Antalya'da Scooterlar 50 Kilometre Hizin Üzerinde Yollarda Kullanilamayacak

Antalya’da son zamanlarda sik sik kazalarin yasanmasina neden olan scooterlar ile ilgili Antalya Büyüksehir Belediyesi Ulasim Koordinasyon Merkezince (UKOME) yeni kararlar alindi. Alinan kararlar dogrultusunda, kent merkezinde scooterlar hiz sinirinin 50 kilometreyi astigi yollara giremeyecek, hizlari ise 25 kilometre 20 kilometreye düsürülecek. Kullanicilardan bazilari karardan haberinin olmadigini ifade ederken, bazilari da karardan duydugunu memnuniyeti dile getirdi.

Antalya'da Scooterlar 50 Kilometre Hizin Üzerinde Yollarda Kullanilamayacak
Antalya Büyüksehir Belediyesi UKOME Genel Kurulu, 30 Aralik 2022 tarihinde gündemdeki konulari görüsmek üzere toplandi. Toplantida son zamanlarda trafikte sik sik kazalarin yasanmasina neden olan ve son olarak Antalya’da iki gencin hayatini kaybetmesine neden olan scooterlar ele alindi. Toplantida kentte scooterlarin hiz sinirinin 50 kilometreyi astigi yollara girmesinin engellenmesi, hizlarinin 25 kilometre hizdan 20 kilometreye düsürülmesi ve bazi noktalara girisinin engellenmesi yönünde kararlar alindi.

Karar sirketlere gönderildi

Kararlar, uygulanmasi için sirket temsilcilerine teblig edildi. Oy birligiyle kabul edilen rapora göre, kentte scooterlarin hiz siniri 50 kilometre üstündeki yollarda kullanilmasi yasaklandi. Öte yandan, 25 kilometre hiz da 20 kilometre hiza düsürüldü. Kararlar, uygulanmasi için sirket temsilcileri ile Ulastirma ve Altyapi Bakanligina iletildi.

"Bu bir kaza nedenidir"

Antalya’da scooterlardan çok fazla sikayet aldiklarini belirten Antalya Ulasim Planlama ve Rayli Sistemler Dairesi Baskani Nurettin Tonguç, "Aslinda yönetmelik Ulastirma Bakanligindan çikti. Ulastirma Bakanliginin hazirladigi yönetmelikte bazi yerler net belli degildi. Biz de buradaki eksiklikleri UKOME Genel Kurulu’na getirdik. Birtakim komisyonlar kurduk. Aldigimiz en önemli kararlardan bir tanesi 50 kilometre hizin üzerinde hizi olan caddelere bu araçlarin çikmamasi yönünde oldu. Bu bir kaza nedenidir. 50 kilometre altinda hiz sinirinin oldugu yerlerde kullanilmasini istiyoruz. Bunun disinda belli kamu kurumlarinin etrafina park edilmesini engelledik. Hizinin 25 kilometre saatten 20 kilometre saate indirilmesini talep ettik. Bu kararlari ilgili firmalara gönderdik. Burada henüz oturmamis aksayan yönler var, bunu biz Belediyeler Birligi’nde de gündeme getirdik. Bu araçlarin izlenmesi çok önemlidir. Henüz biz ulasim dairesi olarak bunlari izleyemiyoruz. Bunlarin izlenime açilmasi lazim" açiklamasina yer verdi. Öte yandan Tonguç, Antalya’da ne kadar scooter oldugu ile ilgili ise bilgilerinin olmadigini söyledi.

Antalya’da 6 firmanin oldugunu belirten Tonguç, alinan kararlarin uygulanmasini istedi.

"Çok kaza oldu, hakli bir karar"

Akdeniz Üniversitesi Paramedik Bölümü Ögrencisi Nuriye Tavsan, "Scooter kullaniyorum. Bir yere geç kalacagim zaman daha çok kullaniyorum. UKOME tarafindan alinan karari biliyorum. Bu karar iyi oldu, çünkü daha önce çok kaza oldu. Bunu daha küçük kisiler de kullaniyor. Bilinçsiz kullananlar var. Çok kaza oldu, hakli bir karar. Ama son zamanlarda scooter ücretleri ögrenciye göre pahali geldigi için ben bisiklet kullanmaya basladim. Çok acil bir isim olmadigi sürece kullanmiyorum" dedi.

Umut Berkan Özbas ise, "Karari sizden ögrendim. Scooteri yurt uzak oldugu için kullaniyorum. Daha çok okula gidip geliyorum" diye konustu.

Ögrenci Sabri Kurtulus, "Karardan haberim yok. Zaman zaman scooter kullaniyorum. Az vaktim kaldigi zamanlarda daha çok kullaniyorum. Alinan kararlar ile ilgili bana bir uyari gelmedi" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA