Uzmanindan Korkutan Uyari Açiklamasi 'Yunus Baliklari, Önlem Alinmazsa Nesli Tükenme Tehlikesi Altina Girebilir'

Son yillarda kiyiya vuran ölü yunus baliklari ilim insanlarini endiselendirdi. İçel’de son 2 yilda 6 yunus baliginin ölü sekilde karaya vurdugunu belirten Prof. Dr. Deniz Ayas, “Bu çok büyük bir rakam. Ölümlerin büyük bölümü balikçilik faaliyetlerinden kaynakli. Eger önlem alinmazsa bu canlilarda nesli tükenme tehlikesiyle karsi karsiya kalabilir” dedi.

Uzmanindan Korkutan Uyari Açiklamasi 'Yunus Baliklari, Önlem Alinmazsa Nesli Tükenme Tehlikesi Altina Girebilir'
Son yillarda dünyanin çesitli noktalarinda bulunan yunus baliklarinin ölü olarak kiyiya vurmasi ilim insanlarini korkutuyor. Sadece İçel’de son 2 yilda 6 yunus baligi ölü olarak kiyiya vururken, ilim insanlari bu rakamin çok yüksek oldugunu belirtti.

Konuyla ilgili IHA muhabirine açiklamada bulunan İçel Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Isleme Teknolojisi Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, Akdeniz’de sise burunlu yunus denilen tursiops truncatus türünün yogun olarak bulundugunu söyledi.



Çok nadir olarak çizgili yunuslarin da görüldügünü kaydeden Ayas, "Geçen senelerde ölü bir sekilde bir tane çizgili yunus sahile vurmustu. Biz de aslinda oradan bu baligin İçel körfezlerinde bulundugunu tespit etmistik. Biz Deniz Canlilari Müzesi olarak bu İçel körfezinde ölen tüm deniz canlilarini kayit altina aliyoruz. Bizim müzemizde su anda 6 yunus baligi var. İçel’deki yunus ölümlerinin oranina baktiginizda bunlar yüksek rakamlar. Sadece son 2 yilda 6 yunus baliginin ölü olarak kiyiya vurmasi yüksek bir rakam" diye konustu.



"Önlemler alinmazsa nesli tehlike altina grime durumlari olabilir"

Buradaki ölümlerinin nedenlerinin basinda balikçilik faaliyetlerinin geldigini vurgulayan Prof.Dr. Ayas, "Ölen baliklari inceledigimizde özellikle bazi bölgelerde agda bogulma veya çirpinma sürecinde gerçeklesen yaralanmalari görüyoruz. Buda sunu aslinda dogruluyor bizim için. İçel körfezinde yunuslarin ölüm sebeplerinin basinda balikçilik faaliyeti ve kullanilan av ekipmanlarindan kaynakli oldugunu söyleyebiliriz. Yunuslar birçok deniz memelisi türüne göre daha sansli. İçel körfezinde Akdeniz foku gibi türler var. Bu canlilarin nesli kritik düzeyde. Ancak yunuslar kismen sanslida olsa endüstriyel ve balikçilik faaliyetleri ile turizm faaliyetleri bu türün gelecegi için de ciddi problemler olusturuyor. Yani gelecekte bu türlerin de çesitli önlemler alinmazsa neslinin tehlike altina girme durumlari olabilir" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA