “Memur ve emeklilerin enflasyon karsisinda ezilmeleri mümkün degil. Açiklanan yüzde 25’lik artis 6 aylik bir artis. Haziran’da artislar tekrar güncellenecek. Yapilan zam ile en düsük emekli ayligi 5 bin 859 TL’ye çikiyor. En düsük memur emekli ayligi ise 7 bin 597 TL’ye çikiyor. Enflasyonu çözdük. Yil ortasinda asgari ücrete artis ihtiyaci olmamasi lazim. Bu tabii Cumhurbaskanimizin takdirinde” ifadelerini kullandi.

EYT’nin maliyet hesabiyla iligli bilgi veren Nebati, “3.600 ek gösterge çikti, taseron ve sözlesmelilerin kadro konusu çözüldü. EYT’nin bir yük getirecegi belliydi. Daha önce EYT ile ilgili tedbir alalim dedim arkadaslarima. Etki analiziyle çok dar bir alanda hesaplamalari yaptik. Simülasyonlari yaptik. Ek gelebilecek yükümlülüklerin de tedbirini alalim dedik. Bugün memur zammi konusu bir ek yüktür. Bizim çok övündügümüz bir sey var. Bütçe disiplininden asla taviz vermiyoruz. Türkiye 2022’de tüm göstergelerde enflasyon hariç pozitif ayristi dünyada. Enflasyonu da bu yil bitiriyoruz insallah. Kimse çikip da makro ekonomik göstegelerde olumsuz bir sey var diyemez.

2022’yi bütçe açisindan çok iyi kapattik, bütçe gerçeklesmelerini görünce sasiracaksiniz. 2023’te EYT ile ilgili problem olacak bir durum yok. EYT’nin 2023 bütçesi üzerinde bir etkisi olmayacak. Ayni zamanda memur zammi da etki olusturmayacak.

Geçen yil ek bütçe yaptik. Ek bütçeden gelen borçlanma limitini yasal sinirlarda tutabilmek için 200 milyar TL’lik bir borçlanma yetkisi talep ettik” seklinde konustu.

Kaynak: İHA